Geplaatst op 6 mei 2015
Op 30 april trokken we met de leerlingen Latijn van 2A naar jaarlijkse gewoonte weer naar Xanten aan de Rijn. We maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen.Colonia Ulpia Traiana was ten tijde van de Romeinen één van de belangrijkste steden in de Provincia Germania. Tijdens haar bloeitijd woonden er meer dan tienduizend mannen, vrouwen en kinderen. Het dagelijkse leven is af te leiden uit de sporen die zij in de bodem hebben achtergelaten.Opgravingen in de Romeinse stad en in het legerkamp leverden ontelbare originele vondsten op. Samen geven ze, als waren het steentjes uit een mozaïek, een beeld van het leven in een stad aan de grens van het Romeinse imperium. Zij worden op een prachtige wijze getoond in het Römermuseum. Tijdens ons bezoek aan dit museum konden we de sfeer van het Romeinse leven opsnuiven, voelen en uitproberen onder leiding van enthousiaste gidsen. Een museum kan echt wel boeiend zijn! De leerkrachten waren terecht fier, toen de gidsen ook dit jaar weer concludeerden dat onze leerlingen al veel weten over de Romeinse oudheid!
Nadien gaven de leerkrachten een woordje uitleg in het thermencomplex. Hier maakten we kennis met een heuse archeologische opgravingsite. Indrukwekkend!

Na een korte wandeling genoten we rond de middag van een uurtje vrije tijd in het charmante Middeleeuwse Xanten. Ook al scheen het zonnetje niet echt warm, toch konden velen niet aan een heerlijk ijsje weerstaan J!

Namiddag trokken we in groepjes op ontdekkingstocht in het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude Colonia Ulpia Traiana, de Romeinse stad van weleer. We bewonderden de herberg, het amfitheater, ambachtshuizen (nieuw sinds dit jaar), de haventempel, de stadsmuren, het poortgebouw… We waren behoorlijk onder de indruk en zeer enthousiast!

Het was een leuke, leerrijke en onvergetelijke dag! Een mooie kroon op 2 jaar Latijn in de middenschool!

2015-04-30 Studiereis Xanten
2015-04-30 Studiereis Xanten
2015-04-30 Studiereis Xanten