Wij willen dat onze leerlingen sociaal contact met anderstaligen onderhouden en dat hun horizon verruimd wordt via rechtstreeks contact met een anderstalige cultuur.

Daarom organiseren we jaarlijks een taaluitwisseling met onze Waalse partnerschool – Centre Éducatif Saint-Pierre in Leuze in de provincie Henegouwen. Een 30-tal geïnteresseerde leerlingen van het 2de jaar A-stroom kunnen we laten deelnemen aan deze vreemde taalactiviteit. Door de deelname aan deze uitwisselingsactiviteit wordt de ontwikkeling van een aantal attitudes bij de betrokken leerlingen bevorderd: communicatiebereidheid, intellectuele nieuwsgierigheid, kritische zin en verdraagzaamheid.

Traditioneel bieden we de Waalse leerlingen een 4-daags programma aan tijdens de week vóór de krokusvakantie en onze leerlingen gaan op tegenbezoek tijdens de 1ste week na de paasvakantie.

 
 
Tijdens dit schooljaar dienen we opnieuw een kandidaatsdossier in bij het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het thema van het uitwisselingsprogramma is de honderdjarige herdenking van Wereldoorlog I omdat
  • we erin geloven dat samenwerken rond dit thema met onze Waalse partnerschool een verrijkende dimensie geeft aan ons jarenlange partnerschap. Bovendien biedt het fonds meer financiële ondersteuning aan scholen die aandacht besteden aan het eerste wereldconflict.
  • leren samenleven een actueel thema blijft.
Logo H.Hart Prins Filip Fonds Logo partnerschool Leuze

 

Volg hier de verslagen van de afgelopen activiteiten:

Taaluitwisseling Bree in Leuze

DAG 4 Aan alle mooie liedjes komt een eind want de vierde en laatste dag is ondertussen alweer aangebroken. ’s Morgens namen onze leerlingen al afscheid van hun gastgezin en trokken ze gepakt en gezakt een laatste keer naar school. Ter compensatie van onze lange treinrit genoten we in de voormiddag nog van een actief spelletje ‘Paintball’. Weliswaar een iets minder pijnlijke variant maar toch was de spanning op het scherpst van de snede. ’s Middags kregen we nog een lekkere tas soep aangeboden om met een volle maag terug koers te zetten richting Bree. Op het plaatselijk station namen onze leerlingen een laatste maal afscheid van hun partner. Sommigen moesten hier en daar zelfs even een traantje wegpinken. Dit bewijst nog maar eens wat voor wat voor een sterke band jongeren op enkele dagen kunnen opbouwen los van taal- en cultuurverschillen!
DAG 3 Eén ding is zeker: de weergoden zijn ons uitermate goed gezind deze week. Ook deze morgen vertrokken we onder een stralende zon richting Doornik. Vanuit Leuze hooguit 10 minuten met de trein. Eens aangekomen werden we in 3 groepen verdeeld en kregen we opnieuw enkele verrassende activiteiten voorgeschoteld. Zo genoten we van een oorlogsmuseum met authentieke voorwerpen uit WO1, waren we onder de indruk van een adembenemend zicht vanuit het belfort en maakten we kennis met het indrukwekkende verhaal van stadsheldin Gabrielle Petit. Namiddag konden we onze resterende energie kwijt in het trampolinepark Air Jump. Een ideale activiteit om deze prachtige dag af te sluiten!  
DAG 2 Na een eerste spannende nacht in hun gastgezin werden we ’s morgens terug verwacht op onze Waalse partnerschool. Geen normale woensdag voor de leerlingen want de zesdejaars vierden vandaag hun Chrysostomos. Ook de eerste graad mocht mee genieten van dit circus want om 11.00u stopten alle lessen voor hun show op de speelplaats. De voormiddag was opnieuw goed gevuld voor onze leerlingen. Zo konden we genieten van verschillende workshops in een doorschuifsysteem. Van T-shirts werden bewerkt met vredesboodschappen tot krachten bundelen tijdens een quiz op tablets. Namiddag vonden er geen activiteiten plaats op school maar gingen onze leerlingen op stap met hun partner op verschillende locaties.
DAG 1 Met het ontbijt nog maar net achter de kiezen werden we deze morgen om 7.50u verwacht op school. Stipt 8.00u vertrokken we met de bus richting Genk station voor het eerste deel van onze trip richting Leuze. Na een vlotte aaneenschakeling in Brussel Zuid kwamen we omstreeks 12.15u op onze partnerschool Centre Educatif Saint-Pierre aan. Onze leerlingen werden warm onthaald door hun partners. De 100-jarige herdenking van Wereldoorlog 1 stond ook tijdens deze uitwisseling centraal. Zo kregen we vooraf een korte introductie omtrent de laatste maanden van deze aangrijpende periode en gingen we naderhand zelf aan de slag. Met de smartphone in de hand ontdekten we in kleinere groepjes de stad Leuze. Aan de hand van de app Actionbound kregen de leerlingen (doe-)vragen voorgeschoteld die ze tot een goed eind moesten brengen. Omstreeks 15u30 zat de schooldag erop en was het spannende moment aangebroken om voor het eerst kennis te maken met het gastgezin. Een moment waar veel leerlingen al de hele dag naar uitkeken!

