Geplaatst op 28 juni 2013

Op woensdag 15 mei werd voor het eerst een Romeinse dag georganiseerd voor alle leerlingen Latijn van onze school en van Sint-Augustinus. Alles werd voorbereid door en voor leerlingen onder begeleiding van de leerkrachten Latijn van beide scholen.

Sint-Augustinus werd voor één dagje omgetoverd tot een heuse Romeinse stad! Onze leerlingen van het eerste en tweede jaar mochten telkens onder hun uurtje Latijn gaan ‘proeven’ wat er in zo’n stad allemaal te beleven viel…

De leerlingen van de bovenbouw hadden voor ons en voor elkaar een heel assortiment aan workshops voorbereid rond allerlei aspecten van de Romeinse samenleving: politiek, rechtspraak, leger, lichaamsverzorging, vrije tijd, het leven aan het hof…

De leerlingen van het derde jaar hadden voor ons workshops georganiseerd.
In een workshop “vrije tijd” kregen we uitleg over het theater en mochten we genieten van enkele toneelstukjes (de leerlingen hadden zelfs eigenhandig maskers gemaakt, net zoals in de oudheid gebruikt werden, om de verschillende personages voor te stellen). Andere leerlingen moesten hun beste beentje voorzetten en leerden sportactiviteiten van de Romeinen kennen: speerwerpen, hardlopen en zelfs worstelen!
In de workshop “culina” leerden we dat de Romeinen ook al wentelteefjes maakten. Meer nog, we mochten zelf kokkerellen en heerlijk smullen nadien! Wist je trouwens dat de Romeinen ook al ijs maakten (van sneeuw, honing…)? De workshops waren dus weldoordacht: de leerlingen mochten van hun leerkrachten enkel maken wat men ook in de oudheid al kende!!
Weer andere leerlingen mochten als toeristen mee op pad. Zij leerden in een quiz heel wat bij over Trier, een oude Romeinse stad in Duitsland.

Tussen de workshops door konden we terecht op het forum. Net als in de oudheid werden hier sociale contacten onderhouden. Voor een hapje en een drankje konden we terecht in de taberna , evenals voor een Romeins gezelschapspel. En de handigen onder ons konden in de officina aardenwerk gaan beschilderen.
Rondom het forum konden we een blik werpen in het beautysalon (waar leerlingen verwend werden met zelfbereide verzorgingsproducten) of een kijkje nemen aan het hof.

De eerste editie van deze Romeinse dag was alvast geslaagd! Hopelijk kan dit initiatief uitgroeien tot een mooie traditie…

2013-05-15 Romeinse dag