XIU graag

Voor de wedstrijd XIU GRAAG gingen de leerlingen van het Talentenuur Kunstatelier aan de slag met spuitbussen. Ze moesten een ontwerp maken waar de tekst 'XiU graag' in verwerkt staat. Verschillende ontwerpen werden samengevoegd en we kregen onderstaand resultaat. Nu nog even afwachten of we in de prijzen vallen.

Zilveren volleybaldames

De Breese volleybaldames plaatsten zich eerder in 2019 voor de finaleronde volleybal op 13 februari. Op deze woensdagnamiddag keken ze Virga Jesse Hasselt, Lyceum Genk en Spectrum Lummen in de ogen. Enkel deze laatste ploeg bleek op enkele cruciale puntjes na te sterk voor onze sportievelingen. Door knap combinatiespel en een eindeloze inzet sleepte onze Middenschool de zilveren medaille binnen. Proficiat!

Poëzieweek

Dit jaar werden de leerlingen van het eerste jaar tijdens de Poëzieweek twee keer uitgedaagd. De eerste opdracht bestond uit het maken van een verborgen gedicht tijdens de les Nederlands. Deze gedichtjes werden tijdens de les PO verder afgewerkt met een mooie illustratie.

Traditioneel werkten de leerlingen ook aan een gedicht rond een thema. Het thema dit jaar was vrijheid, wat heel ruim geïnterpreteerd mocht worden. Sommige leerlingen ontpopten zich tot echte rijmtalenten, terwijl anderen ondersteuning nodig hadden van afbeeldingen, koelkastwoorden …. Elke klas koos het beste gedicht en de directeur koos het mooiste gedicht voor 1A, 2A en de B-stroom.

De winnaars zijn Jorien van 2Ab, Britt an 1Ad en Tess van 1Bb. Proficiat met de mooie gedichten!

Talentenuur Sport:

De leerlingen van het Talentenuur Sport maken kennis met fitness. Bij het betreden van de zaal gaven de sportievelingen hun ogen de kost en na een korte toelichting konden ze zich uitleven op de cardiotoestellen. Aangezien het trainen met gewichten, met spieropbouw als doel, omwille van de onvolgroeide lichaamsbouw niet gepast is, werd hier slechts een initiatie onder strikte begeleiding van gegeven. <!-- wp:photonic/gallery {"shortcode":"{\u0022type\u0022:\u0022flickr\u0022,\u0022view\u0022:\u0022photos\u0022,\u0022user_id\u0022:\u0022146624658@N05\u0022,\u0022tags\u0022:\u002220190212b\u0022,\u0022tag_mode\u0022:\u0022any\u0022,\u0022layout\u0022:\u0022random\u0022}"} /-->

Frans: à la boulangerie, à la boucherie et à l'épicerie.

Tijdens de lessen Frans leerden de leerlingen de afgelopen weken heel wat woordenschat en taalhandelingen over 'faire une conversation dans un magasin'. Nu krijgen ze de kans om deze leerstof om te zetten in de praktijk. Het klaslokaal werd dan ook omgetoverd tot een echte bakkerij, slagerij of kruidenierszaak. Ze leefden zich enthousiast in in de rol van verkoper of klant en tal van producten gingen over de toonbank. Er werd niet alleen cash betaald, maar ook de bankkaart werd als betaalmiddel gebruikt. 

Limburgs kampioen handbal

De stoere handbaldames van Middenschool Heilig Hart Bree namen de bal op op 6 februari 2019 te Pelt. Op dit Limburgs kampioenschap keken ze Agnetendal Peer en Inspirocollege Houthalen in de ogen. Met stevig loopwerk, een gestructureerd spel en een goede techniek legden onze dames de twee tegenstanders over hun knieën. Een blinkende kampioenenbeker was het gevolg!

Informatica Olympiade

16 knappe koppen verzamelden in het computerlokaal om deel te nemen aan de eerste ronde van de Informatica Olympiade. Ze kregen een reeks logische denkopdrachten voorgeschoteld. Met hun oplossingen konden ze 2, 3 of 4 sterren verdienen. We kijken vol spanning uit naar de resultaten.

LO: schaatsen

De eerstejaars en de leerlingen van het BVL hebben het ijs onveilig gemaakt. Bree on-ice bood ons een gezellige ijspiste aan waarop onze leerlingen zich volledig hebben laten gaan. Met vallen en opstaan hebben ze weer heel wat bijgeleerd. Ze genoten van een actieve les buiten de school.

Talentenuur Sport: dans

De leerlingen van Talentenuur Sport beslisten een andere zijde van het sportspectrum te ontdekken en trokken bijgevolg hun strafste dansschoenen aan. Waar Tip Toe van Jason Derulo nog fungeerde om de spieren te ontspannen, ging de hartslag bij de nieuwe hit van De Jeugd van Tegenwoordig serieus de hoogte in. Oprechte dank aan danscoach mevrouw Isabelle voor deze swingende week!

FluoWeek

Deze week organiseerde onze fluowerkgroep, in samenwerking met vzw XIU, een fluoweek. We willen jongeren motiveren om meer fluo-materiaal te dragen op de fiets. Wetenschappelijke studies liegen er niet om: fluo en/of reflecterend materiaal kan het levensnoodzakelijke verschil maken!

De leerlingen kregen tijdens SA enkele filmpjes voorgeschoteld waar ze zelf konden ervaren dat fietsers zich vaak onzichtbaar in het verkeer verplaatsen. Ze kregen tips mee om zich beter zichtbaar te maken in het verkeer. Deze week werd de theorie aan de praktijk te gekoppeld. Verschillende fluo -fietsers en -voetgangers met enkele fluo-prijzen beloond.

Hopelijk zien we na de fluo-week ook nog veel fluo!

SkiKlassen 2019

De laatste dag startte met een stralend zonnetje en een vers sneeuwtapijt. De leerlingen showden hun kunstjes op de verschillende pistes. Het uitzicht van op de top was indrukwekkend. Iedereen keerde huiswaarts met memorabele herinneringen. Op naar de volgende editie!

Dag 4 was een echte voltreffer. Alle groepen hadden uitdagende skiopdrachten op het programma staan. Als beloning kregen onze topskiėrs een ritje op de alpine coaster cadeau. Snelheidsrecords werden verbroken! Na het avondeten wandelden we met fakkels in de hand naar een middeleeuws kasteel in de bergen.

Dag 3: De skicondities waren uitstekend vandaag. Verse sneeuw en een blauwe hemel, het maakte onze leerlingen extra gemotiveerd om ook vandaag hun beste beentje voor te zetten. De avond werd afgesloten met een leuke rodeltocht.

Dag 2: Onze 2e skidag zit erop! Vandaag hebben we genoten van de stralende zon! En wat hebben de leerlingen vooruitgang geboekt! De beginnersgroepen zijn gestart met ploegbochten, daarna namen ze de stoeltjeslift en zijn ze zelfs geëindigd met een afdaling van een blauwe piste! De meer ervaren skiërs deden vandaag weer een zwarte piste. Zo konden ze een volledige dalafdaling doen. De groep van monitor Kwinten hun slogan is dan ook: ‘wij zijn wit, wij zijn groen, wij zijn super…KAMPIOEN’.
Eindigen doen we met het spel ‘een tegen allen’. Dan maar weer fijn het bedje in om morgen weer te starten met nieuwe afdalingen! TOPDAG!

