Taaluitwisseling

Vandaag was een belangrijke en erg spannende dag voor de deelnemers van onze jaarlijkse taaluitwisseling. Ze kwamen immers te weten wie hun partner wordt tijdens de intensieve en leerzame weken in Bree en in Leuze-en Hainaut. Na de officiële bekendmaking mochten ze voor het eerst contact leggen met hun vriend of vriendin van over de taalgrens. De leerlingen schreven kerstkaartjes en voegden hier een gezinsfoto aan toe. Het startschot is gegeven... nu is het zaak van de contacten, vanaf het begin, goed te onderhouden. Wordt vervolgd!

Post uit Duitsland

Tijdens het laatste differentiatie-uur Frans van dit trimester was er post uit Duitsland voor 2Aa. De leerlingen van de Duitse school hadden voor elke leerling een pakketje met lekkere streekprocducten voorzien. Ook stuurden ze infobrochures van hun streek in het Frans. Voor elke leerling was er ook nog een zelfgemaakte kerstkaart. Hoog tijd voor ons om ook weer in actie te schieten dus. De leerlingen zijn begonnen aan een reportage met het fotomateriaal van hun eTwinningsactiviteiten. Na de ST's en de Kerstvakantie werken we hieraan verder. Wordt vervolgd...

Een Spaanse gastlerares in de klas

Op vrijdag 8 december was Ana Ortiz Torres gastlerares in onze school. De uit Almería afkomstige Ana neemt deel aan een buitenlandse stage in het kader van het Erasmus programma. Als taalassistente en 'native speaker' ondersteunt ze de leraar van het optievak Spaans in het Bernarduscollege in Oudenaarde. Via de eTwinning ambassadeur van het college konden we Ana uitnodigen om in onze school de leerlingen van de Spaanse club van mevrouw Philippe authentieke Spaanse taal en cultuur op te laten snuiven. Zo heeft ze de leerlingen verteld dat de Spanjaarden onze Sinterklaas niet kennen. Zij vieren een maand later, op 6 januari, het feest van de 3 Wijzen/Driekoningen. Bovendien heeft Ana enthousiast samengewerkt met meneer Goossens om het refrein van de hit van Louis Fonsi 'Despacito' aan te leren aan 2 klassen tijdens de lessen muziek. Luister maar naar het resultaat...

Solidariteitsmarkt 2017

De start van de Advent valt voor onze school al jaren samen met de solidariteitsmarkt ten voordele van de Sint-Vincentiusvereniging ‘De kleine drempel’. Zoals deze vereniging van vrijwilligers willen ook onze leerlingen en leraren mensen in Bree en omgeving, die het moeilijk hebben om de touwtjes aan mekaar te knopen, een warm hart toedragen. Tijdens de middagpauzes van donderdag 30 november, vrijdag 1, maandag 4 en dinsdag 5 december ging alle aandacht naar de markt op de speelplaats. Om een zo aantrekkelijk mogelijk ‘winkeltje’ op poten te zetten werd er vooraf per klas intens vergaderd, gebakken, geknutseld, verzameld…. enz.. Met dank ook aan ouders en grootouders die achter de schermen meehielpen. De worstenbroodjes en andere lekkernijen werden weer erg gesmaakt, evenals het ‘Rad van fortuin’ en andere raadspelletjes. Meneer Goossens zag de slagroom wel van erg dichtbij. Ook dit jaar mogen we weer fier zijn op zoveel actieve betrokkenheid. Binnenkort zullen we te horen krijgen welk kerstgeschenk we met onze actie ‘De kleine drempel’ mogen aanbieden. Proficiat!

Adventskalenders voor Duitsland

De leerlingen van 2Aa werken tijdens het differentiatie uur van Frans aan een Etwinningsproject met een Duitse school. Ze overleggen, wisselen ideeën uit en zo kwam ook het idee om een adventskalender voor elkaar te maken. In groepjes hebben ze eerst overlegd over hoe de kalender er uit moet zien en op welke manier ze er Franse tekst in kunnen verwerken. Daarna gingen ze aan de slag. Dankzij een goede taakverdeling lukte het om er samen iets moois van te maken. De resultaten mogen zeker gezien worden! Franse quotes, weetjes over de streek, mopjes, weetjes over Kerst,...het kwam allemaal aan bod. En nu aftellen naar Kerst.

BVL: projectweek "Smaakmaker"

De leerlingen van het BVL hebben hun eerste projectweek van het schooljaar achter de rug. Die week stond in het teken van de smaak en heet dan ook toepasselijk 'Smaakmaker'. De leerlingen maakten kennis met goede tafelmanieren en een juiste tafelschikking, ze keken achter de schermen van Greenyard (vroegere Noliko), ze leerden spaghetti maken op zijn Frans, ze bestudeerden hoe onze smaakpapillen precies werken en welke smaken er zijn. Bovendien werd er veel tijd gestoken in het voorbereiden van de spaghettiavond. De leerlingen van VV maakten de vegetarische spaghettisaus en ook de tiramisu zelf. Tezelfdertijd zorgden de leerlingen deco voor de tafeldecoratie, de placemats en de aankleding van de eetzaal. Ook de presentatie die in de eetzaal getoond werd, maakten de leerlingen zelf. Tijdens de spaghettiavond zelf hebben de leerlingen dan ook nog eens flink de handen uit de mouwen gestoken en heel goed geholpen met het rondbrengen van spaghetti en de mensen voorzien van de nodige drank. Het was zeker en vast een geslaagde week.

First Lego League regiofinale

Op vrijdag 24 november namen 2Aa en 2Ag deel aan de First Lego League regiofinale in Hasselt. Liefst 60 verschillende teams uit Limburg streden voor de felbegeerde FLL-trofee en het ticket naar de Benelux finale. Zowel het team Hydropro (2Aa) als de Waterstofzuigers (2Ag) hebben hun uiterste best gedaan tijdens de verschillende jurymomenten en de missies maar ze grepen naast het ticket voor de Benelux finale. Echter, we keerden niet met lege handen huiswaarts, want team Hydropro werd beloond met de publieksprijs "het sympathiekste team van Limburg". Aan alle leerlingen van beide klassen een dikke proficiat voor hun inzet!

TW: labo wateronderzoek

De leerlingen brachten water van uit hun buurt mee (bv leidingwater, vijver, kanaal, aquarium). Hier hebben we de voorbije lessen allerlei testen op uitgevoerd: pH, hardheid, nitraat, nitriet en ammonium gehalte. We leren wat deze stoffen/waarden betekenen en hoe ze in het water komen.

Talentenuur Atelier

Een groepswerk met als titel 'de leerlingen van Atelier 2017'' geeft veel inspiratie. Enkele grote panelen worden in een 60- tal vlakken ingedeeld. De leerlingen gaan aan de slag met verschillende technieken en werken de vlakken uit in verschillende thema's. Het eerste thema was rond 'woorden uit deze tijd'. Denk maar aan de afkortingen en sms taal. Deze worden in 3D uitgewerkt met karton. Acrylverf en een breekmes zijn hiervoor nodig. Dit werd gevolgd door het thema: 'Lievelingseten en drinken'. Hiervoor werden de kunstwerken uit de pop-art besproken. Enkel de hoofdkleuren (met acrylverf) mogen gebruikt worden. Als afwerking werd een zwarte stift gebruikt. Het 3de thema: werk je hobby of talent uit met een linosnede. Dit is een druktechniek Gutsen zijn nodig om de figuur uit te snijden. Nu zijn we tot slot bezig met een waarneming van het oog. De uiteindelijke uitwerking is met veel fantasie en verschillende technieken afhankelijk van de stijl van de leerling. Dit werk zal snel te zien zijn in de nieuwe eetzaal in de D-blok.

Nelson en Luther in de les NW

Deze week waren de dwergkonijntjes Nelson en Luther op bezoek tijdens de lessen natuurwetenschappen. Hun aanwezigheid kaderde binnen de lessen over de uitwendige bouw bij gewervelde dieren. Zo konden de leerlingen de leerstof meteen toetsen aan de werkelijkheid. Zoals je op de foto's kan zien genoten Nelson en Luther volop van de aandacht die ze kregen van de leerlingen uit 1A.

