MOSlogo Met MOS willen we van onze school een milieuvriendelijke en duurzame schoolomgeving maken. Wij geloven dat we samen kunnen leren om duurzame keuzes te maken voor de planeet.
Wat ooit startte als een milieugroepje is ondertussen uitgegroeid tot een gezondheidsgroepje. Het gezondheidsgroepje organiseert elk schooljaar enkele duurzaamheidsacties i.s.m. GoodPlanet Belgium.
Naast milieu en gezondheid dragen we ook veiligheid hoog in het vaandel.
In de presentatie hieronder kunnen jullie zien welke acties we allemaal op poten zetten.

 

MOS
 

Moslogos

Hieronder volgen een aantal projecten die we stimuleren en steunen:

penneninzameling dopjesactie1 Klembord01
Penneninzameling Dopjesactie Inzameling
kroonkurken
GSM-inzamelactie

 

Een greep uit de activiteiten van MOS:

Good Planet Challenge nr 1

Onze eerste challenge van Goodplanet hebben we tot een goed einde gebracht!! Eet lokaal is... Kiezen voor lokale en seizoensgebonden groenten en fruit.Waarom? Omdat producten die uit verre landen worden ingevoerd of in verwarmde serres worden gekweekt voor heel wat vervuiling en een hoog energieverbruik zorgen. Bovendien zijn seizoensgroenten en -fruit van bij ons lekkerder en geef je zo de lokale producenten een duwtje in de rug. Van waar komen onze appels? Dankzij de ouderraad kwamen we terecht bij Paul Fransen uit Overpelt. Hij leverde 50 kg lokaal geteelde appels die goed gesmaakt werden! Vele leerlingen genoten van de lekkere, dikke en sappige appels. Mjammie!!! Wie verdient een bedankje? De ouderraad en Paul Fransen voor het regelen van de levering appels. 17 Leerkrachten, 4 opvoeders, 1 directeur en de vele leerlingen van de leerlingenraad, die ervoor zorgden dat alle appels gewassen, geschild en uitgedeeld werden. Ook de leerkrachten die nog geholpen hebben met de afwas, verdienen een extra pluimpje.
 

Zien en gezien worden ... van levensbelang!

Het aantal ongevallen met voetgangers en fietsers piekt tijdens de avondspits in de winter en hangt sterk samen met vroegere schemering en verminderde zichtbaarheid tijdens de herfst- en winterperiode. De verkeersslachtoffers zijn vaak opmerkelijk jong. Aan de poorten van de lagere scholen zie je alleen maar fluo, waar je ook kijkt. In het secundair onderwijs moet je er af en toe naar zoeken. Jammer…want het kan een mensenleven redden! Omdat we als school tijdig willen anticiperen op de aankomende donkere periode, willen we leerlingen belonen die nu al in fluo naar school komen. Niet enkel de fietsers, maar ook de leerlingen die aan het busstation afstappen. Elke week maakt een leerling kans op een leuke prijs. Van lampjes, slapwraps en fluostiften tot filmtickets, oortjes en powerbanks. Voor ieder wat wils! Okke Donné uit 1Aa en Kaat Maesen uit 1Ab verschenen de voorbije weken ’s morgen al in fluo-outfit. Zij kregen dan ook respectievelijk een filmticket en een pakje fluostiften cadeau. Proficiat!
  Vandaag werd er ook een fietsencontrole gehouden op school. Deze werd georganiseerd door de politie van Bree en het comité preventie (CPBW) op school. Toch bleken er verschillende leerlingen niet in orde, onder andere met het voor-en/of achterlicht. Hoog tijd dus om de fiets van licht te voorzien en … zichtbaar te zijn! Samen werken we aan een veiligere verplaatsing van- en naar school!
 

Drink kraantjeswater

WEDSTRIJD

Als Kraantjeswaterschool hebben we een schoolbordplakkaatje waar een mooie "DrinKraantjeswater"-mascotte staat, maar....deze mascotte heeft nog geen naam! Helpen jullie mee om er eentje te bedenken? Je mag je idee doorsturen naar mevrouw Reumers (via Smartschool) De winnaar krijgt een verrassingspakket van DrinKraantjeswater.

MOS: Dikketruienweek

Een maand geleden organiseerden we – samen met partnerschool Leuze – een heuse dikketruienweek. Het thema van dit jaar was “Hou het poolijs koel.” Het poolijs op de Noord- en Zuidpool smelt aanzienlijk door de menselijke activiteit. Daardoor functioneert de ‘airco’ van onze planeet minder goed, warmt het klimaat op en kan de zeespiegel ook bij ons stijgen. SAMEN willen we werken aan een gezonder milieu. In onze school en onze partnerschool werden er allerlei energietips opgehangen in het Nederlands én in het Frans. Zo konden onze leerlingen hun Frans bijspijkeren en de leerlingen van Leuze hun Nederlands. Op dinsdagmiddag organiseerden onze leerlingen van de werkgroep een tabletquiz over het milieu. Lucas Leroy won de quiz en kroonde zich dan ook als beste milieukenner. In Leuze maakten de leerlingen filmpjes waarin ze medeleerlingen aanspoorden om beter zorg te dragen voor het milieu. Op vrijdagmiddag – de officiële dikketruiendag – werd er ’s middags onder begeleiding van de leerkrachten LO een heuse dikketruiendans georganiseerd op beide scholen. Van Laïs tot Henkie, op alles werd gedanst. Ondertussen hebben de energietips een volledige maand tegen de ramen, deuren, pc's, lichtknopjes, ... gehangen. Er is echter nog veel werk aan de winkel, zowel bij leerkrachten als bij leerlingen 😉
21-03-17
 

MOS: wedstrijd smartflower

Voorbije maand organiseerde Energieproducent EDF Luminus een wedstrijd voor scholen. De opdracht was simpel: maak een tekening of knutselwerk dat een project voorstelt om de school groener te maken. De twee origineelste ontwerpen werden beloond met de installatie van een smartflower. Ondertussen zijn de winnaars bekend geraakt: een school in Kortrijk en één in Waremme. Onze school werd getrakteerd op een troostprijs: een aandeel in de windmolen coöperatieve Wind Together ter waarde van 125 EUR.
21-02-17