Op zaterdag 29 april 2017 werden in het centrum van Luik de stoffelijke resten van het lichaam van de zaligverklaarde Zuster Haze, stichteres van de Dochters van het Kruis, overgebracht van het moederklooster naar de kathedraal ‘Saint-Paul’.
Het werd een bijzondere gebeurtenis met een zeer internationaal tintje.
Onze school werd vertegenwoordigd door mevrouw directeur en haar echtgenoot, mevrouw Grobben, meneer Delbroek, de leerlingen Luka Vliegen en Wout Engelen uit klas 1Ag en Gitte van den Berg uit klas 2Ba.
Hun belangrijkste indruk hierbij laten we hen even zelf verwoorden:-Voor de kist waar zuster Haze in lag, werd een dans opgevoerd door een kleurrijke Indische zuster, terwijl de kist de kathedraal werd binnengedragen. (Luka 1Ag).
-Alle verkeer in het centrum van Luik werd stilgelegd door de politie om onze stoet,  met de kist op een open koets en getrokken door twee witte paarden, door te laten (Wout 1Ag).
-Het was een unieke en leuke ervaring! Het was een mooie viering (Gitte 2Ba).
-Het was een indrukwekkende gebeurtenis, waar wij deel van mochten uitmaken. Met veel bewondering heb ik genoten van de samenhorigheid en verbondenheid die we voelden (mevrouw Huybrechts).
-Door de informatie (via een filmpje) die we kregen op het plein waar de kathedraal Saint Paul vroeger heeft gestaan, is het me duidelijk geworden dat een eenvoudige zuster uit Luik in verschillende delen van de wereld heel wat in gang heeft gezet wat betreft onderwijs voor meisjes. Dat kon je duidelijk zien aan de ‘kleurtjes’ in het publiek (mevrouw Grobben).
-Ik zag veel blijdschap op de gezichten van de mensen die soms van heel ver kwamen om één zaak te vieren : zuster Haze vergezellen op haar tocht naar een nieuwe begraafplaats en laten blijken dat haar woorden en daden niet mee begraven worden maar integendeel opnieuw aan de wereld worden gegeven als een kostbaar geschenk (meneer Delbroek).
http://www.hhartbree.be/leven-op-school/fotoalbum-2?album=6416198272306978369

Gerelateerde berichten