Dag 1: Na een vlotte busrit kwamen we deze ochtend om 6u30 aan in het hotel. De busdeur ging open en we werden verrast door een vers sneeuwtapijt van 35cm. Na een smakelijk ontbijt reden we richting het skigebied. Onze beginners genoten van hun eerste glijervaringen, terwijl onze geoefende skiërs reeds rode pistes voorgeschoteld kregen. Het avondmaal was zeer lekker en moe maar voldoen kropen we onder de wol en droomden we over onze eerste dag.

SVS Volleyball

Op 16 januari 2019 nam onze school deel aan de voorrondes voor het provinciaal schoolvolleybalkampioenschap in Dilsen. 14 gemotiveerde meisjes verdedigden onze blauwe-witte schoolkleur met veel trots en inzet.
De jongedames werden ingedeeld in 2 ploegen en moesten in 2 groepen telkens 2 andere middenscholen bekampen. De meisjes van Mosa-RT Maaseik en Agnetencollege Peer werden van het veld gespeeld door het geweldige teamspel van team A en veel tactisch vernuft bedacht door coach Wesley. Ons 2de team verloor eervol tegen 2 zeer sterke tegenstanders, maar genoot wel van het samenspel en enthousiasme onderling. Het Stedelijke Humaniora Dilsen en het O.-L.-Vrouwlyceum Genk waren gewoon iets beter op elkaar ingespeeld en vertrouwd met het nieuwe spelsysteem van 6 tegen 6.

Door riante overwinningen van de eerste ploeg mogen zij naar de finaleronde voor het provinciaal schoolkampioenschap in Hasselt op 13 februari.Een dikke proficiat aan alle deelnemende dames voor hun sportieve deelname, inzet en enthousiasme.

2x brons op het Vlaams schoolkampioenschap judo

Op 16 januari 2019 nam Middenschool Heilig Hart Bree deel aan het Vlaams judokampioenschap voor scholen. Het Breese judoteam bestond uit een jongen en twee meisjes: Rens, Mirne en Annouck. Op basis van de verplichte weging werden de dames ingedeeld in de gewichtsklasse -40kg, bestaande uit 9 judoka's, en nam Rens deel aan de competitie -55kg, bestaande 11 judoka's. Na het zien van het deelnemersveld in deze klassen werd duidelijk dat het een namiddag met veel én zware kampen zou worden. Onze sportievelingen waren geconcentreerd en kampten enkele intensieve wedstrijden. Uiteindelijk mochten zowel Rens als Annouck, na vele snelle, tactische en technische kampen, de Vlaamse bronzen medaille in ontvangst nemen. Proficiat aan onze judoka's; proficiat aan Mirne, Annouck en Rens!

Talentenuur eTwinning

We are working on an eTwinning project about the Eurovision Song Contest. We believe it should be as it was before – each country representative should sing in his/her mother tongue. And we will proceed like that! Last week, we started brainstorming to know more about our own country. This helped us to write a good songtext. This week the participants searched for a well known song they like. They have chosen a song from the famous Belgian DJ 'Regi' about his daughter 'Ellie'. After that, they started writing their own text for the song which included a lot of typical cultural elements of our country. Next week, we can start practising the singing part. Our music teacher, mister Goosens, will help us... 

Afbeeldingsresultaat voor eurovision song contest

Junior Journalist 2019

Zeven leerlingen van onze school gingen een tijd geleden de uitdaging aan om een verhaal te schrijven rond het thema ‘Meesterschap’ of zeg maar  ‘ergens in uitmunten’. De wedstrijd werd georganiseerd door Davidsfonds Bree. Dat is een organisatie die cultuur heel belangrijk vindt. De kunst van het schrijven door jongeren werd hier erg benadrukt. De verhalen van Okke en Sofie vielen bij de jury extra in de smaak. Ze ontvingen enkele mooie jeugdboeken. Sofie werd geselecteerd om met haar verhaal naar de provinciale wedstrijd te gaan in april. Ook onze andere deelnemers toonden hun schrijverstalent op een knappe wijze. Zij mochten een prijsje kiezen uit onze prijzenkast in de bibliotheek.

Talentenuur 1B: Kookatelier

Tijdens het talentenuur in 1B komt deze keer Kookatelier aan bod.  De leerlingen van 1Bb maakten pizza's.  De pizzabodems werden op voorhand gemaakt door de papa van een van de klasgenootjes, waarvoor we heel dankbaar zijn.  Als basis werd een saus gemaakt.  Tomatenpasta, look, ajuin en kruiden werden toegevoegd.  De saus en de ingrediënten werden naar eigen keuze toegevoegd.  Van pizza margherita tot pizza hawai.  Smakelijk!!!

Een nieuwe directeur

Na de kerstvakantie mocht onze middenschool een nieuwe directeur verwelkomen. Meneer Bart Schepens bracht persoonlijk een bezoekje aan alle klassen om een eerste keer kennis te maken. De klasgroepen mochten zelf de vorm bedenken waarin dit gebeurde. Er werden heel wat vragen gesteld, opdrachten uitgevoerd, spelletjes gespeeld, ... Klas 2Ab legde onze kersverse directeur op de rooster voor een kennismakingsinterview.

https://youtu.be/ZMHg8Oo1AEQ

LO: Dodgeball

Traditioneel stond de laatste les LO voor de examenperiode in het thema van Kerstmis. Verschillende teams streden voor de felbegeerde trofee tijdens de "Christmas dodgeball special", een uniek balspel waarbij balvaardigheid, tactiek en reactiesnelheid een cruciale rol spelen. 

Middagactiviteit: CreaClub

Afgelopen trimester waren onze Creaclubbers weer erg bedrijvig! Ze maakten Tote Bags van oude T-shirts en gebruikten CD's als mal voor een originele envelop voor hun zelfgemaakte kerstkaartjes! In de volgende sessie zullen we ons steentje weer bijdragen aan het verkleinen van de afvalhoop. We gaan upcyclen! Ook benieuwd wat je allemaal kan doen met een eenvoudig afgedankt videocassette-doosje? Hou onze pagina dan zeker in de gaten!

Bezoek stadsbibliotheek

Naar jaarlijkse gewoonte zijn onze leerlingen van het eerste jaar op bezoek gegaan in de Bib van Bree.  Daar kregen ze een rondleiding doorheen de expo 'verborgen gedichten'. Janine van Avendonk, artiestennaam Doink,  werkt met woord en beeld. Ze tekent op pagina's uit boeken, atlassen, kranten, tijdschriften,....  waarin ze ook stiftgedichten heeft gemaakt.

Onze leerlingen gaan na de kerstvakantie zelf aan de slag. Bij Nederlands maken ze naar aanleiding van gedichtendag 2019 zelf een stiftgedicht. Bij PO gaan ze beeldend aan de slag. We kijken uit naar de resultaten. Eind mei zullen hun werken tentoongesteld worden in de Bib van Bree. 

