Een greep uit de activiteiten van de basisoptie Latijn:
 
Voor het 17de jaar op rij trokken we op 2 juni met de leerlingen Latijn van 2A naar Xanten aan de Rijn. We maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen. Colonia Ulpia Traiana was ten tijde van de Romeinen één van de belangrijkste steden in de Provincia Germania. Tijdens haar bloeitijd woonden er meer dan tienduizend mannen, vrouwen en kinderen. Het dagelijkse leven is af te leiden uit de sporen die zij in de bodem hebben achtergelaten. Opgravingen in de Romeinse stad en in het legerkamp leverden ontelbare originele vondsten op. Samen geven ze, als waren het steentjes uit een mozaïek, een beeld van het leven in een stad aan de grens van het Romeinse imperium. Zij worden op een prachtige wijze getoond in het Römermuseum, dat gevestigd is in de imposante inkomhal van het voormalige Romeinse badhuis, ooit gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Tijdens ons bezoek aan dit museum konden we de sfeer van het Romeinse leven opsnuiven, voelen en uitproberen onder leiding van enthousiaste gidsen. Een museum kan echt wel boeiend zijn (dixerunt de leerlingen!). En de persoonlijke uitrusting die een legioensoldaat met zich meedroeg was toch zwaarder dan we dachten, nietwaar, Stijn en Jef J? De leerkrachten waren terecht fier, toen de gidsen ook dit jaar weer concludeerden dat onze leerlingen al veel weten over de Romeinse oudheid! Nadien bezochten we het aanpalende thermencomplex. Hier maakten we kennis met een heuse archeologische opgravingsite. Indrukwekkend! Na een korte wandeling genoten we rond de middag van een uurtje vrije tijd in het charmante Middeleeuwse Xanten. Jupiter, de Romeinse god van het weer, was ons dit jaar heel gunstig gezind: het was een stralende, zonovergoten dag. Ideaal dus om een heerlijk ijsje te ‘likken’! Namiddag trokken we in groepjes op ontdekkingstocht in het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude Colonia Ulpia Traiana, de Romeinse stad van weleer. We bewonderden de herberg, het amfitheater, ambachtshuizen, de haventempel, de stadsmuren, het poortgebouw… We waren behoorlijk onder de indruk en zeer enthousiast! Zelfs de file tijdens de terugreis vonden we niet erg, integendeel: het was zelfs plezant dankzij enkele leerlingen die een persoonlijke bekentenis wilden afleggen ‘bij meneer Sybens op de sofa’… Deze leuke, leerrijke en onvergetelijke dag vormt een mooie kroon op 2 jaar Latijn in de middenschool!
10-06-17
10-06-17
 
07-06-2016 Excursie Xanten
Op 3 juni trokken we met de leerlingen Latijn van 2A naar jaarlijkse gewoonte weer naar Xanten aan de Rijn. We maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen. Colonia Ulpia Traiana was ten tijde van de Romeinen één van de belangrijkste steden in de Provincia Germania. Tijdens haar bloeitijd woonden er meer dan tienduizend mannen, vrouwen en kinderen. Het dagelijkse leven is af te leiden uit de sporen die zij in de bodem hebben achtergelaten. Bij aankomst wachtte ons een minder aangename verrassing: het Römermuseum en het thermencomplex waren uitzonderlijk gesloten wegens een technisch defect. Jupiter, de Romeinse god van het weer, had de dag voordien blijkbaar ook hier teveel regen gedropt. Zelfs het amfitheater had blank gestaan. Gelukkig waren de goden ons de rest van de dag gunstig gezind en zorgden ze voor droog en zelfs behoorlijk warm weer. De plannen werden dus noodgedwongen gewijzigd. In plaats van een rondleiding in het museum namen de gidsen ons een uurtje mee op pad door het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude Colonia Ulpia Traiana, de Romeinse stad van weleer. De gidsen wisten onze nieuwsgierigheid te wekken door hun boeiende vertellingen. Ze waren verbaasd dat onze leerlingen al zoveel kenden van de Romeinen, maar toch leerden we nog dingen bij. Wist je bijvoorbeeld dat er ‘aquaductenmarmer’ bestaat? Of dat Romeinen de goden om hulp riepen via vervloekingstafeltjes, wanneer een dief met hun tunica aan de haal ging? Na een eerste kennismaking met het APX wandelden we rond de middag naar het charmante Middeleeuwse Xanten voor een uurtje vrije tijd. Ook hier werd de jaarlijkse traditie eer aan gedaan: velen lieten zich verleiden tot een heerlijk ijsje! Namiddag trokken we in groepjes op verdere ontdekkingstocht in het APX. Er viel zoveel te zien en te beleven. We bewonderden de herberg, het amfitheater, de ambachtshuizen, de haventempel, de stadsmuren, het poortgebouw… We waren behoorlijk onder de indruk en heel enthousiast! Ook het houten speeltuig en het gigantische springkussen waren top! Het werd een leuke, leerrijke en onvergetelijke dag! Een mooie kroon op 2 jaar Latijn in de middenschool!
2016-06-03 Xanten
 
