eTwinning – Our Cross-Border Experience

Binnen ons project ‘Our Cross-Border Experience’ staat het verschil tussen het platteland van Bree en een wereldstad als Amsterdam centraal. Doorheen het schooljaar werkten we samen met onze Amsterdamse partnerschool Hubertus & Berkhoff, de Culinaire Vakschool om onze ervaringen te delen. Begin februari mochten we hen verwelkomen in Bree voor een leerrijke tweedaagse. Begin deze week hebben wij koers gezet richting Amsterdam. Na een warm onthaal kregen we meteen een aangename rondleiding doorheen het indrukwekkende gebouw. Vooral bij de grootkeukens en bakateliers trokken onze leerlingen grote ogen. Na een stevige lunch werden onze leerlingen terug verenigd met hun Nederlandse partner. Op de planning stonden vier workshops.  Zo werden overheerlijke broodjes vers gebakken in het bakatelier, bestudeerden ze elkaar om een portret te maken van hun partner, konden ze genieten van een initiatie in Rots & Water (assertiviteitscursus) en versterkten ze elkaar in de keuken om samen een volledig avondmaal te bereiden. Dit avondmaal was opnieuw een groot succes. Tegen de avond zetten we koers richting onze hostel. Wanneer de leerlingen zich eenmaal geïnstalleerd hadden, trokken we naar een park dichtbij om nog even te genieten onder een stralende zon. De volgende dag werden we om 9.00u opnieuw verwacht op onze partnerschool. Om een zo correct mogelijk beeld van deze prachtige stad te krijgen, maakten we een rederijtocht op de Amstel. Stilaan kwamen we meer terecht in het centrum van Amsterdam en konden we genieten van indrukwekkende gebouwen, idyllische pleintjes en historische bruggen. Na een gezamenlijke lunch was het alweer tijd om afscheid te nemen. Handen werden geschud, knuffels werden uitgedeeld en contactgegevens werden uitgewisseld. We kunnen opnieuw terecht van een succes spreken!

eTwinning - OUR CROSS-BORDER EXPERIENCE

Vorig schooljaar startten onze leerlingen uit de B-stroom een eTwinning-project op samen met onze partnerschool in Amsterdam. Binnen dit project stond het verschil tussen een wereldstad als Amsterdam en het platteland van Bree centraal. Dankzij Buurklassen kreeg dit project dit jaar een vervolg met als kers op de taart een wederzijdse tweedaagse uitwisseling. Afgelopen week was het de beurt aan de Amsterdammers om koers te zetten richting het landelijke Bree. Voor onze leerlingen het ideale moment om hun partner eindelijk in levende lijven te kunnen ontmoeten! Na een vlotte busreis werden de leerlingen uit Amsterdam warm onthaald in Bree. Onze leerlingen bereidden vooraf alvast enkele kennismakingsspelletjes voor om het ijs meteen te breken. Verder op het programma stond een bezoek aan enkele lokale hoeves waarin ze ondergedompeld werden in het boerenleven. Als afsluiter van deze eerste dag konden alle leerlingen samen genieten van een warme maaltijd om terug op krachten te komen. De leerlingen uit Amsterdam installeerden hun slaapplek op school terwijl onze leerlingen huiswaarts keerden om alvast hun eerste ervaringen te delen. Dag 2 begon met een stevig ontbijt. Dit was zeker geen overbodige luxe want doorheen de voormiddag werden er vier verschillende activiteiten aangeboden in een doorschuifsysteem. Zo moest elk duo elkander aanvullen in een Belgium/Netherlands-quiz maar leerden ze ook de krachten te bundelen in een ‘One for all, and all for one!’. Ook de verschillende schoolculteren werden vergeleken en tot slot maakte iedereen een VOKI (digitale avatar) van zijn of haar partner. Na een gezamenlijke middaglunch was het jammer genoeg al tijd om afscheid te nemen. We kijken alvast reikhalzend uit naar eind mei wanneer onze trip richting Amsterdam gepland staat!

eTwinningawards 2017

Op 11 oktober 2017 ontvingen we de 'prijs voor leerinhouden' - 1000 EURO - voor het eTwinning project "Our cross-border bridge". Onze leerlingen van de B-stroom hebben samengewerkt met leeftijdsgenoten van de Hubertus-Berkhoff Culinaire vakschool voor Brood & Banket in Amsterdam. Ze vergelijken hun eigen leer- en leefomgeving met die van jongeren in een wereldstad. Tijdens dit schooljaar verdiepen we de samenwerking via een wederzijdse 2-daagse ontmoeting in beide scholen. Onze leerlingen kijken uit naar hun 'cross-border experience'.
 Ook aan ons taaluitwisselingsproject van de A-stroom "Gezond actief, ook in oorlogstijd - WOI" werd het nationaal kwaliteitslabel toegekend. Onze Waalse partners keerden met hun aanmoedigingsprijs tevreden terug naar Leuze.