Geplaatst op 13 februari 2015
 Taaluitwisselingsprojectmet de steun van het Prins Filipfonds 
Dag 1 – dinsdag 10 februari 2015Vandaag hebben 29 tweedejaars hun Waalse partner uit Leuze enthousiast onthaald. De deelnemende leerlingen hadden hun ‘eigen verhaal in tijd en ruimte’ voorbereid. Zo konden ze actief deelnemen aan de spreek- en gespreksvaardigheidsoefeningen tijdens de kennismakingsactiviteiten.
Het thema van het uitwisselingsproject werd gekozen i.f.v. de actualiteit – herdenking van WOI – en ons jaarthema: ‘Geen oorlog, maar kunst en cultuur’. Via de jigsaw/CLIM-leermethode verzamelden de leerlingen complementair informatie over diverse aspecten van Wereldoorlog I: de geografische en historische situering, het leven aan het front en het thuisfront en de bewapening en de Dodendraad. Op het einde van de dag wisselden de leerlingen onderling alle informatie.
2015-02-10 Taaluitwisseling dag 1
Dag 2 – woensdag 11 februari 2015Op woensdag- en donderdagvoormiddag doorlopen de taaluitwisselingsleerlingen een carrousel van workshops: Kokkerellen, Drama, Crea en ICT (Digitale technologie). De talentvolle begeleiders van deze workshops stimuleerden de interactie tussen de Vlaamse en Waalse leerlingen. De  ‘culturele’ eindproducten mogen zeker een plaats krijgen in de tentoonstelling met realisaties i.f.v. ons jaarthema ‘Puur Cultuur’: een voedzame oorlogsmaaltijd, een toneelstuk met eigen acteurs over het leven tijdens WOI, een mandala-tekening die persoonlijke gevoelens bij conflictsituaties weergeeft en een digitaal oorlogsgame. Studenten Informatica van de lerarenopleiding UCLL (KHLim)  ondersteunden de leerlingen in de ontwikkeling van dit ICT-eindproduct.
2015-02-11 Taaluitwisseling dag 2
Dag 3 -donderdag 12 februari 2015Tijdens de belevingswandeling in het Natuurpark Hoge Kempen, verkenden de leerlingen littekens van WOI in het landschap van de  Mechelse Heide deskundige rangers informeerden de leerlingen over de Minenwerfer Schule, het oefenterrein voor de Duitsers om te leren schieten met mortieren. De natuurwandeling langs de nagebootste loopgraven, bunkers en mortierkraters viel in de smaak bij leerlingen en leraren.
2015-02-12 Taaluitwisseling dag 3
Dag 4-vrijdag 13 februari 2015Deze laatste dag van de uitwisseling startte met verhalen over ‘De Groote oorlog voor kleine mensen’ door luisterlezer Selle de Vos. Hij gebruikte fragmenten uit kinder- en jeugdboeken die handelen over WOI. Na zijn boeiende uiteenzetting verkenden de leerlingen de lokale markt in het centrum van Bree. Om 12.00 uur namen de leerlingen afscheid van hun Waalse gasten met een ‘tot weerziens, in Leuze’!
2015-02-13 Taaluitwisseling dag 4