Cultuur bij de Grieken

De laatste weken hebben al onze leerlingen van 2A gewerkt rond een project over de Griekse cultuur. In groepjes kregen ze de tijd om via Google Classroom een presentatie te maken voor de hele klas. Er moest ook een creatieve opdracht in verwerkt worden. Zo hebben we kunnen genieten van enkele leuke zelfgemaakte filmpjes, spelletjes en toneeltjes. Vandaag kregen we in klas 2Ag enkele typische Griekse hapjes voorgeschoteld. De leerlingen speelden een rollenspel over bekende Griekse filosofen en wetenschappers die samen een etentje organiseerden voor de klas. De olijven van Aristoteles smaakten zeer goed maar de tzatziki van Pythagoras was een echt toppertje.

First Lego League 2018

Klas 2Ab en 2Ad hebben op vrijdag 30 november deelgenomen aan de regiofinale van de First Lego League. Gedurende 3 maanden hebben zij intensief gewerkt aan de verschillende deelopdrachten omtrent het thema “into Orbit” tijdens de lessen Techniek. Op de finaledag presenteerden zij aan verschillende professionele juryleden de resultaten van hun uitgewerkt project en de succesvolle robotmissies. Klas 2Ad kaapte zelfs de prijs voor het beste teamwork weg. De leerkrachten zijn trots dat alle leerlingen hun talenten hebben ingezet om innovatieve oplossingen te bedenken en uit te voeren.

Deco: Australian Art

De leerlingen van het beroepenveld Deco bestudeerden Australië tijdens de lessen decoratie. We kwamen erachter dat er daar heel andere dieren leven, zoals kangoeroes, koala's, het vogelbekdier, grote spinnen,... Ook de aboriginals, met hun typische dot-painting, werden besproken. We maakten een regenmaker die we versierden met een Australisch dier. We werkten het geheel af met dot- painting.

Kerstevocatie

Traditiegetrouw werd het eerste trimester afgesloten met een kerstfeestje in de klas en een voorstelling in de Breughelzaal. De leerlingen van het Talentenuur Muzisch Atelier brachten een eigen bewerking van het klassieke kerstverhaal Scrooge. Een sfeervol hoogtepunt met als kers op de taart de overhandiging van het ingezamelde bedrag van meer dan 3000 euro voor de plaatselijke Sint-Vincentiusvereniging.

Talentenuur eTwinning

The pupils of the talent based course 'eTwinning' and the European club are introducing themselves to their partners of our new project 'Enthusiastic Dynamic Languages'.

First, they edited their Twinspace profile. The Twinspace is a collaborative workspace developed specifically for eTwinning activities. All schools registered in eTwinning have a private workspace on the net which can be used to collaborate with partners. It’s necessary not only to complete it but to keep truck of it as well, cause it’s also a social tool where, teachers and pupils of all the projects that we participate can leave messages to the offered “wall”.

Then, the pupils made speaking avatars and posted them on Twinspace.You can see the avatars of each Belgian student by clicking on the links below. Enjoy!

Milan: https://www.voki.com/site/pickup?scid=15212500&chsm=c25dee2efd98ca871a2cac6a94b31c4e

Brandon: http://tinyurl.com/y9xku9wn

Nick: http://tinyurl.com/y97avru9

Jules: http://tinyurl.com/y9f8mja8

Daan: http://tinyurl.com/ycx26ka9

Merel   http://tinyurl.com/yajmqgak

Noa       http://tinyurl.com/ydcrmn5l

Amber  http://tinyurl.com/ya6ljg5e

Dagmar  http://tinyurl.com/ycujqkb5

Kaat       https://www.voki.com/site/pickup?scid=15310187&chs

Nell        http://tinyurl.com/y88l5665

Tim        http://tinyurl.com/yagjn959

BVL Verzorging-Voeding: voetverzorging

Vandaag hebben we de lessen hand- en voetverzorging afgesloten met een bezoek van een medische pedicure. Zoals je op de foto's kan zien hebben verschillende leerlingen hun voeten laten verzorgen. Ook hebben we een antwoord gekregen op vele vragen. Het was een boeiende en leerrijke ervaring. Voor sommige was het zelfs de eerste keer dat ze hun voeten door een pedicure hebben laten verzorgen. 

Talentenuur eTwinning

Next week, we will start a new project in which the students will become influencers. We will do different fun tasks adapting viral videos as well as the roles of social networks to our classroom. This way, they will share their interests and hobbies with teenagers from other countries and use the new technologies while learning and practicing the English language.

Pupils will start and maintain a YouTube channel as a vlogger: 

- 10 things about me
- my favorites at the moment (stuff / toys / clothes…)
- a day of my life (at school / home)
- my crib + room tour
- foodstagram 
- 10 Songs Tag 

Stay tuned and learn more about us 😉

Afbeeldingsresultaat voor influencers

Middacactiviteit Muzische Club: DJAY + SOUNDATION

Elke maandagmiddag kunnen leerlingen zich op vrijwillige basis inschrijven voor de Muzische Club. Onder leiding van meneer Goossens kunnen ze hun muzikale energie kwijt. Als eerste sessie stond een dj-initiatie gepland met hulp van de app DJay en het softwareprogramma Soundation. In 4 middagen tijd leerden ze alles rond sync’en, beatmatchen en werken met effecten. Tot slot kropen we in de rol van producer en componeerden we onze eigen dansvloerklassieker. Sommige leerlingen waanden zich al op het hoofdpodium van Tomorrowland!

eTwinning: SEPTEMBER-OCTOBER-NOVEMBER

  The European Day of Languages is celebrated every year on September 26th. With our pupils of the talent based course ‘eTwinning’ we did a eTwinning project about the Eurovision Song Contest. We believe it should be as it was before - each country representative should sing in his/her mother tongue. And we proceeded like that! First, each group of students from the participating schools did a brainstorm about their own country. Then they searched for a well known song in their mother tongue. Our Belgian students choose the melody of the song ‘Verover mij’ from Niels Destadsbader. After that, they started writing the text which included a lot of typical cultural elements of their country. When the writing was finished they started singing and being creative! Mister Stef Goosens did the singing with the kids of the musical club during lunch break.   https://youtu.be/0PvTq4Wy_sg The final performance was recorded and turned into a nice (Kizoa) video clip. Merel: https://youtu.be/0VZPu9v6Xfs Nell: https://www.youtube.com/watch?v=yf1sOh3yNW0&feature=youtu.be Amber: https://www.youtube.com/watch?v=9kzPBE7nakI&feature=youtu.be Dagmar: https://www.youtube.com/watch?v=c68FqkirIXo&feature=youtu.be Noa: https://www.youtube.com/watch?v=1uiQquNuMwE&feature=youtu.be Kaat: https://www.youtube.com/watch?v=oQTGDUxVDRQ All movies from different countries were shared in the Twinspace. Poland: https://youtu.be/v-Y878R3fU8 Spain: https://youtu.be/ws7h5gNAFpk Turkey (1) : https://youtu.be/fNseYV6Uc7A Turkey (2): https://youtu.be/3Hu0-lfcgnM Bulgaria: https://youtu.be/D9cRznxsx24 Romania: https://youtu.be/11mwrk1D9e8 Greece: https://youtu.be/dLZE2L8bYdQ In class we discussed their personal choice and we voted for the best video. Rewards and certificates were given to all students involved. In this video, you can see who is the winner! https://youtu.be/0HcMT92qUSQ                          

Anders leren in de wiskundeles

Tijdens de les wiskunde werd klas 1Bb in twee groepen verdeeld om de leerstof van dit schooljaar extra in te oefenen. De ene groep kreeg een ganzenbordspel voorgeschoteld, waarbij hun kennis van de laatste weken op de proef werd gesteld. Uiteraard rekenden de leerlingen hierbij ook op een flinke dosis geluk. In de andere groep zorgde een wiskundig bingospel voor het nodige amusement. Dit was zeker voor herhaling vatbaar!