Op 30 april trokken we met de leerlingen Latijn van 2A naar jaarlijkse gewoonte weer naar Xanten aan de Rijn. We maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen.Colonia Ulpia Traiana was ten tijde van de Romeinen één van de belangrijkste steden in de Provincia Germania. Tijdens haar bloeitijd woonden er meer dan tienduizend mannen, vrouwen en kinderen. Het dagelijkse leven is af te leiden uit de sporen die zij in de bodem hebben achtergelaten.Opgravingen in de Romeinse stad en in het legerkamp leverden ontelbare originele vondsten op. Samen geven ze, als waren het steentjes uit een mozaïek, een beeld van het leven in een stad aan de grens van het Romeinse imperium. Zij worden op een prachtige wijze getoond in het Römermuseum. Tijdens ons bezoek aan dit museum konden we de sfeer van het Romeinse leven opsnuiven, voelen en uitproberen onder leiding van enthousiaste gidsen. Een museum kan echt wel boeiend zijn! De leerkrachten waren terecht fier, toen de gidsen ook dit jaar weer concludeerden dat onze leerlingen al veel weten over de Romeinse oudheid! Nadien gaven de leerkrachten een woordje uitleg in het thermencomplex. Hier maakten we kennis met een heuse archeologische opgravingsite. Indrukwekkend! Na een korte wandeling genoten we rond de middag van een uurtje vrije tijd in het charmante Middeleeuwse Xanten. Ook al scheen het zonnetje niet echt warm, toch konden velen niet aan een heerlijk ijsje weerstaan J! Namiddag trokken we in groepjes op ontdekkingstocht in het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude Colonia Ulpia Traiana, de Romeinse stad van weleer. We bewonderden de herberg, het amfitheater, ambachtshuizen (nieuw sinds dit jaar), de haventempel, de stadsmuren, het poortgebouw… We waren behoorlijk onder de indruk en zeer enthousiast! Het was een leuke, leerrijke en onvergetelijke dag! Een mooie kroon op 2 jaar Latijn in de middenschool!
2015-04-30 Studiereis Xanten
2015-04-30 Studiereis Xanten
2015-04-30 Studiereis Xanten
 
Op donderdag 12 maart mochten de leerlingen uit 2Aa letterlijk proeven van de Romeinse cultuur. De leerkracht Latijn had een maaltijd georganiseerd met gerechten uit het klassieke kookboek van Aspicianus. Na het voorgerechtje met olijven, Cucummeres (komkommers in een sausje van garum en komijn) en Moretum (een Romeinse variant op pesto) met brood volgden gehaktballetjes met rozijnen en een dessert van druiven, vijgen, dadels, abrikozen en noten. De gevulde baarmoeders, gegrilde relmuizen en gesnipperde varkensuiers had de leerkracht “helaas” niet voorzien. De leerlingen konden de aangeboden gerechten zeker smaken
2015-03-13 Latijn

03-04-2014 Studiereis Xanten

Op 3 april trokken we voor het 15de jaar op rij met de leerlingen Latijn van 2A naar Xanten aan de Rijn. We maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen.

Colonia Ulpia Traiana was ten tijde van de Romeinen één van de belangrijkste steden in de Provincia Germania. Tijdens haar bloeitijd woonden er meer dan tienduizend mannen, vrouwen en kinderen. Het dagelijkse leven is af te leiden uit de sporen die zij in de bodem hebben achtergelaten.

Opgravingen in de Romeinse stad en in het legerkamp leverden ontelbare originele vondsten op. Samen geven ze, als waren het steentjes uit een mozaïek, een beeld van het leven in een stad aan de grens van het Romeinse imperium. Zij worden op een prachtige wijze getoond in het Römermuseum. Tijdens ons bezoek aan dit museum konden we de sfeer van het Romeinse leven opsnuiven, voelen en uitproberen onder leiding van enthousiast gidsen. Een museum kan echt wel boeiend zijn!
Nadien gaven de leerkrachten een woordje uitleg in het thermencomplex. Hier maakten we kennis met een heuse archeologische opgravingsite. Indrukwekkend! En ja hoor, meneer Sybens, we hebben zelfs de voetsporen ontdekt!!

Na een korte wandeling genoten we rond de middag van een uurtje vrije tijd in het charmante Middeleeuwse Xanten. Door het stralende ‘zomerweer’ konden velen niet aan een verfrissend ijsje weerstaan!

Namiddag trokken we in groepjes op ontdekkingstocht in het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude Colonia Ulpia Traiana, de Romeinse stad van weleer. We waren behoorlijk onder de indruk en zeer enthousiast! 
Dit jaar waren ze op uitzonderlijk veel plaatsen in het park aan het werk. Daardoor konden we de haventempel niet van nabij bewonderen, helaas. Maar we kregen wel een beter beeld van hoe het er aan toe gaat in een echt opgravingsgebied.

Het was een leuke, leerrijke en onvergetelijke dag! Een mooie kroon op 2 jaar Latijn in de middenschool!

