Wij willen dat onze leerlingen sociaal contact met anderstaligen onderhouden en dat hun horizon verruimd wordt via rechtstreeks contact met een anderstalige cultuur.

Daarom organiseren we jaarlijks een taaluitwisseling met onze Waalse partnerschool – Centre Éducatif Saint-Pierre in Leuze in de provincie Henegouwen. Een 30-tal geïnteresseerde leerlingen van het 2de jaar A-stroom kunnen we laten deelnemen aan deze vreemde taalactiviteit. Door de deelname aan deze uitwisselingsactiviteit wordt de ontwikkeling van een aantal attitudes bij de betrokken leerlingen bevorderd: communicatiebereidheid, intellectuele nieuwsgierigheid, kritische zin en verdraagzaamheid.

Traditioneel bieden we de Waalse leerlingen een 4-daags programma aan tijdens de week vóór de krokusvakantie en onze leerlingen gaan op tegenbezoek tijdens de 1ste week na de paasvakantie.

Tijdens dit schooljaar dienen we opnieuw een kandidaatsdossier in bij het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het thema van het uitwisselingsprogramma is de honderdjarige herdenking van Wereldoorlog I omdat
  • we erin geloven dat samenwerken rond dit thema met onze Waalse partnerschool een verrijkende dimensie geeft aan ons jarenlange partnerschap. Bovendien biedt het fonds meer financiële ondersteuning aan scholen die aandacht besteden aan het eerste wereldconflict.
  • leren samenleven een actueel thema blijft.
Logo H.Hart Prins Filip Fonds Logo partnerschool Leuze

 

Volg hier de verslagen van de afgelopen activiteiten:

Taaluitwisseling Leuze in Bree

 
Dag 4 De laatste dag begon met een quiz en een evaluatie. Veel leerlingen en leerkrachten waren nauwelijks te herkennen met hun carnavalskleren aan. Gezamenlijk trok de stoet naar de markt om een bezoek te brengen aan de oorlogsmonumenten van Bree. De week werd ten slotte afgesloten met een soepmaaltijd en een groepsfoto. Het afscheid is gelukkig maar tijdelijk want in mei is het onze beurt om een weekje door te brengen in Leuze.
Dag 3 Donderdag begon met een dilemmaspel op onze school. De leerlingen kropen in de huid van historische personages uit de Eerste Wereldoorlog en kregen in vier rondes dilemma’s voorgeschoteld. Wie kon de meeste voedselbonnen winnen en wie kwam in de gevreesde loterij terecht? Vervolgens vertrok de hele bende te voet naar Bree om het stadsspel actionbound te spelen. Hiervoor mochten de leerlingen per uitzondering gebruik maken van hun smartphone om zo een route te volgen met onderweg allerlei opdrachten. In de namiddag werden er bussen ingelast om te gaan schaatsen in Maaseik. Ook de sportieveling komt deze uitwisseling aan zijn of haar trekken. Voorzichtig zijn is wel de boodschap want gebroken enkels en polsen kunnen we missen als kiespijn!  
Dag 2 Woensdag stond er ook heel wat op het programma. Het eerste uur was er een gastspreker die de leerlingen meenam in een virtuele reis naar de Groote Oorlog. Dit hele project staat immers in het teken van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het thema is: ‘Respect: een brug tussen oorlog en vrede’. We leggen de focus vooral op communicatie. Verder was er een interactieve speurtocht waarbij de leerlingen aan de hand van filmpjes, voorwerpen, afbeeldingen… een raadsel moesten oplossen. Voor de echte speurneuzen onder ons was het geen probleem om de juiste oplossing te vinden. Na de pauze konden de leerlingen proeven van verschillende workshops die eveneens gekaderd waren binnen het centrale thema. Iedereen kon zijn creativiteit botvieren tijdens een muzikaal samenspel, een masterclass drama, een artistieke interpretatie van communicatiemiddelen of een multimediaal werkstukje. In de namiddag gaat iedereen weer zijn eigen weg samen met het gastgezin. Daar worden activiteiten voorzien zoals bowlen, zwemmen, een uitstapje...
Dag 1 Op dinsdag 6 februari was het eindelijk zover. ‘s Middags arriveerden onze gasten en werden ze welkom geheten door onze directrice en de leden van de werkgroep. De leerlingen mochten hierna samen met hun partner verder kennismaken in kleinere groepjes onder leiding van een aantal leerkrachten. De leerlingen wisten al het een en ander van elkaar door de contacten die eerder dit jaar werden gelegd via brieven en de eTwinningwebsite. Toch bleek het voor iedereen een spannend moment om elkaar voor het eerst in het echt te ontmoeten. Tijdens het nuttigen van een drankje en een hapje leerden ze elkaar door middel van diverse spelvormen beter kennen. Vervolgens was er een taaltraining voorzien om de leerlingen wegwijs te maken in de specifieke woordenschat die ze de volgende dagen nodig zouden hebben. Na deze activiteiten was het tijd om naar huis te gaan om kennis te maken met de rest van het gastgezin. Onze gasten draaien de volgende dagen mee in een nieuw gezin en voelen zich hopelijk al snel thuis.  
 