Voorleesweek

Tijdens de voorleesweek werd er in de lessen Nederlands nog meer dan anders aandacht besteed aan lezen. Bovendien werden er een voorleesmoment georganiseerd tijdens de middagpauze in onze schoolbib. Dhr. Delbroek voerde zijn aandachtige luisteraars mee naar de wereld van de Inuitindianen in Canada.

Logo bij het jaarthema

De winnaar is bekend! Afgelopen maand stond er een enquête op Smartschool waarin iedereen kon stemmen op verschillende logo's. Er waren heel wat leuke ontwerpen om uit te kiezen. Maar Naomi 2B is uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen! Haar logo kreeg de meeste stemmen en zal dus gebruikt worden op de briefwisseling van de school en op het internet. Proficiat!

Een nieuwe directeur

Op dinsdag 6 november was een delegatie van het schoolbestuur aanwezig in de school om de nieuwe directeur voor te stellen aan het team.
Vanaf 1 januari 2019 zal Bart Schepens de fakkel overnemen van huidig directeur Ellen Huybrechts.
Zij zal op haar beurt een functie opnemen binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen in de regio Limburg.
We wensen beiden succes met hun nieuwe job.

Dag van de jeugdbeweging 2018

De jaarlijkse "Dag van de jeugdbeweging" was ook dit jaar weer een heuse voltreffer! We zagen zéér veel leerlingen in uniform aankomen. 's Morgens werden ze getrakteerd op lekkere koffiekoeken. Tijdens de speeltijd werden groepsfoto's gemaakt en gedurende de middagpauze stonden de klassiekers: "Dikke Bertha" en touwtrekken op het menu. Zowel leden van de jeugdbeweging als niet-leden van de jeugdbeweging deden massaal mee aan deze leuke activiteiten!

Studiereis Mechelen

Onze tweedejaars trokken op studiereis naar Mechelen. In de voormiddag stond een bezoek aan de Dossinkazerne of het fort van Breendonk op het programma. Uiteraard leerden de leerlingen hier meer over de Tweede Wereldoorlog, maar de boeiende uitleg van de gidsen en het thema van verdraagzaamheid bracht de gebeurtenissen toch heel dichtbij. In de namiddag werd de Sint-Romboutstoren beklommen of maakten ze een boottochtje op de Dijle. In groepjes werkten de leerlingen aan een opdracht rond de diversiteit van de stad Mechelen.

Kunstatelier: Een dier in 3D

De tweede opdracht van de leerlingen van het keuzevak Talentenuur Kunstatelier, is volop aan de gang. Een dier in 3D uitwerken met papier-maché. De basis wordt gemaakt met krantenproppen.  Ook afwerkingselementen zoals de oren worden uit krant gemaakt.  Als de basis klaar is worden hier 2 of 3 lagen papier-maché over aangebracht. Nu mogen de leerlingen zelf kiezen hoe ze hun dier verder gaan uitwerken.  Een dier in zijn realistische kleuren of net vol fantasie.

SVS voetbal: MHH - TISM

Op een nazomerse woensdagnamiddag vormden de terreinen van voetbalclub KGS Bree-Beek het decor van een aangename voetbalpartij. De sportieve jongens van Middenschool Heilig Hart Bree en TISM keken elkaar namelijk in de ogen om uit te maken welke Breese school door zou stoten naar de volgende ronde in de scholenvoetbalcompetitie. Vier maal een kwartier droegen beide teams bij aan een attractief spel. De sportievelingen lieten immers hun voeten spreken en trakteerden de aanwezige supporters op een correcte, respectvolle en fijne wedstrijd. Met 3 doelpunten in het voordeel van de Middenschool behaalden onze jongens een knappe overwinning.

eTwinnen wordt beloond!

In het teken van eTwinning organiseerden we vorig schooljaar opnieuw enkele projecten om het wereldburgerschap van onze leerlingen te stimuleren. Zo deelden de leerlingen uit de B-stroom hun leefwereld met die van hun Amsterdamse partner binnen het project 'Our Cross-Border Experience' en organiseerden we in 2A opnieuw een taaluitwisseling met onze Waalse partnerschool binnen het project 'Respect: een brug tussen oorlog en vrede'. Beide projecten voldeden aan de vooraf opgelegde kwaliteitscriteria en ontvingen hiervoor een kwaliteitslabel van EPOS vzw! Na meer dan 10 jaar projecten uit te werken binnen ons internationaliseringsbeleid ontvingen we ook de mooiste erkenning voor ons werk. Middenschool Heilig Hart Bree mag zich samen met 9 andere Vlaamse scholen een eTwinning School noemen. Dit label houdt in dat wij erkend werden als pioniers op vlak van innovatief en grensverleggend leren. Dank je wel aan alle leerkrachten en leerlingen die de afgelopen jaren zich hebben geëngageerd voor een project of deel hebben genomen aan een van onze projecten!

Fluo wordt beloond!

In de lagere school kleurt iedereen aan de schoolpoort fluo. In het middelbaar is dat echter anders. Gelukkig zijn er enkele leerlingen die elke dag weer opnieuw veilig naar school fietsen met hun hesje aan en hun helm op. Dat verdient natuurlijk een beloning! Sommige leerlingen gingen al met een ijsje (of 2) aan de haal, anderen met een filmticket. Nog niet beloond? Blijf in fluo naar school komen! Misschien ben jij dan volgende keer bij de gelukkigen! Mochten zich al verwennen met een ijsje en/of filmticket: Joren(1Aa), Mathijs(1Aa), Janne (1Ab), Zoë (1Ab), Sepp (1Ac), Daria (1Ac), Giede (1Ad), Klaas (1Ad), Loran (1Ad), Gert (1Ae), Ciska (1Af), Tristan (1Ah), Joppe (1Ah), Kaat (1Ai), Mirne (1Aj), Lara (1Ak), Luna (2Ae), en Wout (2Ah).

Beloning voor "Operatie Proper"

Onze leerlingen ontvingen gisteren een cheque van 1317 EUR voor hun inspanningen om het zwerfvuil uit de schoolomgeving op te ruimen. Vorig jaar startte onze school met "Operatie Proper". Onze leerlingen van de gezondheidsgroep stelden, samen met juffrouw An, een actieplan op. Dankzij de motivatie van de leerkrachten (die af en toe een uurtje les opofferden) en de motivatie van de verschillende leerlingen (die met handschoenen en stokken aan de slag gingen), werden we voor onze inspanningen uitgenodigd op het stadhuis. Daar werden we door medewerkers Bart en Tine goed ontvangen. De burgemeester legde even de gemeenteraad stil, zodat het voltallige schepencollege ons proficiat kon wensen met deze prestatie. Onze leerlingen waren onder de indruk van "al dat volk". Als beloning, ontvingen we van de schepen van leefmilieu, een cheque van 1 317 EUR! Een mooi bedrag waarmee we onze school weer een beetje groener én afvalarmer kunnen maken. Wil je deze actie blijven volgen? Klik dan hier om naar onze deelwebsite van mooimakers.be te gaan. Wil je weten wat onze gezondheidsgroep allemaal doet? Neem dan zeker hier eens een kijkje.

