Geplaatst op 14 mei 2013

Naar jaarlijkse gewoonte trokken de leerlingen Latijn van 2A op 30 april naar Xanten aan de Rijn. Ze maakten er een boeiende tocht door de tijd van de Romeinen, de Kelten en de Germanen.

In het Römermuseum konden ze de sfeer van het Romeinse leven opsnuiven, voelen en uitproberen onder leiding van enthousiaste gidsen. De gidsen waren verbaasd dat onze leerlingen al zoveel kenden van de Romeinen, maar toch leerden ze nog dingen bij. Wist je bijvoorbeeld dat je met één Romeinse aureus (= gouden munt) nu 3 I-pads zou kunnen kopen? En de persoonlijke uitrusting die een legioensoldaat met zich meedroeg was toch zwaarder dan we dachten, nietwaar, Ewout en Seppe J?
In het thermencomplex maakten we kennis met een heuse archeologische opgravingssite.

Rond de middag genoten we allen van een uurtje vrije tijd in het charmante middeleeuwse Xanten. Mevrouw Leinders werd zelfs getrakteerd op een zeer lekkere zoeternij!?

Daarna trokken we in groepjes op ontdekkingstocht in het APX (Archeologisch Park Xanten), een groot openluchtmuseum op de plaats en de grondvesten van het oude “Colonia Ulpia Traiana”, de Romeinse stad van weleer. We waren behoorlijk onder de indruk en zeer enthousiast! Er viel zoveel te zien en te beleven dat sommigen zelfs geen tijd overhielden om te ravotten op het reusachtige houten speeltuig.

Het was een leuke, leerrijke en onvergetelijke dag!

2013-04-30 Studiereis Xanten