Middagactiviteit: Muzische Club gaat van start

Net als vorig schooljaar kunnen de leerlingen die nog meer muzikaliteit hebben dan ze kwijt kunnen in het wekelijks uurtje Muzikale Opvoeding zich vrijblijvend uitleven in de Muzische Club. In deze middagclub gaan de leerlingen samen met dhr. Goossens muzikaal aan de slag in de ruime zin van het woord. Zo hebben ze in de eerste sessie hedendaagse popsongs (die met dezelfde akkoordprogressies begeleid worden) aan elkaar gebreid tot één lange medley. Bovendien zijn ze zelfs aan de slag gegaan met een meertalige canon in teken van de Europese Dag van de Talen!

SVS voetbal: PROVIL Lommel - MHH Bree

18 oktober 2017: het zonnetje schijnt, de bladeren vallen en de grasmat staat strak als het doek van een biljarttafel. Ideale omstandigheden dus voor de voetbalploeg van Middenschool Heilig Hart Bree om PROVIL Lommel in de tweede ronde in de ogen te kijken. Met ijver, wilskracht en honger om te winnen vatten onze voetballers de wedstrijd aan en speelden deze ook op deze manier uit. In de tussentijd brachten ze mooi voetbal -een hoge positionering op het veld, verzorgde passing, loopbewegingen zonder bal...- en schilderden ze een 1-8-eindstand op het scorebord. Proficiat aan onze stijlvolle voetballers! Op naar de kwartfinale!

Dag van de jeugdbeweging

Vandaag konden alle leerlingen die bij één of andere jeugdbeweging zitten hun uniform dragen op school. We waren verrast door de grote opkomst in de kleuren rood, blauw, groen en geel! Van leerlingen met een sjaaltje tot leerlingen in volledige outfit! De regen was gelukkig maar van korte duur waardoor tijdens de middag vele leerlingen te vinden waren op het sportveld. We speelden er Dikke Bertha, zaklopen met big bags en naar jaarlijkse gewoonte was er "The battle" touwtrekken. De leukste battle was natuurlijk de strijd tussen leerlingen en leraren. De foto's spreken boekdelen!

eTwinning: "Le voyage vers l'inconnu"

Tijdens het Differentiatie-uur voor Frans in 2A heeft klas 2Aa een etwinningproject opgestart. Tijdens een eerste les hebben de leerlingen een profiel aangemaakt op de twinspace. Ze hebben ook al eens gekeken naar de profielen van de leerlingen van de andere school in Duitsland. De bedoeling van het project is dat de leerlingen zelf het onderwerp bepalen. Zij beslissen dus zelf de inhoud. De leerlingen van de Duitse school hebben hun voorstellen al laten weten. Tijdens de tweede les hebben de leerlingen eerst afspraken gemaakt die noodzakelijk zijn voor een goede samenwerking. Ze denken eerst zelf na, overleggen dan in deelgroepen en komen tot klasafspraken. Op dezelfde manier bekeken ze de voorstellen van onderwerpen van de Duitse leerlingen en kwamen ze tot een top 3 die ze zeker willen doen. Daarna moesten ze zelf nadenken wat ze willen doen tijdens het project en met welke landen ze eventueel nog willen samenwerken. Al dit voorbereidend werk dient om een eerste skypesessie vlot te laten verlopen.

eTwinningawards 2017

Op 11 oktober 2017 ontvingen we de 'prijs voor leerinhouden' - 1000 EURO - voor het eTwinning project "Our cross-border bridge". Onze leerlingen van de B-stroom hebben samengewerkt met leeftijdsgenoten van de Hubertus-Berkhoff Culinaire vakschool voor Brood & Banket in Amsterdam. Ze vergelijken hun eigen leer- en leefomgeving met die van jongeren in een wereldstad. Tijdens dit schooljaar verdiepen we de samenwerking via een wederzijdse 2-daagse ontmoeting in beide scholen. Onze leerlingen kijken uit naar hun 'cross-border experience'.
 Ook aan ons taaluitwisselingsproject van de A-stroom "Gezond actief, ook in oorlogstijd - WOI" werd het nationaal kwaliteitslabel toegekend. Onze Waalse partners keerden met hun aanmoedigingsprijs tevreden terug naar Leuze.

Informatieavond eSafety

Op dinsdag 17 oktober organiseerde onze scholengemeenschap Sint-Michiel een informatieavond rond eSafety voor ouders en leerkrachten. Deze infoavond kadert in het project “Kijk, ik kan zonder schermtijd!” waar alle scholen aan deelnemen met de eerstejaars en de vierdejaars. Er waren een 90-tal aanwezige ouders, leerkrachten en opvoeders, die concrete tips kregen aangereikt door een medewerkster van de Gezinsbond en Child Focus. Op een interactieve manier werd duidelijk waar onze leerlingen dagelijks mee bezig zijn en vooral hoe zij omgaan met de sociale media. De getuigenissen van zowel jongeren, ouders als experts waren verhelderend en gaven alvast stof tot nadenken...

 

Good Planet Challenge nr 1

Onze eerste challenge van Goodplanet hebben we tot een goed einde gebracht!! Eet lokaal is... Kiezen voor lokale en seizoensgebonden groenten en fruit.Waarom? Omdat producten die uit verre landen worden ingevoerd of in verwarmde serres worden gekweekt voor heel wat vervuiling en een hoog energieverbruik zorgen. Bovendien zijn seizoensgroenten en -fruit van bij ons lekkerder en geef je zo de lokale producenten een duwtje in de rug. Van waar komen onze appels? Dankzij de ouderraad kwamen we terecht bij Paul Fransen uit Overpelt. Hij leverde 50 kg lokaal geteelde appels die goed gesmaakt werden! Vele leerlingen genoten van de lekkere, dikke en sappige appels. Mjammie!!! Wie verdient een bedankje? De ouderraad en Paul Fransen voor het regelen van de levering appels. 17 Leerkrachten, 4 opvoeders, 1 directeur en de vele leerlingen van de leerlingenraad, die ervoor zorgden dat alle appels gewassen, geschild en uitgedeeld werden. Ook de leerkrachten die nog geholpen hebben met de afwas, verdienen een extra pluimpje.
 

Openingsreceptie nieuwbouw

Op vrijdag 6 oktober was het eindelijk zover, de officële opening van onze nieuwbouw. Het bestuur van onze leerlingenraad en mevrouw de directeur hebben iedereen persoonlijk welkom geheten aan de deur. Sanne, Amber, Luka en Matiz hebben zich van hun beste kant getoond en de hele avond mooi aan elkaar gepraat. Tussen de speeches door konden de aanwezige gasten genieten van muzikaal talent van leerlingen en dichterlijk talent van één van onze leraren. Na het officiële gedeelte en de wijding van het gebouw volgde dan een leuke receptie met lekkere hapjes en drankjes. Iedereen genoot zichtbaar en dan vooral onze apetrotse directeur.
 

Start werkjaar leerlingenraad

Afgelopen woensdagnamiddag stond de allereerste coachingsnamiddag voor de leerlingenraad van dit schooljaar op het programma. Na een gala-walking-diner (lees heerlijke broodjeslunch en dessertbuffet!) speelden we samen enkele kennismakingsspellen. Zo leerden we onze toekomstige vergaderpartners al wat beter kennen. Daarna was het tijd voor het serieuze werk. We deden namelijk een echte training in gesprekstechnieken. Helemaal met onze gedachten bij de oefening, beseften we net op tijd dat het einduur echt wel aan het naderen was. We kijken met een heel tevreden gevoel terug op deze namiddag en kijken al uit naar onze allereerste vergadering van donderdagmiddag 12 oktober. De Dag van de Jeugdbeweging, de appelactie en het pimpen van onze speelplaats zijn enkele van de vergaderitems dan. We zijn er klaar voor nu!
 