Sportdag

De weergoden waren ons ook dit jaar weer zeer gunstig gezind. Samen met het goed gevulde programma, boordevol afwisseling zorgde dat voor een schitterende sportdag. Proficiat aan iedereen voor zoveel inzet, doorzetting en teamgeest.

Basisoptie MW: project sport

Tijdens het project Sport ontdekten de leerlingen van MW de overeenkomsten tussen de verschillende wetenschappen (WW-SEI). Dit deden ze aan de hand van een loop- en fietsproef waarbij ze afstanden gingen meten en tijden bepalen. Er werd regelmatig overleg gepleegd om tot een goed eindresultaat komen. Achteraf werden deze meetresultaten in de klas besproken en uitgezet in een grafiek.

Talentenuur Kunstatelier

De leerlingen van het keuzevak Talentenuur Kunstatelier zijn het jaar goed van start gegaan. Hun opdracht luidde als volgt: maak een kubistisch portret en werk het hedendaags uit. De eerste les werden er foto's van hen gemaakt in verschillende aanzichten. Deze werden verknipt en opnieuw geschikt. Op dit kubistisch gezicht worden verschillende schaduwvlakken aangeduid. Deze wordt op glas overgebracht en uitgewerkt met glasverf. We kijken uit naar de eindproducten.

Verkeersveiligheid

Onze leerlingen van het eerste jaar hielden een uitgebreide busevacuatie. Hier konden onze leerlingen in de praktijk ervaren hoe het is om bij een noodsituatie zo snel mogelijk uit de bus te geraken. Hier merkten ze op wanneer iedereen rustig al ritsend naar buiten gaat een volle bus binnen 30 seconden leeg kan zijn. Daarnaast werd er geëxperimenteerd met de dode hoek van bussen en vrachtwagens. Hier zagen de leerlingen a.d.h.v. rode doeken hoe groot de dode hoek precies is.

Onthaal dag 2

Dag 2 van onze onthaaldagen. De leerlingen werden verder vertrouwd met het reilen en zeilen op onze middenschool. Er waren teambuildingsactiviteiten, een interactieve rondleiding, de schoolfotograaf kwam langs, een initiatie ICT en nog zoveel meer ...

Sportnamiddag onthaal

Wat is er beter voor de groepsvorming dan het samen op te nemen tegen de andere klassen? Onze eerstejaars gaven dan ook het beste van zichzelf tijdens de sportnamiddag van de eerste onthaaldag. Het werd een sportieve strijd. Proficiat aan allen voor je inzet.

Start schooljaar

474 gezichten mochten we verwelkomen deze morgen. Voor een groot aantal een eerste enthousiaste kennismaking, voor anderen een blij weerzien na twee maanden vakantie. De klassenleraren stonden klaar om er bruisende onthaaldagen van te maken. Veel succes in het nieuwe schooljaar.

Talentenuur Kookatelier

De leerlingen van kookatelier bestudeerden vandaag een artikel uit de Knack. Zo zijn ze tot de conclusie gekomen dat er te weinig fruit wordt gegeten, vooral door kinderen. Vervolgens kregen ze de opdracht om oplossingen te zoeken om kinderen meer fruit te laten eten. Eten dat sensorisch aantrekkelijk is, spreekt meer aan. Zijn jullie overtuigd om meer fruit te eten, na het zien van deze foto's?

Slotvergadering leerlingenraad

Na een gezamenlijk heerlijk hotdogmomentje op het zonneterras kwamen we woensdagmiddag met de leerlingenraad een laatste keer dit schooljaar samen in de eetzaal in de nieuwbouw. Daar stond het huidig bestuur van de leerlingenraad klaar met een uitdagende opdracht. Om het afgelopen schooljaar te evalueren mochten we erop uittrekken met de tablets. We gingen in groepjes op zoek naar de "warme" en de "koude" plekken op onze school. De bedoeling was dat we daar dan telkens foto's en filmpjes van maakten en dat we deze doorstuurden naar het bestuur. Nadien genoten we nog van een verfrissend dessertje, namelijk een ijsje naar keuze. Je kan ons nog zien blinken op de foto! We kunnen echt wel met een goed gevoel terugblikken op een heel fijn "leerlingenraadjaar"! Bij deze al een woordje van dank aan het enthousiaste huidige bestuur van de leerlingenraad en ook al een warm welkom aan de nieuwe bestuursleden voor het schooljaar 2018-2019: Julie, Sterre, Nore, Lander en Yusri.

Latijn: Excursie Xanten 2018

Voor het 18de jaar op rij trokken we op 3 juni met de leerlingen Latijn van 2A naar Xanten aan de Rijn. We maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen. Colonia Ulpia Traiana was ten tijde van de Romeinen één van de belangrijkste steden in de Provincia Germania. Tijdens haar bloeitijd woonden er meer dan tienduizend mannen, vrouwen en kinderen. Het dagelijkse leven is af te leiden uit de sporen die zij in de bodem hebben achtergelaten. Opgravingen in de Romeinse stad en in het legerkamp leverden ontelbare originele vondsten op. Samen geven ze, als waren het steentjes uit een mozaïek, een beeld van het leven in een stad aan de grens van het Romeinse imperium. Zij worden op een prachtige wijze getoond in het Römermuseum, dat gevestigd is in de imposante inkomhal van het voormalige Romeinse badhuis, ooit gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Tijdens ons bezoek aan dit museum konden we de sfeer van het Romeinse leven opsnuiven, voelen en uitproberen onder leiding van enthousiaste gidsen. Een museum kan echt wel boeiend zijn (dixerunt de leerlingen!). De leerkrachten waren terecht fier, toen de gidsen ook dit jaar weer concludeerden dat onze leerlingen al veel weten over de Romeinse oudheid! Nadien bezochten we het aanpalende thermencomplex. Hier maakten we kennis met een heuse archeologische opgravingsite. Indrukwekkend! Na een korte wandeling genoten we rond de middag van een uurtje vrije tijd in het charmante Middeleeuwse Xanten. De charmes werden wel overtroefd door de kermis, die hier toevallig plaatsvond. Maar dat vonden de leerlingen absoluut niet erg. Ze wilden er zelfs de regen voor trotseren! En weer of geen weer, wanneer de leerkrachten trakteren op een ijsje, zeggen we nooit ‘neen’ J! Namiddag trokken we in groepjes op ontdekkingstocht in het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude Colonia Ulpia Traiana, de Romeinse stad van weleer. We bewonderden de herberg, het amfitheater, ambachtshuizen, de haventempel, de stadsmuren, het poortgebouw… We waren behoorlijk onder de indruk en zeer enthousiast! En hoewel het een eerder druilerige dag was

