MOSlogo Met MOS willen we van onze school een milieuvriendelijke en duurzame schoolomgeving maken. Wij geloven dat we samen kunnen leren om duurzame keuzes te maken voor de planeet.
Wat ooit startte als een milieugroepje is ondertussen uitgegroeid tot een gezondheidsgroepje. Het gezondheidsgroepje organiseert elk schooljaar enkele duurzaamheidsacties i.s.m. GoodPlanet Belgium.
Naast milieu en gezondheid dragen we ook veiligheid hoog in het vaandel.
In de presentatie hieronder kunnen jullie zien welke acties we allemaal op poten zetten.

Moslogos

Hieronder volgen een aantal projecten die we stimuleren en steunen:

penneninzameling dopjesactie1 Klembord01
Penneninzameling Dopjesactie Inzameling
kroonkurken
GSM-inzamelactie

 

Een greep uit de activiteiten van MOS:

Pommelientje

Op dinsdag 06 maart was Het Belang van Limburg te gast bij ons op school. Met een mega grote selfiestick maakte de fotograaf een groepsfoto van iedereen. In ruil kregen we maar liefst 400 kg appels! En daar zijn we heel blij mee! Want appels zijn lekker gezond en het ideale tussendoortje. De lekkere, sappige, krakende appels zijn dan ook heel geliefd bij onze leerlingen en het personeel, want na 2 speeltijden is de bodem al een beetje zichtbaar. Op vrijdag 16 maart stonden we in een bijlage van Het Belang van Limburg te pronken met onze groepsfoto, waarin Pommelientje zich verstopte. Kan jij haar vinden?

Fluoweek

Dag 5 Vandaag kregen we speciaal bezoek. Het dochtertje van mevrouw Nouters kwam onze "grote" leerlingen het goede voorbeeld geven. Iedereen die in fluo naar school kwam, kreeg van haar een lotje cadeau. We deelden vandaag maar liefst 106 lotjes uit. 's Middags heeft de leerlingenraad alle lotjes getrokken en supermooie prijzenpakketten samengesteld. Enkele prijzen die de deur uit gingen:
  • 4x een pakketje met 2 duotickets Kinepolis & 16 spaakreflectoren
  • 2 JBL GO-muziekboxen
  • 3 sets muziekoortjes
  • 2 powerbanks
  • 3x magnetische lampjes
  • vele fietslampjes
  • ...
Dag 4

Vandaag telden we 100 leerlingen met fluo. Gaan we morgen voor een piek?

Dag 3 

Vandaag telden we 93 leerlingen met fluo. Eén leerling had zich helemaal in fluo gewikkeld voor de klasfoto. Die extra inspanning leverde hem een duofilmticket op! Dikke proficiat aan Jelle Golkowski van 1Bb!

Dag 2 - dinsdag 30/01/2018

Gisteren kende onze fluoweek al een goede start met 79 fluo-hesjes die voorbij kwamen. Vandaag was er nog meer fluo te zien! Er werden maar liefst 98 lotjes uitgedeeld. Proficiat! Doe zo voort!

Dag 1 – Maandag 29/01/2018

De eerste dag na het weekend….voor velen toch nog een verrassing dat de fluoweek begonnen is. Eigenlijk zou het een gewoonte moeten zijn om een fluohesje aan te trekken, maar ondanks de vele reclame en folders zijn er toch nog veel leerlingen die in het donker arriveren. Zonder fluohesje, maar gelukkig met een werkend fietslicht! Toch mochten we vandaag 78 lotjes uitdelen aan fluofietsers en fluowandelaars. Dat is toch ongeveer 8% meer fluo dan vorig schooljaar!! Ook de eerste fluo-klasfoto’s werden gemaakt. Deze verschijnen één van de volgende dagen op de website.

