Wij willen dat onze leerlingen sociaal contact met anderstaligen onderhouden en dat hun horizon verruimd wordt via rechtstreeks contact met een anderstalige cultuur.

Daarom organiseren we jaarlijks een taaluitwisseling met onze Waalse partnerschool – Centre Éducatif Saint-Pierre in Leuze in de provincie Henegouwen. Een 30-tal geïnteresseerde leerlingen van het 2de jaar A-stroom kunnen we laten deelnemen aan deze vreemde taalactiviteit. Door de deelname aan deze uitwisselingsactiviteit wordt de ontwikkeling van een aantal attitudes bij de betrokken leerlingen bevorderd: communicatiebereidheid, intellectuele nieuwsgierigheid, kritische zin en verdraagzaamheid.

Traditioneel bieden we de Waalse leerlingen een 4-daags programma aan tijdens de week vóór de krokusvakantie en onze leerlingen gaan op tegenbezoek tijdens de 1ste week na de paasvakantie.

Tijdens dit schooljaar dienen we opnieuw een kandidaatsdossier in bij het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het thema van het uitwisselingsprogramma is de honderdjarige herdenking van Wereldoorlog I omdat
  • we erin geloven dat samenwerken rond dit thema met onze Waalse partnerschool een verrijkende dimensie geeft aan ons jarenlange partnerschap. Bovendien biedt het fonds meer financiële ondersteuning aan scholen die aandacht besteden aan het eerste wereldconflict.
  • leren samenleven een actueel thema blijft.
Logo H.Hart Prins Filip Fonds Logo partnerschool Leuze

 

Volg hier de verslagen van de afgelopen activiteiten:

Taaluitwisseling

Vandaag was een belangrijke en erg spannende dag voor de deelnemers van onze jaarlijkse taaluitwisseling. Ze kwamen immers te weten wie hun partner wordt tijdens de intensieve en leerzame weken in Bree en in Leuze-en Hainaut. Na de officiële bekendmaking mochten ze voor het eerst contact leggen met hun vriend of vriendin van over de taalgrens. De leerlingen schreven kerstkaartjes en voegden hier een gezinsfoto aan toe. Het startschot is gegeven... nu is het zaak van de contacten, vanaf het begin, goed te onderhouden. Wordt vervolgd!

eTwinningawards 2017

Op 11 oktober 2017 ontvingen we de 'prijs voor leerinhouden' - 1000 EURO - voor het eTwinning project "Our cross-border bridge". Onze leerlingen van de B-stroom hebben samengewerkt met leeftijdsgenoten van de Hubertus-Berkhoff Culinaire vakschool voor Brood & Banket in Amsterdam. Ze vergelijken hun eigen leer- en leefomgeving met die van jongeren in een wereldstad. Tijdens dit schooljaar verdiepen we de samenwerking via een wederzijdse 2-daagse ontmoeting in beide scholen. Onze leerlingen kijken uit naar hun 'cross-border experience'.
 Ook aan ons taaluitwisselingsproject van de A-stroom "Gezond actief, ook in oorlogstijd - WOI" werd het nationaal kwaliteitslabel toegekend. Onze Waalse partners keerden met hun aanmoedigingsprijs tevreden terug naar Leuze.