eTwinning – Our Cross-Border Experience

Binnen ons project ‘Our Cross-Border Experience’ staat het verschil tussen het platteland van Bree en een wereldstad als Amsterdam centraal. Doorheen het schooljaar werkten we samen met onze Amsterdamse partnerschool Hubertus & Berkhoff, de Culinaire Vakschool om onze ervaringen te delen. Begin februari mochten we hen verwelkomen in Bree voor een leerrijke tweedaagse. Begin deze week hebben wij koers gezet richting Amsterdam. Na een warm onthaal kregen we meteen een aangename rondleiding doorheen het indrukwekkende gebouw. Vooral bij de grootkeukens en bakateliers trokken onze leerlingen grote ogen. Na een stevige lunch werden onze leerlingen terug verenigd met hun Nederlandse partner. Op de planning stonden vier workshops.  Zo werden overheerlijke broodjes vers gebakken in het bakatelier, bestudeerden ze elkaar om een portret te maken van hun partner, konden ze genieten van een initiatie in Rots & Water (assertiviteitscursus) en versterkten ze elkaar in de keuken om samen een volledig avondmaal te bereiden. Dit avondmaal was opnieuw een groot succes. Tegen de avond zetten we koers richting onze hostel. Wanneer de leerlingen zich eenmaal geïnstalleerd hadden, trokken we naar een park dichtbij om nog even te genieten onder een stralende zon. De volgende dag werden we om 9.00u opnieuw verwacht op onze partnerschool. Om een zo correct mogelijk beeld van deze prachtige stad te krijgen, maakten we een rederijtocht op de Amstel. Stilaan kwamen we meer terecht in het centrum van Amsterdam en konden we genieten van indrukwekkende gebouwen, idyllische pleintjes en historische bruggen. Na een gezamenlijke lunch was het alweer tijd om afscheid te nemen. Handen werden geschud, knuffels werden uitgedeeld en contactgegevens werden uitgewisseld. We kunnen opnieuw terecht van een succes spreken!

Cultuurreis Brussel

Onder een stralende zon konden de tweedejaars op dinsdag 22 mei genieten van een cultuurreis naar Brussel. In de voormiddag vond een uitgebreid bezoek aan het VRT-gebouw, het Atomium of het Koning Boudewijnstadion plaats. Na een lunch in het gezellige en zonovergoten Warandepark vatten de leerlingen de stadswandeling aan. Enkele klassen bezochten het Muziekinstrumentenmuseum, andere klassen konden backstage genieten van de Muntschouwburg. Sommige klassen daalden af naar een netwerk van ondergrondse gangen, zalen en kamers onder de Coudenberg. Ook brachten enkele klassen een bezoek aan mini-Europa en het museum voor natuurwetenschappen. Het was een leerrijke, ontspannende maar vooral prettige dag.

Vastenactie 2018

De vastenactie ten voordele van het weeshuis Osjosma in Haïti bracht de mooie som op van €3.170. Hiermee geven we de werking van het weeshuis opnieuw een stevig steuntje in de rug. Dank aan allen die met allerlei initiatieven de nodige kilometers verzamelden om de afstand tussen Bree en HaïtI symbolisch weg te werken. Meneer Moons had er zijn handen mee vol om dit op smartschool visueel voor te stellen. Dank daarvoor. Het geld zal heel welkom zijn voor de aanpassingen aan de elektriciteit en voor een verbetering van de watervoorziening. Frans Vandueren uit Opglabbeek, de coördinator van het project, gaat in juni de werken ter plaatse opvolgen. Op het einde van het schooljaar wil hij ons persoonlijk een stand van zaken komen geven op school.

Project: met de Bee naar Zee

Dag 4: Het loopt hier op zijn einde… Het laatste project werd afgewerkt, maar gelukkig was er ook tijd voor ontspanning en inspanning. Een laatste duik in het zwembad en een leuke sportnamiddag werden gevolgd door een heuse casinoavond. De leerlingen konden elkaar en de leerkrachten uitdagen om zoveel mogelijk geld te verdienen om allerlei lekkers bij elkaar te spelen. Uiteraard gebeurde dit alles in een gepaste outfit.
Net zoals de voorgaande dagen werden onze leerlingen in verschillende groepen ingedeeld. Sommigen werkten verder aan de verfprojecten terwijl andere leerlingen gingen winkelen en koken. Twee van de drie projecten waren door het harde zwoegen dan ook al vlug voltooid. Tijd voor ontspanning! Na drie dagen flink werken was het tijd om te genieten van een heerlijke duik in het zwembad.
Na een rustige nacht kregen we een stevig ontbijtbuffet voorgeschoteld. Ideaal om de eerste werkdag aan te vatten! In groepjes werkten we aan drie projecten terwijl enkele leerlingen een heerlijke lunch maakten. Gelukkig was er na de middag ook wat tijd voor ontspanning tussen het harde labeur door. ’s Avonds vertrokken we met de hele bende per tram naar het strand van De Haan en kregen de leerlingen wat vrije tijd om te kuieren langs het strand, een ijsje te eten, pootje te baden … Vergezeld van een prachtige zonsondergang keerden we terug voor een welverdiende nachtrust. Dag 1: De dag begon spannend aan het station van Genk: bijna waren we met één leerling minder vertrokken, maar gelukkig kon ze nog op de trein springen en konden we met z’n allen richting kust sporen. In Blankenberge namen we de tram en na een korte wandeling waren we in Sunparks De Haan. In kleine groepjes verkenden onze leerlingen het park. Daarna konden we onze huisjes inrichten en was het tijd voor de eerste activiteit: een affiche maken voor elk huisje. De warme maaltijd kwam welgekomen en ten slotte was het tijd voor de avondactiviteit: bowlen!

Knelpuntendossier in de prijzen

Onze leerlingen maakten een analyse over de verkeers(on)veilige punten in de schoolomgeving. Onze analyse was zo grondig dat het kabinet van Minister van Mobiliteit Ben Weyts onze school feliciteerde met een eerste plaats en 250 pakjes spaakreflectoren. Onze leerlingen werden dan ook uitgenodigd op de vergadering van de verkeerscommissie in Bree om hun dossier toe te lichten. Onze school is lid van XIU vzw (= ik zie u). Zij willen, net zoals onze school, de zichtbaarheid van jongeren in het verkeer verbeteren. Daarom organiseerde de leerlingenraad ook onze Let's go fluo-week een tijdje geleden. We konden vele mooie prijzen uitdelen dankzij XIU. Om het mooie prijzenpakket van deze organisatie te mogen ontvangen, kregen we wel een opdracht: "Breng alle verkeersonveilige punten in de schoolomgeving in beeld en stel mogelijke oplossingen vooraan de Minister van Mobiliteit." Onze leerlingen van de leerlingenraad hebben alle knelpunten die we ontvingen van klasgenoten & leerkrachten geanalyseerd, de meest voorkomende problemen geselecteerd en er oplossingen voor bedacht. Met deze presentatie trokken we samen naar de verkeerscommissie van Bree. Zij luisterden aandachtig naar ons, stonden open voor suggesties en dachten zelf ook mee aan mogelijke oplossingen. Het resultaat van het harde werk kunnen jullie hier bewonderen:

Dikke proficiat aan: Yusri, Sterre, Wout, Matiz, Anne-Constance, Lotte, Amber, Julie, Lander, Luka en juffrouw An!

Open School 2018

Op zondag 6 mei werd onze school geopend voor iedereen. Een uitgelezen kans om onze school eens te verkennen. Heel wat ouders en leerlingen waren dan ook van de partij om kennis te maken met ons keuzepakket. Tussendoor kon men genieten van muziek van onze leerlingen. Het was een zonnige en gezellige dag. Dank je wel aan alle bezoekers, leerlingen en personeelsleden. Inschrijven voor volgend schooljaar kan nog tijdens de schooluren of na afspraak.