2014-04-03 - Studiereis Xanten

Op woensdag 15 mei werd voor het eerst een Romeinse dag georganiseerd voor alle leerlingen Latijn van onze school en van Sint-Augustinus. Alles werd voorbereid door en voor leerlingen onder begeleiding van de leerkrachten Latijn van beide scholen.

Sint-Augustinus werd voor één dagje omgetoverd tot een heuse Romeinse stad! Onze leerlingen van het eerste en tweede jaar mochten telkens onder hun uurtje Latijn gaan ‘proeven’ wat er in zo’n stad allemaal te beleven viel…

De leerlingen van de bovenbouw hadden voor ons en voor elkaar een heel assortiment aan workshops voorbereid rond allerlei aspecten van de Romeinse samenleving: politiek, rechtspraak, leger, lichaamsverzorging, vrije tijd, het leven aan het hof…

De leerlingen van het derde jaar hadden voor ons workshops georganiseerd.
In een workshop “vrije tijd” kregen we uitleg over het theater en mochten we genieten van enkele toneelstukjes (de leerlingen hadden zelfs eigenhandig maskers gemaakt, net zoals in de oudheid gebruikt werden, om de verschillende personages voor te stellen). Andere leerlingen moesten hun beste beentje voorzetten en leerden sportactiviteiten van de Romeinen kennen: speerwerpen, hardlopen en zelfs worstelen!
In de workshop “culina” leerden we dat de Romeinen ook al wentelteefjes maakten. Meer nog, we mochten zelf kokkerellen en heerlijk smullen nadien! Wist je trouwens dat de Romeinen ook al ijs maakten (van sneeuw, honing…)? De workshops waren dus weldoordacht: de leerlingen mochten van hun leerkrachten enkel maken wat men ook in de oudheid al kende!!
Weer andere leerlingen mochten als toeristen mee op pad. Zij leerden in een quiz heel wat bij over Trier, een oude Romeinse stad in Duitsland.

Tussen de workshops door konden we terecht op het forum. Net als in de oudheid werden hier sociale contacten onderhouden. Voor een hapje en een drankje konden we terecht in de taberna , evenals voor een Romeins gezelschapspel. En de handigen onder ons konden in de officina aardenwerk gaan beschilderen.
Rondom het forum konden we een blik werpen in het beautysalon (waar leerlingen verwend werden met zelfbereide verzorgingsproducten) of een kijkje nemen aan het hof.

De eerste editie van deze Romeinse dag was alvast geslaagd! Hopelijk kan dit initiatief uitgroeien tot een mooie traditie…

2013-05-15 Romeinse dag

Naar jaarlijkse gewoonte trokken de leerlingen Latijn van 2A op 30 april naar Xanten aan de Rijn. Ze maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen.

In het Römermuseum konden ze de sfeer van het Romeinse leven opsnuiven, voelen en uitproberen onder leiding van enthousiaste gidsen. De gidsen waren verbaasd dat onze leerlingen al zoveel kenden van de Romeinen, maar toch leerden ze nog dingen bij. Wist je bijvoorbeeld dat je met één Romeinse aureus (= gouden munt) nu 3 I-pads zou kunnen kopen? En de persoonlijke uitrusting die een legioensoldaat met zich meedroeg was toch zwaarder dan we dachten, nietwaar, Ewout en Seppe J?
In het thermencomplex maakten we kennis met een heuse archeologische opgravingssite.

Rond de middag genoten we allen van een uurtje vrije tijd in het charmante middeleeuwse Xanten. Mevrouw Leinders werd zelfs getrakteerd op een zeer lekkere zoeternij!?

Daarna trokken we in groepjes op ontdekkingstocht in het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude “Colonia Ulpia Traiana”, de Romeinse stad van weleer. We waren behoorlijk onder de indruk en zeer enthousiast! Er viel zoveel te zien en te beleven dat sommigen zelfs geen tijd overhielden om te ravotten op het reusachtige houten speeltuig.

Het was een leuke, leerrijke en onvergetelijke dag!

2013-04-30 Studiereis Xanten

25-05-2012 Excursie Xanten

Naar jaarlijkse gewoonte trokken we met de leerlingen Latijn van 2A op 22 mei naar Xanten aan de Rijn. We maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen.

In het Römermuseum konden we de sfeer van het Romeinse leven opsnuiven, voelen en uitproberen onder leiding van enthousiaste gidsen. De gidsen waren verbaasd dat onze leerlingen al zoveel kenden van de Romeinen, maar toch leerden we nog dingen bij. Wist je bijvoorbeeld dat je met één Romeinse aureus (= gouden munt) nu 3 iPads zou kunnen kopen?
In het thermencomplex maakten we kennis met een heuse archeologische opgravingssite.

Rond de middag genoten we allen van een uurtje vrije tijd in het Middeleeuwse Xanten. Met het zomerse weertje werden er heel wat ijsjes gesmuld :-)!

Daarna trokken we in groepjes op ontdekkingstocht in het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude “Colonia Ulpia Traiana”, de Romeinse stad van weleer. We waren behoorlijk onder de indruk en zeer enthousiast!

Het was een leuke, leerrijke en onvergetelijke dag!

 
2012-05-22 Excursie Xanten