Taaluitwisseling Leuze in Bree

 
Dag 4 De laatste dag begon met een quiz en een evaluatie. Veel leerlingen en leerkrachten waren nauwelijks te herkennen met hun carnavalskleren aan. Gezamenlijk trok de stoet naar de markt om een bezoek te brengen aan de oorlogsmonumenten van Bree. De week werd ten slotte afgesloten met een soepmaaltijd en een groepsfoto. Het afscheid is gelukkig maar tijdelijk want in mei is het onze beurt om een weekje door te brengen in Leuze.
Dag 3 Donderdag begon met een dilemmaspel op onze school. De leerlingen kropen in de huid van historische personages uit de Eerste Wereldoorlog en kregen in vier rondes dilemma’s voorgeschoteld. Wie kon de meeste voedselbonnen winnen en wie kwam in de gevreesde loterij terecht? Vervolgens vertrok de hele bende te voet naar Bree om het stadsspel actionbound te spelen. Hiervoor mochten de leerlingen per uitzondering gebruik maken van hun smartphone om zo een route te volgen met onderweg allerlei opdrachten. In de namiddag werden er bussen ingelast om te gaan schaatsen in Maaseik. Ook de sportieveling komt deze uitwisseling aan zijn of haar trekken. Voorzichtig zijn is wel de boodschap want gebroken enkels en polsen kunnen we missen als kiespijn!  
Dag 2 Woensdag stond er ook heel wat op het programma. Het eerste uur was er een gastspreker die de leerlingen meenam in een virtuele reis naar de Groote Oorlog. Dit hele project staat immers in het teken van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het thema is: ‘Respect: een brug tussen oorlog en vrede’. We leggen de focus vooral op communicatie. Verder was er een interactieve speurtocht waarbij de leerlingen aan de hand van filmpjes, voorwerpen, afbeeldingen… een raadsel moesten oplossen. Voor de echte speurneuzen onder ons was het geen probleem om de juiste oplossing te vinden. Na de pauze konden de leerlingen proeven van verschillende workshops die eveneens gekaderd waren binnen het centrale thema. Iedereen kon zijn creativiteit botvieren tijdens een muzikaal samenspel, een masterclass drama, een artistieke interpretatie van communicatiemiddelen of een multimediaal werkstukje. In de namiddag gaat iedereen weer zijn eigen weg samen met het gastgezin. Daar worden activiteiten voorzien zoals bowlen, zwemmen, een uitstapje...
Dag 1 Op dinsdag 6 februari was het eindelijk zover. ‘s Middags arriveerden onze gasten en werden ze welkom geheten door onze directrice en de leden van de werkgroep. De leerlingen mochten hierna samen met hun partner verder kennismaken in kleinere groepjes onder leiding van een aantal leerkrachten. De leerlingen wisten al het een en ander van elkaar door de contacten die eerder dit jaar werden gelegd via brieven en de eTwinningwebsite. Toch bleek het voor iedereen een spannend moment om elkaar voor het eerst in het echt te ontmoeten. Tijdens het nuttigen van een drankje en een hapje leerden ze elkaar door middel van diverse spelvormen beter kennen. Vervolgens was er een taaltraining voorzien om de leerlingen wegwijs te maken in de specifieke woordenschat die ze de volgende dagen nodig zouden hebben. Na deze activiteiten was het tijd om naar huis te gaan om kennis te maken met de rest van het gastgezin. Onze gasten draaien de volgende dagen mee in een nieuw gezin en voelen zich hopelijk al snel thuis.  
 