Taaluitwisseling Bree in Leuze

Dag 4 Deze morgen kwamen de leerlingen van Bree mondjesmaat aan op het Centre Educatief Saint-Pierre. De meesten met gemengde gevoelens: blij om naar huis te gaan, maar ook met een spijtig gevoel. De taaluitwisseling is namelijk omgevlogen. Maar voordat het echte afscheid daar was, werd er eerst nog een grote competitie georganiseerd. Alle leerlingen werden in 4 groepen verdeeld en moesten het elk om de beurt tegen elkaar opnemen in een hevig balspel. Terwijl ze zich verscholen achter verschillende toestellen, trachtten ze de verkeerskegel van de tegenstanders te veroveren en naar de goal op hun deel van het veld te brengen. Het was een ware strijd, leerlingen bekogelden elkaar naar lieve lust. Na deze intensieve twee uren konden alle leerlingen genieten van verse kippensoep. Na het eten en een gezamenlijke wandeling naar het station was het moment van afscheid daar. Alle leerlingen keerden met een tevreden gevoel en boordevol verhalen terug richting Bree, klaar om aan de ouders en klasgenoten te vertellen.
28-04-17
Dag 3 Onze leerlingen hebben aardig hun draai gevonden. Iedereen heeft er een zeer toffe woensdagnamiddag van gemaakt gisteren. Vandaag gingen onze leerlingen op uitstap naar Doornik! Ze bezochten er de kazerne, waar ze uitleg kregen over de functies en gebeurtenissen van de locatie tijdens Wereldoorlog I. Het was een zeer boeiende rondleiding, weliswaar in het Frans maar de leerkrachten van Leuze zorgden ook voor een woordje uitleg in het Nederlands. Ook stond er een sportieve activiteit op het programma. De leerlingen waagden zich aan een touwenparcours tussen de bomen, met als topper een gigantische deadride over een meer. De leerlingen konden natuurlijk ook even genieten van wat vrije tijd in het centrum van Doornik. Zo vloog de voorlaatste dag van de taaluitwisseling alweer voorbij.
27-04-17
Dag 2 Vandaag werden onze leerlingen creatief uitgedaagd, er stonden namelijk drie zeer verreikende activiteiten op het programma. Aan de hand van filmpjes en artikelen maakten de leerlingen de terminologie omtrent de oorlog eigen. Ze gingen ook aan de slag met opdrachten zoals een reportage schrijven en videoverslagen maken. Een belangrijke sport in oorlogstijd was voetbal. Daarom gingen ze ook aan de slag om zelf een speciale voetbal van verschillende materialen te maken, en natuurlijk testte ze deze nadien ook buiten uit! Net zoals in Bree is woensdagnamiddag een vrije namiddag voor de leerlingen. Velen hebben daarom leuke activiteiten gepland om samen plezier te beleven en banden te versterken. We wensen hun alvast een zeer fijne namiddag!
26-04-17
Dag 1 Vandaag brak er weer een hoogdag voor onze taaluitwisseling aan. 34 leerlingen van Bree vertrokken naar Leuze! Ze zullen er 4 dagen vertoeven om er ondergedompeld te worden in de Franse taal en Waalse gewoontes. Na een rustige treinrit en een veilige aankomst in Leuze, werden de leerlingen warm ontvangen door hun Waalse partners. Ze kregen samen uitleg over sport tijdens 1418, en keken ook naar een korte maar boeiende film. Na een korte quiz werd de weekplanning overlopen. De namiddag werd gevuld met een verkenningstocht doorheen Leuze aan de hand van Actionbound. Na school keerden alle leerlingen samen met hun Waalse partner huiswaarts, waar ze de komende dagen bij hun gastgezin zullen verblijven.
25-04-17
 

Taaluitwisseling met Leuze: dag 4

Au revoir! De laatste dag van onze taaluitwisseling is aangebroken. Vandaag keerden de leerlingen van Leuze-en-Hainaut huiswaarts, maar niet voordat er uitgebreid afscheid werd genomen.’s Morgens werd er een quiz georganiseerd omtrent, hoe kan het ook anders, Wereldoorlog I. De kennis die de leerlingen de afgelopen dagen hebben opgedaan kwam hierbij zeer goed van pas. Hierna bezochten we allemaal samen nog de markt van Bree waar de leerlingen een uurtje vrij op ontdekking mochten. Terug op school konden we ons goed verwarmen aan de heerlijke tomatensoep. Onze leerlingen namen stilaan ook afscheid van hun partners uit Leuze. Een leuke groepsfoto als aandenken kon natuurlijk niet ontbreken. Iedereen heeft met volle teugen genoten van de afgelopen vier dagen. Het afscheid zal ook niet voor heel lang zijn, eind april is het namelijk onze beurt! Dan reizen onze leerlingen naar Leuze-en-Hainaut om er vier dagen bij hun partner te verblijven. Zij zullen dan worden ondergedompeld in alle facetten van de Franse taal.
10-02-17

Taaluitwisseling met Leuze: dag 3

In beweging voor het vaderland! Donderdag was een actiedag van jewelste. In de voormiddag werden de leerlingen uitgedaagd door middel van allerlei spelactiviteiten. Ook nu werd weer sterk ingezet op de samenwerking. Ook werden de leerlingen op pad gestuurd doorheen het centrum van Bree. Door middel van het digitale stadsspel ‘Action Bound’ voerden de leerlingen allerlei opdrachten uit en kwamen zo nog meer te weten over Wereldoorlog I. Samen streden de leerlingen dapper en volhardend voor hun vaderland! Ze werden dan ook beloond met een ontspannend namiddagje schaatsen in Maaseik.
09-02-17