Het talentenuur ‘Digitale technologie’ is sterk met ICT onderbouwd. De projecten binnen dit talentenuur zijn gericht op wiskunde, wetenschappen en techniek.  Je leert over sturingen, automatiseringstechnieken en je ontwerpt en programmeert eenvoudige schakelingen tot meer ingewikkelde robotbewegingen. Je bent sterk in het logisch redeneren en het creëren van aangepaste stappenplannen.

 

Een greep uit de activiteiten van het talentenuur Digitale technologie:

Prijsuitreiking BEBRAS-wedstrijd

De leerlingen het STEM-keuzevak Talentenuur Digitale Technologie en de ICT-club hebben deelgenomen aan de internationale Bebras-wedstrijd. Via allerlei uitdagende vraagstukken werden het logisch redeneren en inzichtelijk denken van onze leerlingen op de proef gesteld. De winnaars van de lokale wedstrijd kregen een leuk gadget tijdens de officiële prijsuitreiking.

stem_logo_new

2016-12-06 Bebras
-->meer van Talentenuur Digitale Technologie
 

Talentenuur Digitale Technologie: Mindstorms en wiskunde

De leerlingen van het Talentenuur Digitale Technologie programmeren Lego-robots met de Mindstormsoftware. De eerste keer laten ze de robot de uitgestippelde route volgen door uitproberen en voortdurend bijwerken, een goede oefening in nauwkeurigheid. In de volgende les wordt er een rekenmachine en de formule voor het berekenen van de omtrek van een cirkel bijgenomen. Zo kan je immers precies de baan en de draaihoek van de robot berekenen en instellen. Een STEM-activiteit bij uitstek.

stem_logo_new

2016-02-11 DT STEM
-->meer van Talentenuur Digitale Technologie
 

Talentenuur Digitale Technologie

Tijdens de module Lego Mindstorms programmeren de leerlingen van het talentenuur Digitale Technologie verschillende robotsturingen. De robot parkeren in een garage, slalommen tussen obstakels, een lijn volgen, reageren op geluid...enz.  Dit zijn enkele voorbeelden van de uitdagende opdrachten die de ingenieurs van de toekomst tot een goed einde moeten brengen. Deze module stimuleert het analytisch denkvermogen en het probleemoplossend redeneren.

Prijsuitreiking Bebras-computerwedstrijd

Alle leerlingen van het Talentenuur Digitale Technologie en de ICT-club namen deel aan de internationale Bebras-wedstrijd. Dit is een computerwedstrijd rond logisch, algoritmisch denken. Vandaag was er al de prijsuitreiking van onze lokale wedstrijd. Robin uit 1Af werd eerste met maar liefst 148 punten, Kenneth en Lars werden knap tweede en derde. Ze ontvingen alledrie een certificaat en een set lenzen voor op hun smartphone. Proficiat aan alle deelnemers.
2015-11-23 Bebras
-->meer van Talentenuur Digitale Technologie
 

Talentenuur Digitale Technologie: MakeyMakey

De leerlingen van het talentenuur Digitale Technologie gebruikten een MakeyMakey om zelf een originele spelbesturing te bedenken. De MakeyMakey is een interface-kaartje dat je in staat stelt om van elk geleidend materiaal een toets te maken ("Make anything a Key). Zo werd de computer plots bestuurd met lepels, een mensenlichaam, aluminiumfolie, glazen water, een potloodtekening ...
2015-06-15 DT Makey Makey
-->meer van Talentenuur Digitale Technologie
 

Talentenuur Digitale Technologie: AppInventor

De leerlingen van het talentenuur Digitale Technologie hebben de basisvaardigheden van het programmeren onder de knie. Doorheen dit schooljaar hebben ze dan ook heel wat vaardigheden en ervaring opgedaan, ze programmeerden allerlei: een virtuele robot, een computerspel, logische schakelingen voor de slimme trein, ... Nu gaan ze aan de slag met AppInventor en bouwen zelf de eerste apps voor toestellen met een Android-besturingssysteem. Al snel begrijpen ze de werkwijze en kunnen de basisapps met hun eigen ideeën uitbreiden.
2015-05-08 DT AppInventor
-->meer van Talentenuur Digitale Technologie
 

Talentenuur Digitale Technologie: De slimme trein

De leerlingen van het talentenuur Digitale Technologie onderzoeken tijdens het project "de slimme trein" de verschillende soorten sturingen. Stapsgewijs programmeren ze de trein zodat deze veilig op de rails rijdt. Automatische verlichting, aangepaste snelheden instellen, wisselen van sporen, wachtblokken, reageren op obstakels op de rails,... het zijn maar enkele voorbeelden van de uitdagende problemen waarvoor de leerlingen een logische oplossing moeten zoeken. Wie slaagt, ontvangt het brevet ingenieur 13!
2015-03-04 DT De slimme trein
-->meer van Talentenuur Digitale Technologie
 

Talentenuur Digitale Technologie: Mindstorms

Project Lego Mindstorms is gestart in het talentenuur Digitale technologie. Tijdens de volgende  weken werken ze in kleine groepjes aan de verschillende opdrachten. De competenties "Logisch redeneren en probleemoplossend denken " worden intensief getraind door uitdagende en praktische vaardigheden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: slimme verkeerslichten, zoektocht uit  een doolhof, stemcommando's, ...
2015-01-18 DT Mindstorms
-->meer van Talentenuur Digitale Technologie