Taaluitwisseling

Vandaag was een belangrijke en erg spannende dag voor de deelnemers van onze jaarlijkse taaluitwisseling. Ze kwamen immers te weten wie hun partner wordt tijdens de intensieve en leerzame weken in Bree en in Leuze-en Hainaut. Na de officiële bekendmaking mochten ze voor het eerst contact leggen met hun vriend of vriendin van over de taalgrens. De leerlingen schreven kerstkaartjes en voegden hier een gezinsfoto aan toe. Het startschot is gegeven... nu is het zaak van de contacten, vanaf het begin, goed te onderhouden. Wordt vervolgd!

eTwinningawards 2017

Op 11 oktober 2017 ontvingen we de 'prijs voor leerinhouden' - 1000 EURO - voor het eTwinning project "Our cross-border bridge". Onze leerlingen van de B-stroom hebben samengewerkt met leeftijdsgenoten van de Hubertus-Berkhoff Culinaire vakschool voor Brood & Banket in Amsterdam. Ze vergelijken hun eigen leer- en leefomgeving met die van jongeren in een wereldstad. Tijdens dit schooljaar verdiepen we de samenwerking via een wederzijdse 2-daagse ontmoeting in beide scholen. Onze leerlingen kijken uit naar hun 'cross-border experience'.
 Ook aan ons taaluitwisselingsproject van de A-stroom "Gezond actief, ook in oorlogstijd - WOI" werd het nationaal kwaliteitslabel toegekend. Onze Waalse partners keerden met hun aanmoedigingsprijs tevreden terug naar Leuze.

Taaluitwisseling Bree in Leuze

Dag 4 Deze morgen kwamen de leerlingen van Bree mondjesmaat aan op het Centre Educatief Saint-Pierre. De meesten met gemengde gevoelens: blij om naar huis te gaan, maar ook met een spijtig gevoel. De taaluitwisseling is namelijk omgevlogen. Maar voordat het echte afscheid daar was, werd er eerst nog een grote competitie georganiseerd. Alle leerlingen werden in 4 groepen verdeeld en moesten het elk om de beurt tegen elkaar opnemen in een hevig balspel. Terwijl ze zich verscholen achter verschillende toestellen, trachtten ze de verkeerskegel van de tegenstanders te veroveren en naar de goal op hun deel van het veld te brengen. Het was een ware strijd, leerlingen bekogelden elkaar naar lieve lust. Na deze intensieve twee uren konden alle leerlingen genieten van verse kippensoep. Na het eten en een gezamenlijke wandeling naar het station was het moment van afscheid daar. Alle leerlingen keerden met een tevreden gevoel en boordevol verhalen terug richting Bree, klaar om aan de ouders en klasgenoten te vertellen.
28-04-17
Dag 3 Onze leerlingen hebben aardig hun draai gevonden. Iedereen heeft er een zeer toffe woensdagnamiddag van gemaakt gisteren. Vandaag gingen onze leerlingen op uitstap naar Doornik! Ze bezochten er de kazerne, waar ze uitleg kregen over de functies en gebeurtenissen van de locatie tijdens Wereldoorlog I. Het was een zeer boeiende rondleiding, weliswaar in het Frans maar de leerkrachten van Leuze zorgden ook voor een woordje uitleg in het Nederlands. Ook stond er een sportieve activiteit op het programma. De leerlingen waagden zich aan een touwenparcours tussen de bomen, met als topper een gigantische deadride over een meer. De leerlingen konden natuurlijk ook even genieten van wat vrije tijd in het centrum van Doornik. Zo vloog de voorlaatste dag van de taaluitwisseling alweer voorbij.
27-04-17
Dag 2 Vandaag werden onze leerlingen creatief uitgedaagd, er stonden namelijk drie zeer verreikende activiteiten op het programma. Aan de hand van filmpjes en artikelen maakten de leerlingen de terminologie omtrent de oorlog eigen. Ze gingen ook aan de slag met opdrachten zoals een reportage schrijven en videoverslagen maken. Een belangrijke sport in oorlogstijd was voetbal. Daarom gingen ze ook aan de slag om zelf een speciale voetbal van verschillende materialen te maken, en natuurlijk testte ze deze nadien ook buiten uit! Net zoals in Bree is woensdagnamiddag een vrije namiddag voor de leerlingen. Velen hebben daarom leuke activiteiten gepland om samen plezier te beleven en banden te versterken. We wensen hun alvast een zeer fijne namiddag!
26-04-17
Dag 1 Vandaag brak er weer een hoogdag voor onze taaluitwisseling aan. 34 leerlingen van Bree vertrokken naar Leuze! Ze zullen er 4 dagen vertoeven om er ondergedompeld te worden in de Franse taal en Waalse gewoontes. Na een rustige treinrit en een veilige aankomst in Leuze, werden de leerlingen warm ontvangen door hun Waalse partners. Ze kregen samen uitleg over sport tijdens 1418, en keken ook naar een korte maar boeiende film. Na een korte quiz werd de weekplanning overlopen. De namiddag werd gevuld met een verkenningstocht doorheen Leuze aan de hand van Actionbound. Na school keerden alle leerlingen samen met hun Waalse partner huiswaarts, waar ze de komende dagen bij hun gastgezin zullen verblijven.
25-04-17