City Run Bree

Afgelopen zaterdag werd in Bree de 2de editie van de CITY RUN georganiseerd. Ook de leerlingen van Middenschool Heilig Hart zetten hun beste beentje voor en legden het parcours met succes af. Het was een leuke gelegenheid om op een sportieve manier een bezoekje te brengen aan o.a. het stadhuis, de cinemazaal, het oude ziekenhuis, het Sint Augustinusinstituut… Volgend jaar zijn we weer van de partij!

Dossier XIU

DOSSIER XIU Zoals jullie weten, zijn we ingeschreven bij vzw XIU (=ik zie u). Zij willen, net zoals onze school, de zichtbaarheid van jongeren in het verkeer verbeteren. Daarom organiseerde de leerlingenraad ook onze Let's go fluo-week een tijdje geleden. We konden vele mooie prijzen uitdelen dankzij XIU. Om het mooie prijzenpakket van XIU te mogen ontvangen, kregen we wel een opdracht:
  • Breng verkeersonveilige punten in de schoolomgeving in beeld en stel mogelijke oplossingen voor aan de Minister van Mobiliteit.
  • Maak een beknopte PowerPoint (max. 10 slides) voorstelling van je knelpunten-dossier en je oplossingen.
  • Stuur je dossier samen met een beknopte omschrijving van één A4 naar XIU
Onze leerlingen van de leerlingenraad hebben alle knelpunten die we ontvingen van klasgenoten & leerkrachten geanalyseerd, de meest voorkomende problemen geselecteerd en er oplossingen voor bedacht. Het resultaat van het harde werk kunnen jullie hier bewonderen:

Curieuzeneuzen

Onze school is één van de 20.000 gezinnen, verenigingen, bedrijven en scholen die de kans krijgen om de luchtkwaliteit te meten. Hiervoor moeten we gedurende een volledige maand een eenvoudige meetopstelling plaatsen aan een raam, want zo wordt de concentratie van stikstofdioxide in de lucht gemeten. Stifkstofdioxide (NO2) is een belangrijke indicator van luchtverontreiniging die veroorzaakt wordt door het verkeer. Dit onderzoek zal duidelijk maken in welke mate we worden blootgesteld aan NO2. Zo kunnen we beter inschatten wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid. Dat dergelijke metingen op zo’n grote schaal worden uitgevoerd, is een internationale primeur. Belangrijke data Zaterdag 28 april installeren mevrouw Reumers en mevrouw Gielen de meetset en start de meting. Zaterdag 26 mei stopt de meting en sturen we de meetbuisjes op voor onderzoek. Meer weten? - Hoe gebeuren de metingen? -Waarom meten we stikstofdioxide? - Hoeveel stikstofdioxide bevindt zich in jouw regio? - Website curieuzeneuzen

Talentenuur STEM: de slimme trein

De leerlingen van het talentenuur STEM onderzoeken tijdens het project “de slimme trein” de verschillende soorten sturingen. Stapsgewijs programmeren ze de trein zodat deze veilig op de rails rijdt. Automatische verlichting, aangepaste snelheden instellen, wisselen van sporen, wachtblokken, reageren op obstakels op de rails,… het zijn maar enkele voorbeelden van de uitdagende problemen waarvoor de leerlingen een logische oplossing moeten zoeken. Wie slaagt, ontvangt het brevet ingenieur 13!

Infoavond basisschoolverlaters groot succes

Dinsdag 24 april konden de leerlingen die volgend jaar de stap zetten naar het middelbaar onderwijs, samen met hun ouders een bezoek brengen aan Middenschool Heilig Hart. En dat deden ze massaal. Terwijl de ouders in de zaal uitgebreid geïnformeerd werden door de directie over de doelen van de middenschool, het uitgebreide keuzeaanbod en nog veel meer werden de basisschoolverlaters opgevangen door de leerlingen van de middenschool. Zij kregen een rondleiding met een zoektocht doorheen het gebouw en de leerlingen vertelden hen op hun eigen manier over het leven op de middenschool. Nadien was er mogelijkheid tot inschrijven. Je kan nog een bezoek brengen aan onze school tijdens de opendeurdag op zondag 6 mei.

Middenschool Heilig Hart krijgt eTwinning School Label

Sinds kort mogen we ons samen met slechts 9 andere Belgische scholen een eTwinning-school noemen! Dit label houdt in dat wij erkend werden als pioniers op vlak van innovatief en grensverleggend leren. Om deze erkenning extra in de kijker te zetten kozen we ervoor om vanaf volgend schooljaar het talentenuur 'European Projects' om te dopen tot ‘eTwinning’. Deze naam omvat beter wat we effectief doen tijdens de lessen: via eTwinningprojecten kennismaken met leerlingen uit andere Europese landen. Inhoudelijk zullen er ook een aantal zaken veranderen. We willen nog meer inzetten op de kennismaking met moderne vreemde talen. Zo springen we op de CLIL-kar (Content and Language Integrated Learning) en zullen er tal van activiteiten in het Engels worden aangeboden. Bovendien gaan de leerlingen ook hun eerste woordjes leren in de Spaanse taal. Verder behouden we graag wat reeds sinds vele jaren goed gaat. De leerlingen zullen nog steeds leren gebruik maken van een brede waaier aan ICT-tools en communiceren via de digitale weg. Ook de culturele component blijft sterk ingebed in het talentenuur 'eTwinning'. We willen het blikveld van onze deelnemers verruimen en hun tot een actief wereldburgerschap brengen.