Project Talent

Deze week werd er gepeild naar de cognitieve vaardigheden van onze leerlingen uit 1A. Dit in het kader van het project "TALENT", dat onder leiding staat van onderzoekers van de KULeuven, UAntwerpen en UGent. Op deze manier willen we een zicht krijgen op de manier waarop de prestaties, de motivatie en de interesses van leerlingen zich ontwikkelen. Die kennis geeft ons de mogelijkheid de talentontwikkeling bij jongeren op een positieve manier te beïnvloeden. http://www.projecttalent.be/
 

Een nieuwe taalklas en schoolbib

Alle leerlingen van onze school hebben de afgelopen week kennis gemaakt met de schoolbib. Via deze weg leren zij de werking van de bib kennen en kunnen ze ook snuisteren in de boekencollectie. De boeken die nieuw aangekocht werden, staan dan extra in de kijker. Deze kennismaking gaat gepaard met een wedstrijd waaraan alle klassen deelnemen. Bij een wedstrijd horen natuurlijk winnaars en ook prijzen. Elk van de winnende klassen ontving een oorkonde om in de klas op te hangen en elke individuele leerling kreeg een kleurrijk, bruikbaar cadeautje. De winnaars van dit jaar zijn: voor de B-stroom klas 2Bb, voor 1A klas 1Aa en voor 2A klas 2Aa. Omdat onze bib op een hele nieuwe, mooie en moderne locatie zit, hebben we ook de leerkrachten uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Zij werden vergast op een rondleiding en konden daarna een ludieke ‘overhoring’ invullen waarin ze konden laten zien wat ze onthouden hadden van de uitleg. Ook bij deze wedstrijd waren er winnaars, nm. mevr. Ann Houben, mevr. Liesbeth Nouters en onze directeur, mevr. Ellen Huybrechts. Zij ontvingen een boek en een bon voor een lekker broodje.
 

Zien en gezien worden ... van levensbelang!

Het aantal ongevallen met voetgangers en fietsers piekt tijdens de avondspits in de winter en hangt sterk samen met vroegere schemering en verminderde zichtbaarheid tijdens de herfst- en winterperiode. De verkeersslachtoffers zijn vaak opmerkelijk jong. Aan de poorten van de lagere scholen zie je alleen maar fluo, waar je ook kijkt. In het secundair onderwijs moet je er af en toe naar zoeken. Jammer…want het kan een mensenleven redden! Omdat we als school tijdig willen anticiperen op de aankomende donkere periode, willen we leerlingen belonen die nu al in fluo naar school komen. Niet enkel de fietsers, maar ook de leerlingen die aan het busstation afstappen. Elke week maakt een leerling kans op een leuke prijs. Van lampjes, slapwraps en fluostiften tot filmtickets, oortjes en powerbanks. Voor ieder wat wils! Okke Donné uit 1Aa en Kaat Maesen uit 1Ab verschenen de voorbije weken ’s morgen al in fluo-outfit. Zij kregen dan ook respectievelijk een filmticket en een pakje fluostiften cadeau. Proficiat!
  Vandaag werd er ook een fietsencontrole gehouden op school. Deze werd georganiseerd door de politie van Bree en het comité preventie (CPBW) op school. Toch bleken er verschillende leerlingen niet in orde, onder andere met het voor-en/of achterlicht. Hoog tijd dus om de fiets van licht te voorzien en … zichtbaar te zijn! Samen werken we aan een veiligere verplaatsing van- en naar school!
 

Wedstrijd schoolbib

Alle leerlingen van onze school hebben de afgelopen week kennis gemaakt met de schoolbib. Via deze weg leren zij de werking van de bib kennen en kunnen ze ook snuisteren in de boekencollectie. De boeken die nieuw aangekocht werden, staan dan extra in de kijker. Deze kennismaking gaat gepaard met een wedstrijd waaraan alle klassen deelnemen. Bij een wedstrijd horen natuurlijk winnaars en ook prijzen. Elk van de winnende klassen ontving een oorkonde om in de klas op te hangen en elke individuele leerling kreeg een kleurrijk, bruikbaar cadeautje. De winnaars van dit jaar zijn: voor de B-stroom klas 2Bb, voor 1A klas 1Aa en voor 2A klas 2Aa. Omdat onze bib op een hele nieuwe, mooie en moderne locatie zit, hebben we ook de leerkrachten uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Zij werden vergast op een rondleiding en konden daarna een ludieke ‘overhoring’ invullen waarin ze konden laten zien wat ze onthouden hadden van de uitleg. Ook bij deze wedstrijd waren er winnaars, nm. mevr. Ann Houben, mevr. Liesbeth Nouters en onze directeur, mevr. Ellen Huybrechts. Zij ontvingen een boek en een bon voor een lekker broodje.
 

Sportdag 2017

De eerste maand van het schooljaar zit er al op… Deze werd afgesloten met een leuke sportdag! Het was een dag vol plezier, teamwork en actie! Zo hebben de leerlingen deelgenomen aan de veldloop en aan een nieuwe attractie ‘de survival run’! Hier stond teamwork en plezier op de eerste plaats! De eerste jaars hebben in de sporthal hun klasgenoten kunnen uitdagen met dodgeball en hockey. Daarnaast stond er een dansinitiatie op het programma. Buiten konden ze de klimmuur beklimmen, dolen in de speleobox en zich uitleven op de jungletrack en bij de teambuildingsspelen! Plezier verzekerd dus!! Ook bij de tweedejaars kon de pret niet op. Zij kregen een erg avontuurlijke dag voorgeschoteld, hun grenzen werden dan ook meermaals verlegd! Ze schoten op elkaar met pijl en boog, sprongen vanop 5 meter op een stuntvalmat en raceten met allerhande rijtuigen. Hun dag werd compleet gemaakt met een boksinitiatie en hindernissenhonkbal.WAARSCHUWING: Hééél vééél foto's.
 

Talentenuur Atelier

De leerlingen van het Talentenuur Atelier zijn volop bezig aan hun eerste opdracht. Er werd de eerste les een foto van hen gemaakt. Hier werden witte, grijze en zwarte tinten in aangeduid. Nu is het de bedoeling om deze uit te werken met stringart. Nagels kloppen en hierna de verschillende vlakken weven. We kijken uit naar het resultaat.
 

Drink kraantjeswater

WEDSTRIJD

Als Kraantjeswaterschool hebben we een schoolbordplakkaatje waar een mooie "DrinKraantjeswater"-mascotte staat, maar....deze mascotte heeft nog geen naam! Helpen jullie mee om er eentje te bedenken? Je mag je idee doorsturen naar mevrouw Reumers (via Smartschool) De winnaar krijgt een verrassingspakket van DrinKraantjeswater.

Startviering 2017

Op vrijdagnamiddag 22 september vond onze jaarlijkse startviering plaats. Traditioneel staat die gepland op het einde van de eerste lesweek, maar door het slechte weer werd deze verplaatst. En het leek wel of de weergoden ons erg goed gezind waren, want we wandelden met een stralend zonnetje tot aan de kerk van de Vostert. Samen luisterden we naar teksten en gebeden, afgewisseld met muziek, gebracht door onze leerlingen. Elke klas kreeg ook een hartendoosje mee, om ons jaarthema "Hart boven hard" echt zichtbaar te maken in elke klas. Na de viering stond er voor elke klas nog een leuke verrassing klaar, om te smullen en wat na te praten over de eerste weken op onze middenschool. Laat het weekend nu maar beginnen!
 

Dag van de sportclub

De maand september staat in het teken van de sportclub. De leerkrachten Lichamelijke Opvoeding hadden iedereen uitgedaagd om in sportoutfit naar school te komen en zo de verschillende sporttakken in de kijker te zetten. Deze oproep werd massaal gehoord door zowel leerlingen als leerkrachten en tijdens de voormiddagspeeltijd werd een heuse fotoshoot georganiseerd. Hierbij vielen verschillende leerlingen in de prijzen.
Wil je steeds op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Like onze pagina op Facebook!
 

Onthaal 1 september

1 september, een spannende dag voor de schoolgaande jeugd en nog net iets meer voor de eerstejaars. Vandaag zetten ze de stap naar de grote school. Ze werden welkom geheten op de speelplaats door onze leerlingenraad. De directie hield een kort woordje en daarna volgen de onthaaldagen met de nieuwe klas en de klassenleraren.
 

