MOSlogo Met MOS willen we van onze school een milieuvriendelijke en duurzame schoolomgeving maken. Wij geloven dat we samen kunnen leren om duurzame keuzes te maken voor de planeet.
Wat ooit startte als een milieugroepje is ondertussen uitgegroeid tot een gezondheidsgroepje. Het gezondheidsgroepje organiseert elk schooljaar enkele duurzaamheidsacties i.s.m. GoodPlanet Belgium.
Naast milieu en gezondheid dragen we ook veiligheid hoog in het vaandel.
In de presentatie hieronder kunnen jullie zien welke acties we allemaal op poten zetten.

Moslogos

Hieronder volgen een aantal projecten die we stimuleren en steunen:

penneninzameling dopjesactie1 Klembord01
Penneninzameling Dopjesactie Inzameling
kroonkurken
GSM-inzamelactie

 

Een greep uit de activiteiten van MOS:

Beloning voor "Operatie Proper"

Onze leerlingen ontvingen gisteren een cheque van 1317 EUR voor hun inspanningen om het zwerfvuil uit de schoolomgeving op te ruimen. Vorig jaar startte onze school met "Operatie Proper". Onze leerlingen van de gezondheidsgroep stelden, samen met juffrouw An, een actieplan op. Dankzij de motivatie van de leerkrachten (die af en toe een uurtje les opofferden) en de motivatie van de verschillende leerlingen (die met handschoenen en stokken aan de slag gingen), werden we voor onze inspanningen uitgenodigd op het stadhuis. Daar werden we door medewerkers Bart en Tine goed ontvangen. De burgemeester legde even de gemeenteraad stil, zodat het voltallige schepencollege ons proficiat kon wensen met deze prestatie. Onze leerlingen waren onder de indruk van "al dat volk". Als beloning, ontvingen we van de schepen van leefmilieu, een cheque van 1 317 EUR! Een mooi bedrag waarmee we onze school weer een beetje groener én afvalarmer kunnen maken. Wil je deze actie blijven volgen? Klik dan hier om naar onze deelwebsite van mooimakers.be te gaan. Wil je weten wat onze gezondheidsgroep allemaal doet? Neem dan zeker hier eens een kijkje.

Knelpuntendossier in de prijzen

Onze leerlingen maakten een analyse over de verkeers(on)veilige punten in de schoolomgeving. Onze analyse was zo grondig dat het kabinet van Minister van Mobiliteit Ben Weyts onze school feliciteerde met een eerste plaats en 250 pakjes spaakreflectoren. Onze leerlingen werden dan ook uitgenodigd op de vergadering van de verkeerscommissie in Bree om hun dossier toe te lichten. Onze school is lid van XIU vzw (= ik zie u). Zij willen, net zoals onze school, de zichtbaarheid van jongeren in het verkeer verbeteren. Daarom organiseerde de leerlingenraad ook onze Let's go fluo-week een tijdje geleden. We konden vele mooie prijzen uitdelen dankzij XIU. Om het mooie prijzenpakket van deze organisatie te mogen ontvangen, kregen we wel een opdracht: "Breng alle verkeersonveilige punten in de schoolomgeving in beeld en stel mogelijke oplossingen vooraan de Minister van Mobiliteit." Onze leerlingen van de leerlingenraad hebben alle knelpunten die we ontvingen van klasgenoten & leerkrachten geanalyseerd, de meest voorkomende problemen geselecteerd en er oplossingen voor bedacht. Met deze presentatie trokken we samen naar de verkeerscommissie van Bree. Zij luisterden aandachtig naar ons, stonden open voor suggesties en dachten zelf ook mee aan mogelijke oplossingen. Het resultaat van het harde werk kunnen jullie hier bewonderen:

Dikke proficiat aan: Yusri, Sterre, Wout, Matiz, Anne-Constance, Lotte, Amber, Julie, Lander, Luka en juffrouw An!

Dossier XIU

DOSSIER XIU Zoals jullie weten, zijn we ingeschreven bij vzw XIU (=ik zie u). Zij willen, net zoals onze school, de zichtbaarheid van jongeren in het verkeer verbeteren. Daarom organiseerde de leerlingenraad ook onze Let's go fluo-week een tijdje geleden. We konden vele mooie prijzen uitdelen dankzij XIU. Om het mooie prijzenpakket van XIU te mogen ontvangen, kregen we wel een opdracht:
  • Breng verkeersonveilige punten in de schoolomgeving in beeld en stel mogelijke oplossingen voor aan de Minister van Mobiliteit.
  • Maak een beknopte PowerPoint (max. 10 slides) voorstelling van je knelpunten-dossier en je oplossingen.
  • Stuur je dossier samen met een beknopte omschrijving van één A4 naar XIU
Onze leerlingen van de leerlingenraad hebben alle knelpunten die we ontvingen van klasgenoten & leerkrachten geanalyseerd, de meest voorkomende problemen geselecteerd en er oplossingen voor bedacht. Het resultaat van het harde werk kunnen jullie hier bewonderen:

Curieuzeneuzen

Onze school is één van de 20.000 gezinnen, verenigingen, bedrijven en scholen die de kans krijgen om de luchtkwaliteit te meten. Hiervoor moeten we gedurende een volledige maand een eenvoudige meetopstelling plaatsen aan een raam, want zo wordt de concentratie van stikstofdioxide in de lucht gemeten. Stifkstofdioxide (NO2) is een belangrijke indicator van luchtverontreiniging die veroorzaakt wordt door het verkeer. Dit onderzoek zal duidelijk maken in welke mate we worden blootgesteld aan NO2. Zo kunnen we beter inschatten wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid. Dat dergelijke metingen op zo’n grote schaal worden uitgevoerd, is een internationale primeur. Belangrijke data Zaterdag 28 april installeren mevrouw Reumers en mevrouw Gielen de meetset en start de meting. Zaterdag 26 mei stopt de meting en sturen we de meetbuisjes op voor onderzoek. Meer weten? - Hoe gebeuren de metingen? -Waarom meten we stikstofdioxide? - Hoeveel stikstofdioxide bevindt zich in jouw regio? - Website curieuzeneuzen

Straat.NET 2018

Ook dit jaar neemt onze school deel aan Straat.net. Samen met 155 andere scholen en 468 verenigingen gaan we de strijd aan tegen zwerfvuil. Zwerfvuil in onze bermen blijft jammer genoeg een groot probleem. Niet enkel langs drukke invalswegen maar ook in landelijke omgevingen langs weiden en landbouwgronden treffen we zwerfvuil aan. Dit zwerfvuil zorgt echter niet alleen voor vervuiling maar verstoort ook onze voedselketen. Tijdens het maaien van gras of andere gewassen kan dit afval in het voer van dieren terechtkomen wat na consumptie de dieren verwondt en de dood tot gevolg kan hebben. Dweilen met de kraan open Na 10 jaar Straat.net stellen we helaas vast dat een jaarlijkse opruimactie voor zwerfvuil slechts een druppel op een hete plaat blijft. Om zwerfvuil op een structurelere manier aan te pakken, doen we ook onder andere ook mee aan de ACTIE PROPER op mooimakers.be. HIER kan je onze opruimacties opvolgen en supporter worden van onze actie (klik op ‘Steun deze claim’) HIER kan je onze engagementsverklaring bekijken.