Fluoweek van 29/01/18 – 02/02/2018

Deze week organiseert onze fluowerkgroep van de leerlingenraad een “Let’s go fluo” - week. Ze wordt gehouden naar aanleiding van het donkere winterweer en de bijhorende gevaren.  Als school delen we namelijk de grote bezorgdheid om onze jongeren op een veilige manier doorheen het verkeer te laten fietsen zodat ze dagelijks veilig thuis kunnen komen. Het aantal ongevallen met voetgangers en fietsers  piekt tijdens de avondspits in de winter en hangt sterk samen met vroegere schemering en verminderde zichtbaarheid tijdens deze winterperiode. De verkeersslachtoffers zijn vaak opmerkelijk jong. Om de zichtbaarheid tijdens deze donkere periode te vergroten, willen we jongeren ertoe aanzetten om meer fluo-materiaal te dragen op de fiets. Wetenschappelijke studies liegen er niet om: fluo en/of reflecterend materiaal kan het levensnoodzakelijke verschil maken! Samen met XIU – een vrijwilligersorganisatie die ijvert voor meer verkeersveiligheid bij jongeren – willen we fluo op een ludieke en creatieve manier onder de aandacht van onze leerlingen brengen. Daarom organiseert onze fluo-werkgroep een lotjestrekking voor alle fluo -fietsers en -voetgangers . De prijzen? Dat zijn natuurlijk fluo-prijzen J

Good Planet Challenge nr 1

Onze eerste challenge van Goodplanet hebben we tot een goed einde gebracht!! Eet lokaal is... Kiezen voor lokale en seizoensgebonden groenten en fruit.Waarom? Omdat producten die uit verre landen worden ingevoerd of in verwarmde serres worden gekweekt voor heel wat vervuiling en een hoog energieverbruik zorgen. Bovendien zijn seizoensgroenten en -fruit van bij ons lekkerder en geef je zo de lokale producenten een duwtje in de rug. Van waar komen onze appels? Dankzij de ouderraad kwamen we terecht bij Paul Fransen uit Overpelt. Hij leverde 50 kg lokaal geteelde appels die goed gesmaakt werden! Vele leerlingen genoten van de lekkere, dikke en sappige appels. Mjammie!!! Wie verdient een bedankje? De ouderraad en Paul Fransen voor het regelen van de levering appels. 17 Leerkrachten, 4 opvoeders, 1 directeur en de vele leerlingen van de leerlingenraad, die ervoor zorgden dat alle appels gewassen, geschild en uitgedeeld werden. Ook de leerkrachten die nog geholpen hebben met de afwas, verdienen een extra pluimpje.
 

Zien en gezien worden ... van levensbelang!

Het aantal ongevallen met voetgangers en fietsers piekt tijdens de avondspits in de winter en hangt sterk samen met vroegere schemering en verminderde zichtbaarheid tijdens de herfst- en winterperiode. De verkeersslachtoffers zijn vaak opmerkelijk jong. Aan de poorten van de lagere scholen zie je alleen maar fluo, waar je ook kijkt. In het secundair onderwijs moet je er af en toe naar zoeken. Jammer…want het kan een mensenleven redden! Omdat we als school tijdig willen anticiperen op de aankomende donkere periode, willen we leerlingen belonen die nu al in fluo naar school komen. Niet enkel de fietsers, maar ook de leerlingen die aan het busstation afstappen. Elke week maakt een leerling kans op een leuke prijs. Van lampjes, slapwraps en fluostiften tot filmtickets, oortjes en powerbanks. Voor ieder wat wils! Okke Donné uit 1Aa en Kaat Maesen uit 1Ab verschenen de voorbije weken ’s morgen al in fluo-outfit. Zij kregen dan ook respectievelijk een filmticket en een pakje fluostiften cadeau. Proficiat!
  Vandaag werd er ook een fietsencontrole gehouden op school. Deze werd georganiseerd door de politie van Bree en het comité preventie (CPBW) op school. Toch bleken er verschillende leerlingen niet in orde, onder andere met het voor-en/of achterlicht. Hoog tijd dus om de fiets van licht te voorzien en … zichtbaar te zijn! Samen werken we aan een veiligere verplaatsing van- en naar school!
 

Drink kraantjeswater

WEDSTRIJD

Als Kraantjeswaterschool hebben we een schoolbordplakkaatje waar een mooie "DrinKraantjeswater"-mascotte staat, maar....deze mascotte heeft nog geen naam! Helpen jullie mee om er eentje te bedenken? Je mag je idee doorsturen naar mevrouw Reumers (via Smartschool) De winnaar krijgt een verrassingspakket van DrinKraantjeswater.