Werken nieuwbouw

Nog een aantal weken en het nieuwe schooljaar start. Op 1 september zullen we de nieuwbouw in gebruik kunnen nemen en zal ook de overkapping op de speelplaats klaar zijn. Zoals op de foto’s te zien is, zal er de volgende dagen dus nog hard gewerkt mogen worden… We tellen alvast af naar 1 september!
 

1B: Van stad Bree naar platteland(sklassen)

Het schooljaar eindigde voor de leerlingen van 1B met een fantastische projectweek, nl. 'Van stad Bree naar platteland(sklassen)'. De leerlingen maakten kennis zowel met de stad als met het platteland. Ze verkenden de stad door een bezoek te brengen aan het gemeentehuis van Bree en door een stadsspel te spelen. In het gemeentehuis konden ze kennis maken met de verschillende diensten en kwamen ze te weten waar ze terecht kunnen om bv. een identiteitskaart of een paspoort aan te vragen. Via het stadsspel verkenden ze het centrum van Bree. Het platteland leerden ze kennen door een bezoek aan een imker in Tongerlo en zeker ook door het verblijf in de Breugelhoeve in Peer. Dat laatste was zeker een schot in de roos ondanks het superhete weer. In de Breugelhoeve stonden verschillende activiteiten op het programma: cluedo spelen, Bazaar Kastaar (groenten), paardrijden en een bezoek aan een modern varkensbedrijf. Bij Bazaar Kastaar ontdekten de leerlingen hoe je een moestuin aanlegt en onderhoudt. Deze activiteit werd afgesloten met een kookworkshop. De leerlingen maakten lekkere tosti's en pannekoeken en ze kookten heerlijke groentensoep. Dat smaakte! De activiteit waar de leerlingen het meest naar uitgekeken hadden was het paardrijden. Dat was dan ook een voltreffer. Alle leerlingen verdienen een pluim, want iedereen durfde het aan om paard te rijden. Deze activiteit was al goed voorbereid doordat mevr. C. Broekx vooraf met haar twee pony's, Vanessa en Portos op school was geweest. Zo kenden de leerlingen de kneepjes van het vak al een beetje. Dit was een superfijne afsluiting van het eerste jaar.

Heilig HarD Band

Speciaal voor de cultuuravond in februari vormde een groep leerlingen onder leiding van meneer Goossens een echte schoolband. Ze brachten er de hit Spirits van the Strumbellas en mochten achteraf genieten van lovende feedback. De afgelopen maanden hebben ze dan ook hard gewerkt om hun repertoire te vervierdubbelen. Als voorprogramma van de Musical van de leerlingen van het talentenuur Muzisch Aterlier bracht de Heilig HarD Band een uitgebreide set om de aanwezigen in de Breughelzaal op te warmen. Zo passeerde onder andere het ingetogen Hero van Family of the Year maar ook het gitaargeweld van Green Day met Wake Me Up When September Ends mocht niet ontbreken. Rock on!
21-06-17

Zichtbaarheid in het verkeer is belangrijk!

Daarom organiseerde de provincie Limburg dit jaar een wedstrijd voor scholen die een leuke actie rond verkeersveiligheid of duurzame mobiliteit organiseerden. Als school mocht je 1 actie nomineren om kans te maken op 100 fluokragen van de provincie Limburg. Onze school heeft dit jaar verschillende acties gedaan rond verkeersveiligheid (fietsencontrole door politie, verkeerseducatie in het onthaal, evacuatie bus, verkeersquiz, ...). We besloten om de fluoweek nader toe te lichten aan de provincie, omdat deze actie georganiseerd wordt door én voor leerlingen. Deze week kregen we te horen dat we 2e werden. We ontvangen geen fluokragen, maar wel 100 fluo slap-wraps! Een mooie prijs die we graag in ontvangst nemen.
2017-01-10 Fluo

Project DrinkKraantjesWater op TVL

 

Kraantjeswater is gezond, goedkoop en het meest milieuvriendelijke drankje dat er bestaat. Er komt geen verpakkingsafval of transport aan te pas en het is een product van topkwaliteit. Daarom wil onze school het gebruik van kraantjeswater stimuleren bij de leerlingen. We profileren ons al een tijdje als kraantjeswaterschool en wonnen bijna de wedstrijd rond wereldwaterdag (2de plaats). Daarom werden we uitgekozen om deel te nemen aan deze reportage op TVL. Verschillende leerlingen werden geïnterviewd door de cameraman, er werden sfeerbeelden gemaakt en ook onze directie stond de cameraman te woord. Leuk dat de leerlingen eens konden zien en ondervinden hoe zo een reportage op TV gemaakt wordt.
15-06-17
 

Koken tijdens de les Frans

Tijdens het differentiatie uur van Frans worden de leerlingen in 2 groepen verdeeld. Leerlingen die het nog moeilijk hebben, krijgen extra uitleg, leerlingen die de leerstof onder de knie hebben, krijgen extra uitdaging. Het laatste uur voor de examens werden cultuur en ontspanning gecombineerd en hebben de 2 groepen samen gekookt. Met een recept in het Frans van Quiche Lorraine gingen ze aan de slag. Ondertussen werden er ook lekkere pannenkoeken gemaakt door andere groepjes. En het heeft gesmaakt! Een ideale afsluiter van het schooljaar!
 

De Slimste Taalmens van het H. Hart

Ook dit jaar organiseerde de werkgroep taal@school weer de taalquiz 'De Slimste Taalmens van het H. Hart'. Ongeveer tweehonderd van onze leerlingen hebben de afgelopen weken de taaltips met argusogen gevolgd en zijn daarna achter hun computer gekropen om de taalquiz in te vullen. Zeven van deze deelnemers slaagden erin om dit helemaal foutloos te doen. Het moment van het indienen van de quiz was dan ook van cruciaal belang. De volgende leerlingen mogen zich dan ook de slimste taalmens van het H. Hart noemen: Yasmine Conen (1Af) voor 1A, Daan Smeets (2Ac) voor 2A en Dennise Bruinenberg (2Bb) voor de B-stroom. Zij hebben ondertussen hun cadeautje ontvangen en hun oscar prijkt in hun klas. Proficiat!
16-06-17
 

TVL op bezoek!

Vandaag kwam TVL op bezoek om een reportage te maken over kraantjeswater. Kraantjeswater is gezond, goedkoop en het meest milieuvriendelijke drankje dat er bestaat. Er komt geen verpakkingsafval of transport aan te pas en het is een product van topkwaliteit. Daarom wil onze school het gebruik van kraantjeswater stimuleren bij de leerlingen. We profileren ons al een tijdje als kraantjeswaterschool en wonnen bijna de wedstrijd rond wereldwaterdag (2de plaats). Daarom werden we uitgekozen om deel te nemen aan deze reportage op TVL. Verschillende leerlingen werden geïnterviewd door de cameraman, er werden sfeerbeelden gemaakt en ook onze directie stond de cameraman te woord. Leuk dat de leerlingen eens konden zien en ondervinden hoe zo een reportage op TV gemaakt wordt. Op deze website krijg je al enkele sfeerbeelden te zien van de opnamedag. Benieuwd naar het resultaat? Kijk dan zeker zondag om 18u10 naar TVL.
15-06-17
 

Nieuwbouw

We naderen het einde van het schooljaar en dus ook het einde van de bouwwerken. Zoals jullie kunnen zien, is ondertussen ook de tent verwijderd van de speelplaats en is er dus al meer ruimte. In de nieuwbouw zijn ze volop bezig met de afwerking. De vloer ligt, de wanden voor de lokalen zijn geplaatst, de kaders voor de deuren... De volgende weken zal er hard gewerkt worden, zodat we einde augustus alles kunnen verhuizen. Het gebouw, met een stuk overdekte speelplaats, zal officieel geopend worden door onze eerstejaars op 1 september!
12-06-17
 

Middagactiviteit: Spaanse les

Wist je dat....? Enkele leerlingen onder de middagpauze tweewekelijks konden genieten van een lesje Spaans en dat ze dat vandaag afsloten met een culinaire lekkernij, "jamón serrano"? Het ging om een aangename afsluiter van een proefproject en voor de leerlingen was het de ideale combinatie van een leerrijke en een heerlijke middagactiviteit.
 