Taaluitwisseling Bree in Leuze

DAG 4 Aan alle mooie liedjes komt een eind want de vierde en laatste dag is ondertussen alweer aangebroken. ’s Morgens namen onze leerlingen al afscheid van hun gastgezin en trokken ze gepakt en gezakt een laatste keer naar school. Ter compensatie van onze lange treinrit genoten we in de voormiddag nog van een actief spelletje ‘Paintball’. Weliswaar een iets minder pijnlijke variant maar toch was de spanning op het scherpst van de snede. ’s Middags kregen we nog een lekkere tas soep aangeboden om met een volle maag terug koers te zetten richting Bree. Op het plaatselijk station namen onze leerlingen een laatste maal afscheid van hun partner. Sommigen moesten hier en daar zelfs even een traantje wegpinken. Dit bewijst nog maar eens wat voor wat voor een sterke band jongeren op enkele dagen kunnen opbouwen los van taal- en cultuurverschillen!
DAG 3 Eén ding is zeker: de weergoden zijn ons uitermate goed gezind deze week. Ook deze morgen vertrokken we onder een stralende zon richting Doornik. Vanuit Leuze hooguit 10 minuten met de trein. Eens aangekomen werden we in 3 groepen verdeeld en kregen we opnieuw enkele verrassende activiteiten voorgeschoteld. Zo genoten we van een oorlogsmuseum met authentieke voorwerpen uit WO1, waren we onder de indruk van een adembenemend zicht vanuit het belfort en maakten we kennis met het indrukwekkende verhaal van stadsheldin Gabrielle Petit. Namiddag konden we onze resterende energie kwijt in het trampolinepark Air Jump. Een ideale activiteit om deze prachtige dag af te sluiten!  
DAG 2 Na een eerste spannende nacht in hun gastgezin werden we ’s morgens terug verwacht op onze Waalse partnerschool. Geen normale woensdag voor de leerlingen want de zesdejaars vierden vandaag hun Chrysostomos. Ook de eerste graad mocht mee genieten van dit circus want om 11.00u stopten alle lessen voor hun show op de speelplaats. De voormiddag was opnieuw goed gevuld voor onze leerlingen. Zo konden we genieten van verschillende workshops in een doorschuifsysteem. Van T-shirts werden bewerkt met vredesboodschappen tot krachten bundelen tijdens een quiz op tablets. Namiddag vonden er geen activiteiten plaats op school maar gingen onze leerlingen op stap met hun partner op verschillende locaties.
DAG 1 Met het ontbijt nog maar net achter de kiezen werden we deze morgen om 7.50u verwacht op school. Stipt 8.00u vertrokken we met de bus richting Genk station voor het eerste deel van onze trip richting Leuze. Na een vlotte aaneenschakeling in Brussel Zuid kwamen we omstreeks 12.15u op onze partnerschool Centre Educatif Saint-Pierre aan. Onze leerlingen werden warm onthaald door hun partners. De 100-jarige herdenking van Wereldoorlog 1 stond ook tijdens deze uitwisseling centraal. Zo kregen we vooraf een korte introductie omtrent de laatste maanden van deze aangrijpende periode en gingen we naderhand zelf aan de slag. Met de smartphone in de hand ontdekten we in kleinere groepjes de stad Leuze. Aan de hand van de app Actionbound kregen de leerlingen (doe-)vragen voorgeschoteld die ze tot een goed eind moesten brengen. Omstreeks 15u30 zat de schooldag erop en was het spannende moment aangebroken om voor het eerst kennis te maken met het gastgezin. Een moment waar veel leerlingen al de hele dag naar uitkeken!

Wedstrijd PI-dag

Op 14/03 vierden we zowel de internationale Pi-dag als de geboortedag van Albert Einstein. Op SmartSchool verscheen dan ook een wiskundewedstrijd bestaande uit vijf vraagstukken. Tal van eerste- en tweedejaars werkten ijverig aan het ontcijferen van deze meerkeuzevragen. Graag willen we al deze harde werkers bedanken voor hun inzet. Uiteindelijk kwamen er twee waardige winnaars uit de bus: Lotte Arits (1Ab) en Evan Schouteden (2Ae). Zij ontvingen elk een cadeaubon om te smullen van een lekkere Pi-zza. SMAKELIJK!!!

Straat.NET 2018

Ook dit jaar neemt onze school deel aan Straat.net. Samen met 155 andere scholen en 468 verenigingen gaan we de strijd aan tegen zwerfvuil. Zwerfvuil in onze bermen blijft jammer genoeg een groot probleem. Niet enkel langs drukke invalswegen maar ook in landelijke omgevingen langs weiden en landbouwgronden treffen we zwerfvuil aan. Dit zwerfvuil zorgt echter niet alleen voor vervuiling maar verstoort ook onze voedselketen. Tijdens het maaien van gras of andere gewassen kan dit afval in het voer van dieren terechtkomen wat na consumptie de dieren verwondt en de dood tot gevolg kan hebben. Dweilen met de kraan open Na 10 jaar Straat.net stellen we helaas vast dat een jaarlijkse opruimactie voor zwerfvuil slechts een druppel op een hete plaat blijft. Om zwerfvuil op een structurelere manier aan te pakken, doen we ook onder andere ook mee aan de ACTIE PROPER op mooimakers.be. HIER kan je onze opruimacties opvolgen en supporter worden van onze actie (klik op ‘Steun deze claim’) HIER kan je onze engagementsverklaring bekijken.

Infoavond horizonverruiming scholengemeenschap

Op dinsdag 17 april organiseerde de scholengemeenschap Sint-Michiel een infoavond horizonverruiming voor alle tweedejaars van de scholen uit Bree, Bocholt, Meeuwen en Peer. Na een algemene inleiding over de leertrajecten en de studierichtingen konden de ouders en leerlingen vrij de 20 aangeboden studierichtingen bezoeken. De studierichtingen werden voorgesteld door leraren uit de bovenbouwscholen die zelf lesgeven in deze richtingen. Een unieke kans dus voor alle aanwezige ouders en leerlingen om info te vergaren. Aansluitend kunnen de ouders en leerlingen alle scholen in Bree en Bocholt bezoeken op de opendeurdag van 6 mei.

Inschrijvingen 2018-2019

We bepalen voor schooljaar 2018-2019 de capaciteit voor 1A en 1B op 300 leerlingen. Voor meer info, klik HIER. We vestigen de aandacht op volgende data: Op dinsdag 24 april 2018 organiseren we een infoavond voor alle basisschoolverlaters om 19.00 uur voor zowel de leerlingen als de ouders. Op zondag 06 mei 2018 is er onze jaarlijkse Open School. Hier kunt u van 12.00 tot 17.00 uur terecht voor info over onze schoolwerking. Aansluitend op de infoavond en tijdens Open School is er ook de mogelijkheid tot inschrijven.

Project 1B: Beelympics

De tweede projectweek 'Beelympics' voor de leerlingen van 1B zit erop. Ze hebben er een sportieve week opzitten waarin ze gewerkt hebben aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Er werd heel wat gesport en er werden ook spellen gespeeld, zoals 'Lach je gezond', een bosspel, kangoeroebal, viking kubb, laddercompetitie en ze maakten ook een gezondheidswandelingetje. De leerlingen werden op KCA hartelijk onthaald en daar kregen ze een uurtje tennisles. Tijdens zo'n drukke sportweek mag ook een beetje ontspanning niet ontbreken. Daarom was er ook een lesje relaxatie ingelast. De week opende met een openingsceremonie, zoals dat bij elke olympische spelen het geval is, waarin de olympische vlag werd opgehangen en ook het olympisch vuur werd ontstoken. Tijdens de slotceremonie werden de winnaars van de week gehuldigd en kregen zij een medaille en een cadeautje. Ondanks dat het weer ons niet altijd gunstig gezind was, hebben de leerlingen er toch een toffe, sportieve en leerrijke week op zitten.

Kennismaking beroepenvelden BVL

In het kader van de keuze die de leerlingen van 1B moeten maken voor het volgende schooljaar mochten zij een namiddag proeven van de beroepenvelden Verzorging-voeding en Decoratie. Bij VV kregen ze een duidelijk beeld van de drie vakken waaruit dit beroepenveld bestaat, nl. personenzorg, zorg voor leef- en woonomgeving en zorg voor voeding. Bij personenzorg konden ze hun handen en nagels laten verzorgen. Zelfs de jongens vonden dat hun nagels wel een likje nagellak konden gebruiken. Bij zorg voor leef- en woonomgeving leerden ze de beginselen van het strijken en bij zorg voor voeding maakten ze lekkere pudding. Bij Decoratie leerden ze een mandala tekenen en die inkleuren met bij elkaar passende kleurencombinaties. Daar kwamen enkele technieken aan te pas, zoals het juist tekenen van cirkels, het spuiten van een mooie rand en het netjes uitknippen. Al de activiteiten werden gedaan onder de deskundige leiding van de leerlingen van het BVL. De leerlingen van 1B hebben zeker en vast een goed beeld gekregen van wat de beide beroepenvelden inhouden.