Taaluitwisseling

Vandaag was een belangrijke en erg spannende dag voor de deelnemers van onze jaarlijkse taaluitwisseling. Ze kwamen immers te weten wie hun partner wordt tijdens de intensieve en leerzame weken in Bree en in Leuze-en Hainaut. Na de officiële bekendmaking mochten ze voor het eerst contact leggen met hun vriend of vriendin van over de taalgrens. De leerlingen schreven kerstkaartjes en voegden hier een gezinsfoto aan toe. Het startschot is gegeven... nu is het zaak van de contacten, vanaf het begin, goed te onderhouden. Wordt vervolgd!

eTwinningawards 2017

Op 11 oktober 2017 ontvingen we de 'prijs voor leerinhouden' - 1000 EURO - voor het eTwinning project "Our cross-border bridge". Onze leerlingen van de B-stroom hebben samengewerkt met leeftijdsgenoten van de Hubertus-Berkhoff Culinaire vakschool voor Brood & Banket in Amsterdam. Ze vergelijken hun eigen leer- en leefomgeving met die van jongeren in een wereldstad. Tijdens dit schooljaar verdiepen we de samenwerking via een wederzijdse 2-daagse ontmoeting in beide scholen. Onze leerlingen kijken uit naar hun 'cross-border experience'.
 Ook aan ons taaluitwisselingsproject van de A-stroom "Gezond actief, ook in oorlogstijd - WOI" werd het nationaal kwaliteitslabel toegekend. Onze Waalse partners keerden met hun aanmoedigingsprijs tevreden terug naar Leuze.