Latijn: excursie Xanten

Voor het 17de jaar op rij trokken we op 2 juni met de leerlingen Latijn van 2A naar Xanten aan de Rijn. We maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen. Colonia Ulpia Traiana was ten tijde van de Romeinen één van de belangrijkste steden in de Provincia Germania. Tijdens haar bloeitijd woonden er meer dan tienduizend mannen, vrouwen en kinderen. Het dagelijkse leven is af te leiden uit de sporen die zij in de bodem hebben achtergelaten. Opgravingen in de Romeinse stad en in het legerkamp leverden ontelbare originele vondsten op. Samen geven ze, als waren het steentjes uit een mozaïek, een beeld van het leven in een stad aan de grens van het Romeinse imperium. Zij worden op een prachtige wijze getoond in het Römermuseum, dat gevestigd is in de imposante inkomhal van het voormalige Romeinse badhuis, ooit gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Tijdens ons bezoek aan dit museum konden we de sfeer van het Romeinse leven opsnuiven, voelen en uitproberen onder leiding van enthousiaste gidsen. Een museum kan echt wel boeiend zijn (dixerunt de leerlingen!). En de persoonlijke uitrusting die een legioensoldaat met zich meedroeg was toch zwaarder dan we dachten, nietwaar, Stijn en Jef J? De leerkrachten waren terecht fier, toen de gidsen ook dit jaar weer concludeerden dat onze leerlingen al veel weten over de Romeinse oudheid! Nadien bezochten we het aanpalende thermencomplex. Hier maakten we kennis met een heuse archeologische opgravingsite. Indrukwekkend! Na een korte wandeling genoten we rond de middag van een uurtje vrije tijd in het charmante Middeleeuwse Xanten. Jupiter, de Romeinse god van het weer, was ons dit jaar heel gunstig gezind: het was een stralende, zonovergoten dag. Ideaal dus om een heerlijk ijsje te ‘likken’! Namiddag trokken we in groepjes op ontdekkingstocht in het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude Colonia Ulpia Traiana, de Romeinse stad van weleer. We bewonderden de herberg, het amfitheater, ambachtshuizen, de haventempel, de stadsmuren, het poortgebouw… We waren behoorlijk onder de indruk en zeer enthousiast! Zelfs de file tijdens de terugreis vonden we niet erg, integendeel: het was zelfs plezant dankzij enkele leerlingen die een persoonlijke bekentenis wilden afleggen ‘bij meneer Sybens op de sofa’… Deze leuke, leerrijke en onvergetelijke dag vormt een mooie kroon op 2 jaar Latijn in de middenschool!
10-06-17
10-06-17
 

Trefbalcompetitie

 Dit schooljaar bracht het derde trimester in onze school wederom het nodige sportieve vertier met zich mee. Net zoals in de voorgaande schooljaren -vooral ná al die schooljaren én die vele trefbalkampioenschappen- stond dit derde trimester in menig agenda met stip genoteerd. Het laatste trimester werd op onze school zelfs door vele monden nadrukkelijk uitgesproken als 'het trefbaltrimester'! De poulefase en de knock-outrondes toverden na een periode van sportiviteit, enthousiasme, gezonde rivaliteit en fair play dan ook een winnaar voor het eerste middelbaar en een winnaar voor het tweede middelbaar uit de energieke trefbalhoed. Van alle deelnemende eerstejaars trok 1Aa aan het langste eind. 2Ab kroonde zich dan weer tot koningsklas in de competitie van onze tweedejaars studenten. Een superverdiende proficiat aan de winnaars en een geweldige, sportieve dankjewel aan alle deelnemende klassen! Er rest ons niet anders dan te zeggen: "Op naar een nieuw schooljaar én op naar een nieuw trefbaltrimester!"
09-06-17
 

Prijsuitreiking : Olympiade van het Frans

Onze school heeft deelgenomen aan de Olympiade van het Frans, nl. de Olyfranwedstrijd CADET. Er werden heel mooie scores behaald en we willen onze top-3 dan ook graag in de bloemetjes zetten : Ella Opdeweegh (2Aa), Yasmina Daniëls (1Ad), Len Creemers (1Ad) Deze leerlingen kregen een filmticket aangeboden uit handen van onze directeur en de betrokken vakleerkrachten Frans! We wensen hen proficiat!

Slotbijeenkomst leerlingenraad

Buiten gierde de wind langs het gebouw en werd de tent vakkundig afgebouwd vanmiddag... en waar zaten de helden van de leerlingenraad? Yep, gezellig binnen een hotdog te smikkelen! Dat hadden ze nu toch wel verdiend na een jaar lang hun engagement in de leerlingenraad zo met hart en ziel opgenomen te hebben vonden we... Na de culinaire pauze verzorgde het bestuur van de leerlingenraad een welkomstwoordje recht uit hun (heilig) hart. Ze vertelden over hun ervaringen in het afgelopen schooljaar als bestuurslid. Nadien deden ze een oproep aan de leden die zich kandidaat wilden stellen om het bestuur van hen over te nemen volgend schooljaar. Hier werd onmiddellijk de daad bij het woord gevoegd. Meteen stonden er drie jongens en twee meisjes klaar om het roer over te nemen. Nu kon de pers zich niet meer inhouden en lieten we ze enkele kiekjes maken... Daarna was het weer tijd om aan de slag te gaan. Dit stukje denkwerk bestond uit twee delen. Eerst bogen ze zich in groepjes over de resultaten en de to do's na de bevraging rond welbevinden. Nadien werd hun expertise gevraagd in verband met het identiteitsproject. Beide opdrachten hebben ze vakkundig afgewerkt. De inhoud van deze overlegmomenten nemen we zeker mee in het uittekenen van een beleid op onze school dat een hart heeft voor elk talent... Zelf kijken we met een goed gevoel achterom, niet alleen op deze middag, maar ook op een jaar lang overleggen met een enthousiaste groep leerlingen... Hopelijk denken jullie er net zo over. Een dikke merci aan alle leden!  Veel geluk met elk engagement dat jullie in de toekomst nog zullen opnemen.
 

Prijsuitreiking Bibwedstrijd

Menig mens heeft z'n stem kunnen uitbrengen in onze Bibwedstrijd! Iedereen kon stemmen op zijn favoriete tekening. Marie Daniels uit 1Aa, Merel Roosen uit 1Ac en Jill Reyskens uit 1Ad zijn als winnaars uit de bus gekomen! Ze mochten vandaag hun prijs in ontvangst nemen: Een boek van Kristof Devos waar maar 250 exemplaren van uitgegeven zijn, hun werk ingekaderd en een boekenbon van boekenhandel Van Venckenray. Een dikke proficiat!
08-06-17
 

Survival run 2017

Op woensdag 24 mei hebben 6 dappere meisjes zich gewaagd aan een uitdagende survival run. Tijdens een tocht van 4 km stonden verscheidene fysieke proeven opgesteld waarbij teamwork en doorzettingsvermogen een centrale rol speelden. Een apenbrug, sluiptechnieken en klimobstakels zijn maar enkele voorbeelden hiervan. Uitgeput maar met een grote voldoening bereikte iedereen de finish. Proficiat meisjes!
27-05-17
 

Studiereizen

Onze eerstejaars trokken naar Genk en Hasselt voor een leerrijke uitstap die in het teken staat van de leerstof ‘Bebouwing en bevolking’, een thema dat behandeld wordt in het vak aardrijkskunde. Iedere bus legde een andere route af, maar alle klassen behandelden dezelfde onderwerpen. Hasselt centrum werd bezocht waarbij opdrachten uitgevoerd moesten worden om onder andere de soorten bebouwing en de functies van de gebouwen waar te nemen. Ook namen de leerlingen interviews af met werknemers en voorbijgangers om te zien van waar zij komen om in de provinciehoofdstad te werken en te winkelen. In Genk brachten de leerlingen een bezoek aan C-Mine. Hier konden ze kennismaken met het Limburgse mijnverleden. Na een vermoeiende klim bereikten heel wat leerlingen de top van de 62 meter hoge schachtbok. Een mooi uitzicht over de omgeving was de verdiende beloning. Een bezoek aan een Turkse moskee maakte deze dag compleet. Het multiculturele aspect van onze samenleving werd hierbij in de kijker gezet.
24-05-17
De tweedejaars trokken op cultuurreis naar Brussel.  We bezochten enkele belangrijke musea zoals het Paleis voor Schone Kunsten, het Jubelparkmuseum en het natuurwetenschappenmuseum.  Ook konden enkele klassen een kijkje nemen achter de schermen van de Muntschouwburg en de VRT.  In de VRT maakten ze kennis met greenscreen, bluescreen, ook de Ketnetstudio was zeer populair. Een hoogtepunt voor andere klassen was dan weer de skyline van Brussel bewonderen boven op het Atomium. De stadswandeling langs manneke pis, de Grote Markt, Rue des Bouchers kon zeker niet ontbreken aan de kennismaking van onze hoofdstad.
24-05-17
 