Taaluitwisseling Bree in Leuze

Dag 4 Deze morgen kwamen de leerlingen van Bree mondjesmaat aan op het Centre Educatief Saint-Pierre. De meesten met gemengde gevoelens: blij om naar huis te gaan, maar ook met een spijtig gevoel. De taaluitwisseling is namelijk omgevlogen. Maar voordat het echte afscheid daar was, werd er eerst nog een grote competitie georganiseerd. Alle leerlingen werden in 4 groepen verdeeld en moesten het elk om de beurt tegen elkaar opnemen in een hevig balspel. Terwijl ze zich verscholen achter verschillende toestellen, trachtten ze de verkeerskegel van de tegenstanders te veroveren en naar de goal op hun deel van het veld te brengen. Het was een ware strijd, leerlingen bekogelden elkaar naar lieve lust. Na deze intensieve twee uren konden alle leerlingen genieten van verse kippensoep. Na het eten en een gezamenlijke wandeling naar het station was het moment van afscheid daar. Alle leerlingen keerden met een tevreden gevoel en boordevol verhalen terug richting Bree, klaar om aan de ouders en klasgenoten te vertellen.
28-04-17
Dag 3 Onze leerlingen hebben aardig hun draai gevonden. Iedereen heeft er een zeer toffe woensdagnamiddag van gemaakt gisteren. Vandaag gingen onze leerlingen op uitstap naar Doornik! Ze bezochten er de kazerne, waar ze uitleg kregen over de functies en gebeurtenissen van de locatie tijdens Wereldoorlog I. Het was een zeer boeiende rondleiding, weliswaar in het Frans maar de leerkrachten van Leuze zorgden ook voor een woordje uitleg in het Nederlands. Ook stond er een sportieve activiteit op het programma. De leerlingen waagden zich aan een touwenparcours tussen de bomen, met als topper een gigantische deadride over een meer. De leerlingen konden natuurlijk ook even genieten van wat vrije tijd in het centrum van Doornik. Zo vloog de voorlaatste dag van de taaluitwisseling alweer voorbij.
27-04-17
Dag 2 Vandaag werden onze leerlingen creatief uitgedaagd, er stonden namelijk drie zeer verreikende activiteiten op het programma. Aan de hand van filmpjes en artikelen maakten de leerlingen de terminologie omtrent de oorlog eigen. Ze gingen ook aan de slag met opdrachten zoals een reportage schrijven en videoverslagen maken. Een belangrijke sport in oorlogstijd was voetbal. Daarom gingen ze ook aan de slag om zelf een speciale voetbal van verschillende materialen te maken, en natuurlijk testte ze deze nadien ook buiten uit! Net zoals in Bree is woensdagnamiddag een vrije namiddag voor de leerlingen. Velen hebben daarom leuke activiteiten gepland om samen plezier te beleven en banden te versterken. We wensen hun alvast een zeer fijne namiddag!
26-04-17
Dag 1 Vandaag brak er weer een hoogdag voor onze taaluitwisseling aan. 34 leerlingen van Bree vertrokken naar Leuze! Ze zullen er 4 dagen vertoeven om er ondergedompeld te worden in de Franse taal en Waalse gewoontes. Na een rustige treinrit en een veilige aankomst in Leuze, werden de leerlingen warm ontvangen door hun Waalse partners. Ze kregen samen uitleg over sport tijdens 1418, en keken ook naar een korte maar boeiende film. Na een korte quiz werd de weekplanning overlopen. De namiddag werd gevuld met een verkenningstocht doorheen Leuze aan de hand van Actionbound. Na school keerden alle leerlingen samen met hun Waalse partner huiswaarts, waar ze de komende dagen bij hun gastgezin zullen verblijven.
25-04-17
 

Taaluitwisseling met Leuze: dag 4

Au revoir! De laatste dag van onze taaluitwisseling is aangebroken. Vandaag keerden de leerlingen van Leuze-en-Hainaut huiswaarts, maar niet voordat er uitgebreid afscheid werd genomen.’s Morgens werd er een quiz georganiseerd omtrent, hoe kan het ook anders, Wereldoorlog I. De kennis die de leerlingen de afgelopen dagen hebben opgedaan kwam hierbij zeer goed van pas. Hierna bezochten we allemaal samen nog de markt van Bree waar de leerlingen een uurtje vrij op ontdekking mochten. Terug op school konden we ons goed verwarmen aan de heerlijke tomatensoep. Onze leerlingen namen stilaan ook afscheid van hun partners uit Leuze. Een leuke groepsfoto als aandenken kon natuurlijk niet ontbreken. Iedereen heeft met volle teugen genoten van de afgelopen vier dagen. Het afscheid zal ook niet voor heel lang zijn, eind april is het namelijk onze beurt! Dan reizen onze leerlingen naar Leuze-en-Hainaut om er vier dagen bij hun partner te verblijven. Zij zullen dan worden ondergedompeld in alle facetten van de Franse taal.
10-02-17