BVL aan Zee

Dag 4 Voormiddag werden alle schilderwerken afgewerkt. Bekijk zeker eens het resultaat, want het is de moeite! Deze middag konden we alweer genieten van een heerlijke lunch, gemaakt door de leerlingen Verzorging Voeding. Namiddag trokken we onze sportkleren aan want squash, badminton, tafeltennis, tennis, petanque en viking kubb stonden op het programma.
Na het avondeten dosten we ons mooi uit voor een Casino Night. Er kon hevig geduelleerd worden met allerlei toffe spelletjes, met als inzet dollars met hierop de hoofden van de leerkrachten. Een zalige afsluiter!!
12-05-17
Dag 3
Voormiddag werd er weer hard gewerkt. We werkten de kaart op de buitenmuur aan Bike & Fun volledig af. Hier werd ook onze wegwijzer geplaatst. In het speelzaaltje maakten we grote vorderingen. De grote betonnen muur aan de Kids Club kreeg kleur.
Namiddag fietsten we naar De Haan. Hier speelden we op het strand en sommigen zelfs in de zee!
11-05-17
Dag 2 Na een overheerlijk luxe-ontbijt begonnen we aan onze schilder- en decoratie werken.In een speelzaaltje voor kinderen schilderden we grote paddenstoelen in allerlei kleuren. Aan de Bike & Fun werd een supergrote schatkaart gemaakt. Na een dagje hard werken begint het er al heel mooi uit te zien!Ook kregen we vandaag bezoek van onze directeur. Toen we deze avond met de tram naar De Haan waren geweest, trakteerde ze ons op een lekker ijsje. Het was weer een heel leuke dag!!
10-05-17
Dag 1 En we zijn ermee weg... Eindelijk! We hebben zolang uitgekeken naar onze zeeklassen. Vanmorgen spraken we af aan het station van Genk. Hier namen we de trein tot Blankenberge. Vervolgens met de kusttram tot in De Haan, nog een stukje wandelen met onze zware koffers en uiteindelijk kwamen we aan in Sunparks! Na een knotsgekke parkverkenning konden we inchecken in onze huisjes. Elk huisje ontwierp een eigen affiche. Na het avondeten gingen we nog samen bowlen. Zo sloten we onze eerste superfijne dag aan zee af! Tot morgen!!
08-05-17
 

Proficiat aan al onze vormelingen

Als school met een christelijk opvoedingsproject willen we de leerlingen die in hun parochie gevormd worden feliciteren, aanmoedigen in hun keuze en een smakelijke verrassing aanbieden. Op maandag 8 mei nodigden we 51 vormelingen in de eetzaal uit voor een feestelijk hapje : verse broodjes, croissants met choco, confituur, kaas en vleessalade. Indrukken en ervaringen werden volop uitgewisseld. Afgesloten werd met een heerlijk ijsje. Proficiat aan iedereen. We zetten deze traditie graag verder….
12-05-17
 

Sport na school: freerunning

Op woensdag 19 april namen 15 leerlingen van onze school deel aan een workshop “freerunning”. Deze sporttak is een combinatie van acrobatie, lopen, springvaardigheid, hindernissen overbruggen, draaien…  De leerlingen hebben verschillende tricks geleerd zoals een “palm spin”, een “wall run” of een “cat leap”. Iedereen heeft zich goed geamuseerd tijdens deze namiddag.

Een ecologisch speelplein in ruil voor gebruikte batterijen: onze school spaart mee!!

De ‘Win een speelplein voor je gemeente’ actie daagt dit voorjaar voor deze vijfde editie de provincies Limburg en Luik uit. Bree neemt deel aan de actie en maakt dan ook kans om een speelplein te winnen. Als school vinden we het belangrijk dat kinderen voldoende buiten kunnen spelen en dat we samen kunnen werken aan een groenere toekomst voor iedereen! Het ideale moment dus om op zoek te gaan naar oude batterijen! De kilo’s batterijen die we op school inzamelen tellen mee voor het  Bebat-spaarprogramma voor scholen én komen in aanmerking voor de grote inzamelactie. Twee vliegen in één klap dus! Twee? Nee, drie! Door het recycleren van batterijen, geven we batterijen ook een nieuw leven en zorgen we ervoor dat er minder schadelijke stoffen in het milieu belanden. Help jij mee? Stop je gebruikte batterijen in een zakje en leg ze in de doos aan het leerlingensecretariaat. TIP: Ga gerust op zoek naar oude batterijen bij je familie, vrienden, buren!!
 

BVL aan Zee

Dag 1 En we zijn ermee weg... Eindelijk! We hebben zolang uitgekeken naar onze zeeklassen. Vanmorgen spraken we af aan het station van Genk. Hier namen we de trein tot Blankenberge. Vervolgens met de kusttram tot in De Haan, nog een stukje wandelen met onze zware koffers en uiteindelijk kwamen we aan in Sunparks! Na een knotsgekke parkverkenning konden we inchecken in onze huisjes. Elk huisje ontwierp een eigen affiche. Na het avondeten gingen we nog samen bowlen. Zo sloten we onze eerste superfijne dag aan zee af! Tot morgen!!
08-05-17
 

band met de Dochters van het Kruis

Op zondag 30 april bezocht onze directeur, samen met een honderdtal buitenlandse zusters en vrienden van de Dochters van het Kruis het voormalige moederklooster in Aspel, Duitsland. Daar werd ze ondergedompeld in de geschiedenis van de congregatie en konden alle aanwezigen genieten van een Indische dans en zang door Ierse leerlingen. Aansluitend bracht de groep een bezoek aan Düsseldorf, waar ze een eucharistieviering bijwoonden en aansluitend het graf van Zuster Emily bezochten. Opnieuw een bijzonder indrukwekkende dag..
Als kers op de taart brachten een 45-tal buitenlandse zusters een bezoek aan onze school. De zusters uit Kameroen, Calcutta, India, Rome, Bolivia en natuurlijk onze Genkse zusters waren erg onder de indruk van onze school. Ze werden verwelkomd door het bestuur van onze leerlingenraad en onze leerlingen mochten op hun beurt genieten van een typische Indische dans, gebracht door Sister Lily. Aansluitend hebben de leerlingen van onze leerlingenraad de zusters rondgeleid in het Engels en ze hebben dat voortreffelijk gedaan. De zusters hebben genoten van het bezoekje en als slot bedankten ze mevrouw de directeur al zingend. Meer foto's: http://www.hhartbree.be/leven-op-school/fotoalbum-2?album=6417111646198152657
 

Zuster Haze : overbrenging naar de kathedraal van Luik

Op zaterdag 29 april 2017 werden in het centrum van Luik de stoffelijke resten van het lichaam van de zaligverklaarde Zuster Haze, stichteres van de Dochters van het Kruis, overgebracht van het moederklooster naar de kathedraal ‘Saint-Paul’. Het werd een bijzondere gebeurtenis met een zeer internationaal tintje. Onze school werd vertegenwoordigd door mevrouw directeur en haar echtgenoot, mevrouw Grobben, meneer Delbroek, de leerlingen Luka Vliegen en Wout Engelen uit klas 1Ag en Gitte van den Berg uit klas 2Ba. Hun belangrijkste indruk hierbij laten we hen even zelf verwoorden:-Voor de kist waar zuster Haze in lag, werd een dans opgevoerd door een kleurrijke Indische zuster, terwijl de kist de kathedraal werd binnengedragen. (Luka 1Ag). -Alle verkeer in het centrum van Luik werd stilgelegd door de politie om onze stoet,  met de kist op een open koets en getrokken door twee witte paarden, door te laten (Wout 1Ag). -Het was een unieke en leuke ervaring! Het was een mooie viering (Gitte 2Ba). -Het was een indrukwekkende gebeurtenis, waar wij deel van mochten uitmaken. Met veel bewondering heb ik genoten van de samenhorigheid en verbondenheid die we voelden (mevrouw Huybrechts). -Door de informatie (via een filmpje) die we kregen op het plein waar de kathedraal Saint Paul vroeger heeft gestaan, is het me duidelijk geworden dat een eenvoudige zuster uit Luik in verschillende delen van de wereld heel wat in gang heeft gezet wat betreft onderwijs voor meisjes. Dat kon je duidelijk zien aan de ‘kleurtjes’ in het publiek (mevrouw Grobben). -Ik zag veel blijdschap op de gezichten van de mensen die soms van heel ver kwamen om één zaak te vieren : zuster Haze vergezellen op haar tocht naar een nieuwe begraafplaats en laten blijken dat haar woorden en daden niet mee begraven worden maar integendeel opnieuw aan de wereld worden gegeven als een kostbaar geschenk (meneer Delbroek).

Nieuwbouw

De lente laat vooralsnog een beetje op zich wachten, de aannemers daarentegen niet. Het nieuwbouwproject is in de afwerkingsfase beland. Zo is het gelijkvloers voorzien van vloerisolatie en chape. Deze benedenverdieping omvat een polyvalente ruimte, 2 technieklokalen, een keuken met berging en een open bureau. Verder zijn alle muren van het gelijkvloers bepleisterd en is de aannemer van de ventilatie en verwarming de luchtkanalen aan het plaatsen. Eerstdaags zal ook de verdieping aangepakt worden. Deze verdieping omvat 5 leslokalen en 1 taalklas met nagelnieuwe bibliotheek. Daar zullen eerst de chape en de gipswanden geplaatst worden vooraleer de verdere afwerkingsfase aangevat wordt. De werken lopen volgens planning. We zijn dan ook zeer verheugd om vanaf 1 september onze nieuwbouw in gebruik te nemen.
03-05-17

Taaluitwisseling Bree in Leuze

Dag 4 Deze morgen kwamen de leerlingen van Bree mondjesmaat aan op het Centre Educatief Saint-Pierre. De meesten met gemengde gevoelens: blij om naar huis te gaan, maar ook met een spijtig gevoel. De taaluitwisseling is namelijk omgevlogen. Maar voordat het echte afscheid daar was, werd er eerst nog een grote competitie georganiseerd. Alle leerlingen werden in 4 groepen verdeeld en moesten het elk om de beurt tegen elkaar opnemen in een hevig balspel. Terwijl ze zich verscholen achter verschillende toestellen, trachtten ze de verkeerskegel van de tegenstanders te veroveren en naar de goal op hun deel van het veld te brengen. Het was een ware strijd, leerlingen bekogelden elkaar naar lieve lust. Na deze intensieve twee uren konden alle leerlingen genieten van verse kippensoep. Na het eten en een gezamenlijke wandeling naar het station was het moment van afscheid daar. Alle leerlingen keerden met een tevreden gevoel en boordevol verhalen terug richting Bree, klaar om aan de ouders en klasgenoten te vertellen.
28-04-17
Dag 3 Onze leerlingen hebben aardig hun draai gevonden. Iedereen heeft er een zeer toffe woensdagnamiddag van gemaakt gisteren. Vandaag gingen onze leerlingen op uitstap naar Doornik! Ze bezochten er de kazerne, waar ze uitleg kregen over de functies en gebeurtenissen van de locatie tijdens Wereldoorlog I. Het was een zeer boeiende rondleiding, weliswaar in het Frans maar de leerkrachten van Leuze zorgden ook voor een woordje uitleg in het Nederlands. Ook stond er een sportieve activiteit op het programma. De leerlingen waagden zich aan een touwenparcours tussen de bomen, met als topper een gigantische deadride over een meer. De leerlingen konden natuurlijk ook even genieten van wat vrije tijd in het centrum van Doornik. Zo vloog de voorlaatste dag van de taaluitwisseling alweer voorbij.
27-04-17
Dag 2 Vandaag werden onze leerlingen creatief uitgedaagd, er stonden namelijk drie zeer verreikende activiteiten op het programma. Aan de hand van filmpjes en artikelen maakten de leerlingen de terminologie omtrent de oorlog eigen. Ze gingen ook aan de slag met opdrachten zoals een reportage schrijven en videoverslagen maken. Een belangrijke sport in oorlogstijd was voetbal. Daarom gingen ze ook aan de slag om zelf een speciale voetbal van verschillende materialen te maken, en natuurlijk testte ze deze nadien ook buiten uit! Net zoals in Bree is woensdagnamiddag een vrije namiddag voor de leerlingen. Velen hebben daarom leuke activiteiten gepland om samen plezier te beleven en banden te versterken. We wensen hun alvast een zeer fijne namiddag!
26-04-17
Dag 1 Vandaag brak er weer een hoogdag voor onze taaluitwisseling aan. 34 leerlingen van Bree vertrokken naar Leuze! Ze zullen er 4 dagen vertoeven om er ondergedompeld te worden in de Franse taal en Waalse gewoontes. Na een rustige treinrit en een veilige aankomst in Leuze, werden de leerlingen warm ontvangen door hun Waalse partners. Ze kregen samen uitleg over sport tijdens 1418, en keken ook naar een korte maar boeiende film. Na een korte quiz werd de weekplanning overlopen. De namiddag werd gevuld met een verkenningstocht doorheen Leuze aan de hand van Actionbound. Na school keerden alle leerlingen samen met hun Waalse partner huiswaarts, waar ze de komende dagen bij hun gastgezin zullen verblijven.
25-04-17
 

Sint-Augustinus finalist Strafste School 2017

Onze zusterschool, Sint-Augustinus, is als enige Limburgse school finalist voor "de strafste school van 2017", een actie van MNM. Op donderdag 27 april bezocht de jury SAB en ook onze leerlingen werden betrokken bij de ontvangst van de MNM-delegatie. Ze vormden, samen met de leerlingen van SAB, een erehaag in de Sint-Jacobsstraat. We duimen mee voor SAB dat zij deze eervolle titel als 'strafste school van Vlaanderen' voor 2017 mogen winnen...
28-04-17
 

Geslaagde Open School

Op zondag 23 april zette onze school de deuren open voor iedereen. Een unieke kans om te komen proeven van het leren en leven op de middenschool. Véél ouders en leerlingen gingen dan ook in op onze uitnodiging en kwamen kennismaken met de eigenheid van onze school. Het unieke keuzepakket voor de eerstejaars werd voorgesteld, er waren rondleidingen, je kon iets drinken en een hapje eten, in de tent waren er optredens van leerlingen en je kon inschrijven voor het volgende schooljaar. Het was een gezellige, sfeervolle en drukke dag. Hartelijk dank aan alle bezoekers, leerlingen en personeelsleden. Inschrijven voor volgend schooljaar kan nog tijdens de schooluren of na afspraak.
24-04-17
 

Infoavond basisschoolverlaters

Op dinsdag 18 april mochten we een grote groep basisschoolverlaters en hun ouders verwelkomen op onze school. Ze zullen immers in juni de basisschool verlaten en de belangrijke stap zetten naar het secundair onderwijs. De ouders kregen een woordje uitleg over wat de middenschool is en over ons uitgebreide keuzeaanbod door onze directie. Ondertussen werden de basisschoolverlaters onder de arm genomen door onze leerlingen en kregen uitleg en een rondleiding doorheen de school. Tijdens de rondleiding leerden zij onze school beter kennen aan de hand van een quiz.  We sloten de avond af met een drankje en er was de mogelijkheid om in te schrijven. Wil je onze school nog beter leren kennen, dan staan op zondag 23 april van 13u tot 17u de deuren voor jou open tijdens onze jaarlijkse Open School.
 

Frans: Olyfran-wedstrijd: finaleronde

Op woensdag 19 april namen 80 leerlingen uit 2A deel aan de finaleronde van de Olyfran wedstrijd CADET. OLYFRAN-CADET wil voor iedereen een motiverende activiteit zijn.  Er zijn dus geen verliezers! Enkele leerlingen behaalden hoge scores, dus we zijn benieuwd naar de uitslagen. We kijken uit naar de prijsuitreiking! Er werden ook korte interviews afgenomen door de leerlingen over het verloop van de Olyfranwedstrijd
 

WereldWaterDag: Gezonde dranken op school

Het is eindelijk een feit, op 28 november 2016 hebben de verschillende onderwijsverstrekkers een engagementsverklaring ondertekend over gezonde drankjes en tussendoortjes op school. Onze school heeft hier echter niet op gewacht. Vanuit nascholingen is het inzicht gekomen dat gezond leven een positieve invloed heeft, zowel qua welbevinden als schoolse resultaten. Hoog tijd dus om onze leerlingen te stimuleren in het maken van gezonde keuzes. In samenspraak met het CPBW en de ouderraad hebben we de daad bij het woord gevoerd. We zijn 2015 gestart met het motto ‘water en melk’. De leerlingen kunnen de hele dag gratis water krijgen op school. Daarnaast kunnen ze melk kopen in de eetzaal. Uiteraard waren de leerlingen eerst niet laaiend enthousiast met onze nieuwe maatregel. Maar de juiste educatie heeft ervoor gezorgd dat jong en oud ondertussen overtuigd zijn van de positieve resultaten van gezonde keuzes. We stoppen natuurlijk niet bij het ondertekenen van engagement. Zo hebben we op wereldwaterdag de leerlingen laten proeven van ‘gepimpt kraantjeswater’, goed voor de gezondheid, het milieu en onze smaakpapillen. Schol!
19-04-17
 

2A MW: Project Bellen en blazen

De leerlingen van de optie moderne wetenschappen werken tijdens het tweede trimester aan een oriënterend project. Dit jaar werd nogmaals gekozen voor het project "Bellen en Blazen". Tijdens de lessen SEI proberen de leerlingen te ontdekken welke voorkeuren er zijn voor badproducten, worden de verkoopprijzen bepaald, ... Tijdens WW gaan ze dan aan de slag met de productie van de badproducten: maken van douchegel, handzeep en parfum. Ook worden er achteraf experimenten met de verschillende zepen uitgevoerd.
18-04-17
 

Project 1B: De Beelympics

De leerlingen van 1B hebben net het tweede project van dit jaar achter de rug. Dit project heet 'Beelympics' en staat helemaal in het teken van een gezonde geest in een gezond lichaam. De leerlingen zijn dan ook heel wat actief bezig geweest. Zo zijn ze gaan tennissen in KCA, hebben ze viking kubb en een bosspel gespeeld. Ook kwamen er enkele leuke, leerrijke spellen aan bod: lach je gezond en snap je hapje. Naast al die activiteit is er soms een moment van rust nodig. Daarom hebben ze een les relaxatie gehad. Bij het sporten kan het al eens gebeuren dat iemand gekwetst geraakt en moet revalideren. Hoe het er in een revalidatiecentrum aan toe gaat, hebben de leerlingen kunnen zien in het revalidatiecentrum van het ziekenhuis in Bree. De leerlingen vonden het een zeer leuke week en ze hebben vast ook wel één en ander bijgeleerd.
08-04-17
 

Plastische Opvoeding: bezoek stadsbib en wedstrijd

Naar goede traditie zijn onze eerstejaars de week voor de Krokusvakantie weer op bezoek geweest in de bibliotheek van Bree. Ze kregen er kort wat uitleg over de werking van de bib, een pasje om volledige toegang te krijgen tot alles wat de bib te bieden heeft en een tour doorheen de tentoonstelling van illustrator en grafisch ontwerper, Kristof Devos. Aan deze tentoonstelling werd binnen de lessen PO een opdracht gekoppeld. Onze leerlingen zijn volop bezig zelf ook een illustratie te maken bij een zelfgeschreven verhaal - over onze nieuwbouw - geheel volgens de stijl van Kristof Devos, sommigen zelfs ook op blote voeten en met een muts op het hoofd om de creatieve ideeën niet te laten ontsnappen! De leukste werkjes worden na de Paasvakantie opgehangen in een nieuwe tentoonstelling in de bib en kunnen meedingen naar een mooie prijs!
05-04-17
 

Afsluiting solidariteitsactie

Op vrijdag 31 maart sloten we onze solidariteitsactie af onder een schitterende hemel en met het voorjaarszonnetje op onze snoeten. De leerlingen waagden zich aan de volgende “challenges”, gegeven door onze directeur. Enkele zusters “Dochters van het Kruis” kwamen een kijkje nemen en zagen dat het goed was. Onze directeur heeft hen met trots de cheque van 4033 euro overhandigd! Een dikke proficiat voor de inzet van alle leerlingen en personeelsleden!
02-04-17 02-04-17

Talentenuur Natuursporten: Squash

Een weinig gekende sport, maar erg conditioneel, krachtig en behendig. In het teken van het trainen van de snelheid en beweeglijkheid ideaal dus voor een eerste kennismaking. Na een korte toelichting van de spelregels en de bedoeling van het spelletje konden de intens sportende leerlingen van Middenschool Heilig Hart zich volledig laten gaan in ‘de glazen box’.
03-04-17

Talentenuur Europese Projectwerking: hello, this is our school!

The pupils of the talent based course 'European Projects' made some nice presentations about our school. They shared this presentation with their foreign partner and even made a nice quiz for them. Good job! PRESENTATION Yassmina and Pieter Kjell and Tuur Matiz Dounya and Dirkje Julie and Nell QUIZ Yassmina and Pieter Emily and Jessica Kjell and Tuur Matiz Dounya and Dirkje Julie and Nell
 

Talentenuur Atelier

Buiten het puur creatieve hebben de leerlingen van Atelier deze keer op een andere manier de handen uit de mouwen gestoken. Ze zijn een lamp aan het maken met een oude lp en muziekcassettes. Met verschillende boormachines en colsonbandjes zijn ze aan de slag gegaan. Een resultaat dat zeker gezien mag worden
25-03-17
 

Nieuwbouw: StaVaZa

De koude winterdagen en regenachtige voorjaarsdagen zijn gelukkig achter de rug, waardoor er opnieuw schot komt in ons nieuwbouwproject. Vorige week kon eindelijk het dak dicht gelegd worden! Deze week zijn ook de eerste ramen op de benedenverdieping geplaatst en dus kan de binnenafwerking nu stilaan starten. De directeur is in haar nopjes, want zij is volop bezig met het kiezen van de meubels. Het belooft een kleurrijke inrichting te worden!
23-03-17
 

Talentenuur Natuursporten: Tennis

Wie Bree zegt, zegt Kim Clijsters. Wie Kim zegt, zegt tennis. Het is in het hoofd van een Breese sportleraar dan ook vanzelfsprekend om de sportievelingen die in Bree naar school gaan kennis te laten maken met haar tennisacademie. Een fijne samenwerking maakt het mogelijk om van de plaatselijke toptrainers de beginselen van het tennis aangeleerd te krijgen. Ieder schooljaar opnieuw een topactiviteit!
 

Talentenuur Natuursporten: Fitness te FitPoint Bree

De leraar natuursporten wilde zijn leerlingen kennis laten maken met het sportcentrum, ‘de fitness’. Bij het betreden van de zaal gaven de sportievelingen hun ogen de kost en na een korte toelichting van de fitnessinstructeur konden ze zich, volgens een aangepast schema (leeftijd en lichaamsbouw*), uitleven op de fitnesstoestellen. * Het trainen met gewichten, met spieropbouw als doel, kan enkel vanaf een leeftijd van 16 jaar en een haast volgroeide lichaamsbouw. Aangezien beide vereisten niet voldoen bij deze leeftijdsgroep werd de conditie en behendigheid getraind.
22-03-17